Zijn eerste spreekbeurt

Zijn eerste spreekbeurt

Het is de normaalste zaak van de wereld. Dagelijks houden kinderen over de hele wereld spreekbeurten. Er is niets aan de hand, toch? In dit geval is het net even anders. Dit is het verhaal van een kind dat een dappere strijd voert tegen zijn faalangst. Morgen is het zover, dan houdt zoonlief zijn eerste spreekbeurt.

English version, click here

 
Toen hij te horen kreeg dat hij een spreekbeurt moest houden, gaf hij vol enthousiasme het onderwerp “Playstation” door. Inderdaad, zoonlief kreeg voor zijn verjaardag in december een Playstation. Een derde versie van dit apparaat en gekocht in een tweedehandswinkel. We lieten hem weten dat dit niet zo’n goed idee was. Het principe van een spreekbeurt is niet dat je zelf een spelletje gaat spelen. Langzaam werd duidelijk dat het erop neer zou komen dat hij voor de klas moest iets moest vertellen. Snel werd gewisseld van onderwerp. Nadat D-Day was afgevallen – vond hij zelf toch niet zo’n goed idee -, koos hij voor het onderwerp fotografie. Maar het zou toch nog heel erg lang duren voordat het zover was.
Eigenlijk zou de spreekbeurt vorige week gehouden moeten worden. We kozen ervoor om de spreekbeurt een week op te schuiven, omdat het wat druk was. Hoe dichter de datum naderde, hoe duidelijker werd dat zoonlief nog steeds hard vecht tegen zijn onzekerheid. Nu hebben wij het geluk een hele uitgesproken, eerlijke en lieve vriend te hebben. Hij is regelmatig te vinden op verschillende markten en gisteren nog schreef ik een blog waarin ik hem ook noemde. Zijn passie voor het werk draagt hij graag op anderen over. Als geen ander ziet hij in dat onze zoon het soms moeilijk heeft en kan hiervoor begrip opbrengen. Dat is dan ook de reden dat het idee van Pindakaasmanager ontstond. Kijk maar eens naar deze Instagram-post.  Het gevolg was uiteindelijk dat zoonlief op een zaterdag in mei te vinden was op de Leidse markt. Hij stond daar de producten van Ilias Delicatessen aan te prijzen, kijk maar naar deze Instagram-post.
Op de terugweg van de markt naar huis volgde een heel belangrijke opmerking. Waar hij eerder liet weten niet in zichzelf te geloven was het nu duidelijk voor hem: wanneer hij met onbekenden kon praten over de producten van Ilias Delicatessen, dan zou het hem ook lukken om voor een klas bekenden te staan en te praten over fotografie. Dat was een enorm belangrijke overwinning en ik kan nauwelijks uitleggen wat dit voor impact had op mij. Als ouder wil je niets liever dan dat jouw kind die angst kan overwinnen. Dat het kind zelf de stap kan zetten. Met de opmerking leek er een belangrijke stap gezet te worden.
Natuurlijk, hij is zenuwachtig voor morgen. Logisch, want dit heeft hij nooit eerder gedaan. We hebben geoefend en zelfs een filmpje gemaakt dat in de presentatie is verwerkt. Voor wie het niet weet, de tijd van knip-en-plakwerk om de spreekbeurt meer uitstraling te geven of de tekeningen op het bord zijn (helaas) verleden tijd. Het filmpje is gemonteerd door mij, maar de introductie, inclusief het geluid, zijn het gevolg van zijn creativiteit. Wie weet wat dít nu weer op gaat leveren… Dante TV.
In het filmpje legt zoonlief uit hoe men vroeger foto’s ontwikkelde. De kleurenvergroter en een groot aantal camera’s worden morgenmiddag door mij persoonlijk naar school gebracht. Ik ben enorm benieuwd wat er gaat gebeuren, maar ik vertrouw erop dat hij dit onderdeel van zijn faalangst zal verslaan!
Hoe werden foto’s vroeger ontwikkeld?

Geef een reactie