Contact informatie

Rijnegommerstraat 28
2382XB Zoeterwoude
KVK: 5059616
BTW: NL002057857B55

Telefoon & e-mail

Wat was het mooi hè? De foto’s van zwanen in het water van Venetië? Waar normaal gesproken boten vol met toeristen varen. Of wat dacht je van de dolfijnen! Ze waren er. Net zoals olifanten in China, die rijstwijn dronken en bewusteloos raakten. Allemaal stuk voor stuk mooie verhalen. Verhalen, want ze zijn niet gebaseerd op de waarheid.

Dolfijnen en zwanen
Dolfijnen en zwanen in Venetië. Zonder link, want waarom zou je verwijzen naar nepnieuws?
 

Helaas, de natuur neemt het vooralsnog niet allemaal over. Op social media zien we foto’s voorbijkomen van het nu heldere water in Venetië. Daar zouden nu zelfs zwanen in te vinden zijn. Wanneer je Venetië wel eens bezocht hebt, dan zou je ze al eerder tegen zijn gekomen. Zeker wanneer je Burano hebt bezocht. Dit is een klein eiland in de buurt van Venetië.

 

Dolfijnen komen niet voor in Venetië. In ieder geval niet nu. Ze komen in de Middellandse Zee wel voor. Bijvoorbeeld in Sardinië. Kijk maar eens naar het onderstaande filmpje. 

Olifanten aan de rijstwijn

Ze kwamen in een kudde een dorpje in de Chinese provincie Yunnan ingelopen. Daar dronken ze rijstwijn en raakten bewusteloos. Niets van waar, aldus deze Chinese bron (zorg ervoor dat je browser de tekst wel even zal vertalen). Waar de olifanten vandaan kwamen en wat ze aan het doen waren in de theeplantage is niet duidelijk.

Bewusteloze olifanten

Creativiteit of iets anders?

Dat is een goede vraag. Niet in alle gevallen hoeft de bedenker of de maker van een bericht kwade bedoelingen te hebben. Het kan voorkomen dat iemand de hoop koestert dat het zover zal komen of dat mensen zich houden aan het fenomeen social distance. Afstand nemen van elkaar. Wat de motivatie ook is, het blijft nepnieuws. Een cursiefje, want het nieuws werd in dit geval verspreid via social media.

Soms is het lastig om te bepalen of iets nep is of niet. Als het om foto’s gaat zijn er twee makkelijke opties die je kunt gebruiken. Je kunt andere websites de foto’s laten verifiëren. Dit doe je via Google Images of TinEye. Je hoeft de foto niet eens te uploaden, een URL (website locatie) volstaat dan al.

Het voordeel van TinEye, in tegenstelling tot de zoekfunctie van Google: deze werkt wel op een mobiel apparaat (mobiele telefoon, tablet). Een minpuntje voor Google dus.

Wat moet je doen wanneer de foto in kwestie niet te vinden is via de twee genoemde opties? Is de foto daarmee dan origineel? Helaas, dat hoeft niet het geval te zijn. Hier komt dan weer de creativiteit van de maker om de hoek kijken.

Je kunt een foto op allerlei manieren bewerken. Zelfs het spiegelen of omdraaien van een foto kan ervoor zorgen dat deze gezien wordt als origineel. Ook foto’s waarvan delen gebruikt zijn kunnen soms lastig te herkennen zijn.

Heb je vragen over een foto of een nieuwsbericht, dan maak je gebruik van deze pagina. Ik zoek een en ander graag voor je uit.

Voor nu ga ik weer verder met het kijken naar olifanten aan de rijstwijn. Een interessante combinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.