Wij mannen hebben er een rotzooi van gemaakt, excuses hiervoor!
Een alarmerend bericht in de Volkskrant, althans dat vond ik dan. Wellicht denk jij er anders over. Het bericht zette mij aan het denken over de manier waarop “wij” mannen ons gedragen. Zowel vroeger, als nu. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Bekijk je de geschiedenis, dan mag je concluderen dat het een grote rotzooi is. Wij mannen hebben er een rotzooi van gemaant, excuses hiervoor!
Niet iedere historische gebeurtenis is een goed voorbeeld van hoe mannen zich zouden moeten gedragen. Sterker nog, de gebeurtenissen getuigen van slecht ambassadeurschap. In de loop van de geschiedenis zijn er tal van voorbeelden geweest waardoor mannen het eigenlijk helemaal verpest hebben. Keer op keer. Dan denk ik niet eens aan de mannelijke politici die het momenteel voor het zeggen hebben.
“Zonde”
Natuurlijk, er zijn mensen die denken dat de eerste echte “zonde” begaan werd door een dame. Dat was Eva. In het Paradijs was zij het die het waagde om Adam te verleiden om samen met haar die appel op te peuzelen. Dat mocht niet en het was vervolgens Exit Eden. Over de rol van de slang wordt weinig gediscussieerd. Hoe zat het eigenlijk met het geslacht van deze slang? Was dat geen mannelijk schepsel?
Los daarvan, of Eva nu wel of niet verantwoordelijk zou zijn geweest voor de eerste zonde, is er natuurlijk geen enkel wetenschappelijk bewijs hiervoor te vinden. Mijn meest welgemeende excuses aan iedereen die er anders over denkt. Zodra de archeologen de restanten vinden van die heerlijke tuin waar de twee ooit mochten verblijven, ben ik de eerste die het bestaan ervan zal erkennen, dat beloof ik. Daarom beperk ik mijn betoog even tot de zaken waarvoor meer wetenschappelijk bewijs te vinden is.

Keizer Nero.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons.
Keizer Nero
Het is natuurlijk een logische stap om van Adam en Eva (of Eva en Adam, wat je wilt) naar Keizer Nero door te gaan. Eigenlijk niet, maar het kwam nu eenmaal wat beter uit. Anders moest ik je vermoeien met allerlei andere voorbeelden en was dit artikel meteen een miniversie van Wikipedia geworden.
Keizer Nero dus. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Lucius Domitius Ahenobarbus, maar dat bekt niet lekker. Nero bekt nu eenmaal lekker. Bovendien, het was de naam die hij later aannam. Met hulp van zijn moeder kwam hij aan de macht. Je zou toch op z’n minst wel denken dat hij zijn mama wel dankbaar was voor haar aandeel. Misschien was dat ook wel zo, alleen had hij een nogal eigenaardige manier om die dankbaarheid te laten zien. Je kunt het ook anders uitleggen. In plaats van haar te bedanken voor haar aandeel in de moord op zijn pleegvader Claudius, liet hij haar vier jaar na zijn machtsovername doden. Zelf was deze moeder, keizering Agrippina ook niet van onbesproken gedrag.
Deze familie soap valt een beetje in het niet bij dat waarvan we Nero pas echt kennen. In gegeven door de mislukte veldtocht tegen de Parthen besloot Nero dat hij beter was in andere dingen. Dichten bijvoorbeeld. Of zingen. Eigenlijk helemaal niet, al werd hem dat niet gezegd, want niemand durfde dat eigenlijk. In ieder geval was hij er zelf niet van op de hoogte, van de geruchten dat mensen hem uitlachten. Er waren ook andere geruchten. Dat de keizer zelf verantwoordelijk was voor de grote brand in Rome. Alleen maar omdat hij een groot paleis voor zichzelf wilde neerzetten. Historici zijn van mening dat er geen sluitend bewijs is voor deze theorie. Zelfs niet voor de theorie dat hij met een lier toekeek terwijl een deel van Rome tot de grond toe afbrandde. Mocht het wel het geval zijn, dan kon Nero in ieder geval een iemand de schuld geven: de christenen. Deze religie was verboden in de stad Rome.
Dat er geen sluitend bewijs is voor een eventueel aandeel van Nero, maakt het niet minder erg. Laten we eerlijk zijn: deze keizer was een voliditoot. Zichzelf bedeelde hij bepaalde wijsheden en talenten toe. Het deed me een beetje denken aan dat apenrots gedoe waarmee sommige artsen zich bezighouden. Natuurlijk, zij hebben de talenten wel. Zij hebben doorgeleerd en wel een opleiding gevolgd om hun vak uit te voeren. Dat maakt het anders. Wat het niet anders maakt is dat ze hun rol als man misbruiken om zich te doen gelden. Noem het afbakenen van territorium. Laten zien dat je meer of beter bent. Zelfs al ben je dat misschien niet automatisch. Dat is in de loop van de geschiedenis vaker voorgekomen. Telkens waren dat de mannen die het deden.
De Volkskrant
Het probleem is niet alleen beperkt tot de operatiekamers. Overal ter wereld claimen mannen die rollen zoals op de apenrots. In de Volkskrant lees je er meer over. Wat het voor mij alarmerend maakt, ondanks de vrolijke toon van dit bericht: in sommige gevallen kan hierdoor het leven van een patiënt in gevaar komen. Dat is het laatste wat we moeten willen.
Alleen in Nederland?
Is dit probleem alleen beperkt tot Nederland? Eigenlijk niet. Het goede nieuws is dat niet alle artsen zich zo gedragen. Ook gedragen niet alle mannen zich zo. Helaas is het wel zo, dat mannen nog altijd de touwtjes voor een groot deel in handen houden. Of het nu gaat om het ziekenhuis, het bedrijfsleven of de politiek.
In 2018 schreef ik dit artikel en hoe zit dat dan in 2023? Dit artikel heb ik aangepast in februari van dat jaar. In Nederland hebben we sinds de laatste verkiezingen geen vrouwelijke premier gekregen. Andere landen kregen wel vrouwelijke premiers. Denk bijvoorbeeld eens aan Finland. Er werd gesproken over vrouwenquota in het bedrijfsleven en bij de overheid, als het ging op topfuncties. Ook werd gesproken over de bekende loonkloof. Alleen, hoe zit het met de apenrots?
In 2020 kreeg de wereld te maken met een mondiale gezondheidscrisis. COVID-19 zorgde ervoor dat er een crisis ontstond in de zorg. Ineens zagen we beelden van hardwerkende zorgmedewerkers die het zwaar hadden. Logisch, want het was allemaal ook zwaar. We hoorden ineens niets meer over de apenrots. Over de gevaarlijke situaties in de operatieruimtes. Logisch, want er waren andere prioriteiten waarmee men te maken kreeg. Nu, in 2023, lijkt het business as usual te zijn. Of daarmee alles is opgelost, dat betwijfel ik. Ik kijk niet mee in de operatiekamers. Ik ben geen zorgmedewerker. Wat ik wel weet is dat wij mannen een lange geschiedenis hebben als het gaat om gemaakte fouten en er genoeg voorbeelden zijn waaruit blijkt dat een bepaalde geldingsdrang belangrijker scheen te zijn. Dat stemt me eigenlijk weinig hoopvol.
Was het maar zo simpel door te stellen: Kap er nou eens mee!
Maar goed, wat weet ik er nu vanaf. Ik denk dat ik maar weer eens ga stofzuigen….
Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.