In 2018 schreef ik een tweetal blogs over hoe je huisvader kunt worden. Na twee jaar is het tijd geworden om de artikelen er nog eens bij te pakken en te bekijken in hoeverre ze aangepast zouden moeten worden. Daar is een goede reden voor, want de twee artikelen behoren tot de meest gelezen artikelen op de website.Iedere maand verbaas ik me erover dat deze twee artikelen terugkeren in de lijstjes met best gelezen artikelen. Het is fijn te weten dat mijn werk gelezen wordt.

Hoe wordt je huisvader? Misschien moet ik de vraag stellen waarom jullie op zoek zijn naar informatie over dit onderwerp. Zijn er mannen die dit overwegen of gaat het om geïnteresseerde vrouwen? Begrijp me niet verkeerd, maak je de keuze om fulltime het huishouden te bestieren of wil je dit combineren met bijvoorbeeld een baan als zelfstandige, dan hoef je natuurlijk niet altijd een vrouw te zijn. Mannen zijn ook prima in staat hiertoe. Dat brengt me meteen bij een punt dat in de afgelopen twee jaar niet is veranderd.
Nog steeds kunnen mensen zich verbazen over het idee dat je als man niet de hoofdkostwinner bent. Dat je dus, net zoals ik dit doe, de zorg voor het huishouden draagt. Of je dat nu wel of niet met kinderen combineert, dat weet ik niet. Ondanks die verbazing kan ik er eerlijk voor uitkomen dat ik echt niet de enige ben die het zo doet. Beter is overigens om de zin aan te passen naar hoe wij het doen. Ik doe het niet alleen. Net zoals de beslissing destijds een gezamenlijke beslissing was, is de manier waarop het nu gaat iets dat we samendoen.

De corona-realiteit

Anno 2020 zijn we gewend (of misschien niet) aan corona. Onze samenleving kwam in maart van dit jaar nagenoeg tot stilstand en dat had grote gevolgen voor bijna iedereen die niet vanuit huis werkt. Dat je nu meer thuis bent en misschien meer zorg besteedt aan het huishouden maakt je niet automatisch tot een huisvader – wanneer je een man bent. Begrijp me niet verkeerd, het niet slecht of verkeerd om meer te doen in het huishouden. De afwas is gedeelde smart. De kinderkamers zijn een welkome afwisseling op weer eens een digitale vergadering met slecht beeld.


Dat laatste was overigens grappig bedoeld.


Wanneer je eraan gewend bent geraakt en het bevalt je eigenlijk wel, dan zou het kunnen dat je na gaat denken over de toekomst. Je zal dan nog steeds de kritische vraag moeten stellen wat je wilt. Is het omdat je meer tijd wilt doorbrengen met je kinderen of zit er meer achter? Het kan natuurlijk dat je erachter bent gekomen dat de baan die je hebt misschien niet de juiste is. Misschien ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die kun je overigens vinden in het huishouden. Toch mag je het niet helemaal vergelijken met wat je beroepsmatig doet.

Onmogelijk

Als huisvader kan ik me onmogelijk vergelijken met een hartchirurg. Ook kan ik me niet vergelijken met een helpdeskmedewerker. Zelfs niet met een leraar, ondanks het thuisonderwijs dat we eerder gegeven hebben. Nee, het is iets dat op zichzelf staat. Jammer genoeg willen we het graag vergelijken. Aan de andere kant wordt het afgedaan als iets dat je juist niet mag vergelijken met een betaalde functie. Welke functie dan ook.
Er kunnen ook andere redenen zijn om te kiezen voor het huisvaderschap. Denk bijvoorbeeld eens aan het ondersteunen van je partner in zijn of haar carrièremogelijkheden. De eigen carrièremogelijkheden mag je trouwens ook niet onderschatten. Je kunt een bestaan als zelfstandige combineren met het huisvaderschap. Zelf omschrijf ik het altijd als volgt: Ik ben thuis voor de kinderen en het huishouden. Daarnaast werk ik om de kinderen heen.


Dat kan voor sommigen een reden zijn om hard te gaan lachen. Ook na twee jaar waarin ik me regelmatig uitgesproken heb voor een verandering in denken. “Je doet dat toch niet als man?”


Waarom zou je het niet als man mogen doen? Is er een regel die dit zou moeten bepalen? Misschien heb ik een wet over het hoofd gezien. Het feit dat ik sinds 2014 (met een korte onderbreking in 2015 en een deel van 2016) doe heeft er nog niet voor gezorgd dat ik een boete heb moeten betalen.


Dat is niet helemaal waar, want ik heb zo nu en dan wat boetes moeten betalen. Te laat ingeleverde bibliotheekboeken…


Nee, er bestaat geen regel of wet die mannen zou verhinderen om te kiezen voor een bestaan als huisvader. Dat is trouwens een vrij overtrokken omschrijving: een bestaan als huisvader, vind ik.


Heb je wel eens nagedacht over hoe het zou kunnen zijn? Wanneer je eerste gedachte te maken heeft met het niet aankunnen van dit alles, dan lijkt het me geen goed idee om er verder over na te denken. Natuurlijk zou ik je kunnen overtuigen dat je het echt wel zou kunnen. Iedereen kan het! Alleen mag je kunnen vervangen door willen.


Toch heeft dat willen ook weer te maken met kunnen. Wees eens eerlijk: zou jij er als man moeite mee hebben dat je partner meer gaat verdienen dan dat jij doet? Dat schijnt nogal een dingetje te zijn, voor sommige mannen. Alsof ze hierdoor minder zijn.


Laten we eens ophouden met dat zielige gedoe! Je bent niet minder, wanneer je een bepaalde keuze maakt. Laat anderen je niets vertellen, want zij weten ook niet alles. Maak je keuze – samen met je partner – door er goed over na te denken. Samen kom je eruit. Samen kun je een oplossing vinden.

Gelijkwaardigheid

Samen een beslissing nemen is het erkennen van elkaars gelijkwaardigheid. Dat is een goede stap! Als het om de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt gaat geldt nog steeds dat vrouwenemancipatie zal slagen wanneer de man zich ook zal aanpassen – op een positieve manier. Nee, mannen, daarmee beweer ik echt niet dat jullie allemaal huisvader moeten worden. Gun de ander een eerlijke kans, zoals je die zelf ook zou willen. Of beter: zoals je die zelf ook hebt gekregen – omdat je een man bent.

Eerdere blogs…

Hoe zit het nu met de twee eerdere blogs? Kloppen ze nog steeds? Eigenlijk wel. Hier en daar moest ik even een link aanpassen en wat informatie verwijderen. Maar de informatie klopt nog steeds. Ben je enthousiast geworden, dan begin je gelijk met deel twee. Wil je eerst nog even wat meer informatie lezen over waarom ik er destijds voor koos, dan pak je deel 1 er even bij.

Vragen?

Heb je vragen? Stel ze gerust! Neem contact met me op!

Bron afbeelding: Pexels.
 

Vergelijkbare berichten