Helden bestaan er in vele soorten en maten. Toen mijn dochter voor het eerst – zachtjes – zei dat ik haar superheld was, voelde ik mij zeer vereerd. Nu het jaar bijna voorbij is, moet toch echt de vraag gesteld worden: Wie is jouw held van 2018? Om je alvast op weg te helpen, stelde ik een lijstje samen.

Helden bestaan bij de gratie van het publiek. Bekend zijn de superhelden, die bij tijd en wijle wel of niet populair zijn. Wanneer je mij vroeg, toen ik klein was, wie mijn superheld was, dan was dat gewoon Superman. Tegenwoordig is de lijst met superhelden veel langer. Ook staat die lijst niet vast, want volgens mij komen er iedere dag nieuwe helden bij. Laat ik mij daarom niet afleiden tot de virtuele of getekende helden. Nee, ik beperk mij tot de helden van het nu. In de echte wereld. Dat is overigens een uitdaging…
Er zijn zoveel mensen geweest die in 2018 een rol van betekenis gespeeld hebben. De politieke leiders, reddingswerkers, uitvinders, wetenschappers, medici… Eigenlijk is het onmogelijk om te kiezen uit deze groep mensen. Je zou kunnen stellen dat het te vergelijken is met de verkiezing van Sportvrouw en Sportman van 2018. Iemand die schaatst vergelijk je niet met iemand die tennist. Er wordt op verschillende vlakken geëxcelleerd. Iedereen doet dit op een eigen manier.

Dichterbij

Wanneer ik het dichterbij zoek, ook dan is het nauwelijks mogelijk. Was het de weldoener die je dit jaar heeft geholpen? Was die er niet, was het dan de buurman die je ergens mee geholpen heeft dat best belangrijk was? Of was het die vriend of vriendin die luisterde? Eentje die vroeg hoe het nu echt met je ging?
Misschien was het jouw partner. Een die heldendaden verricht heeft. Mocht je alleen zijn, was je het dan zelf? Zeker wanneer je kijkt naar de opvoeding van je kinderen. Iets alleen doen kan niet alleen erg moeilijk zijn, het zorgt ook voor andere uitdagingen. Ook dan is het niet mogelijk te kiezen. Want misschien sta je er wel alleen voor, kijk dan eens naar jouw kinderen. Hoe hebben zij zich gedragen?

Nu kom ik uit op een belangrijk punt. Waarom zou een held of heldin iemand moeten zijn die volwassen is? Er zijn genoeg kinderen die tot grootse daden in staat zijn. Soms hebben ze dat zelf niet eens door. Het is heus geen teken van hoogmoed of van het denken dat jouw kinderen beter zijn dan anderen. Op bepaalde momenten, laten we eerlijk zijn, wil je ze achter het behang plakken en verhuizen. Dan maakt het niet uit of ze vier of zestien zijn. Of ze nu wel of niet aan het puberen zijn.

Geen slechte ouder

Geloof mij maar, je bent geen slechte ouder wanneer je verzucht dat je de kinderen even zat bent. Nee, je bent ze niet zat. Dat wat ze wel of niet doen, dát ben je zat. Of je bent er klaar mee. Welke woordkeuze je er ook voor wilt gebruiken, ze doen iets dat je niet leuk vindt.

Kinderen zijn nooit engeltjes. Zelfs niet wanneer ze slapen. Ik heb al meerdere keren geschreven over de rariteiten die zich in de nachtelijke uurtjes in dit huis voltrekken. Nee, daar kunnen ze vaak niet eens wat aan doen. Mocht dat wel het geval zijn (die vijf glazen water voor het slapen gaan: geen goed idee), dan nog. Het zijn nog steeds kinderen.

Wanneer je kijkt naar wat men in de volwassenwereld beschouwt als de echte helden, moet je eens nadenken over de kinderen. Kinderen leveren soms grootse prestaties. Ze doen soms dingen die volwassenen niet kunnen doen. Omdat die volwassenen een bepaalde blik hebben. Een bepaalde visie. Doorgeroest of vastgeroest.

Mijn held van 2018

Mijn held van 2018, sorry, bestaat niet. Het is er niet een. In mijn geval zijn het er twee. Wanneer ik eerlijk ben en ook nog verder kijk dan “alleen” de kinderen, dan moet ik mijn wederhelft ook aanwijzen als held… of heldin natuurlijk.Ze hebben het afgelopen jaar flexibiliteit, inzet, doorzettingsvermogen en talent laten zien. Op zoveel manieren. Ik zoek het dichtbij huis, omdat dit mij een goed – veilig – gevoel geeft. Letterlijk thuiskomen dus. En ja, soms wil je ook wel eens weg zijn van huis. Maar eigenlijk komt het erop neer, dat er dan na verloop van tijd te veel het gevoel zal bestaan van missen. En dat missen, dat is iets dat ik kan missen. Maar niet het missen… dat wil ik best missen…

Snap je het nog?

Helden en heldinnen zijn er in vele soorten en maten. Groot en klein. Kracht is niet altijd fysieke kracht. Je kunt bergen verplaatsen door alleen te bedenken dat je ze gaat verplaatsen. En vliegen? Fysiek kun je dit niet. Maar in jouw gedachten: alles kan.

En ben je bang? Bijvoorbeeld in het donker. Of wat anderen gaan zeggen, omdat je van dingen houdt waar anderen over gezegd hebben dat dit stom is…. Of wanneer je het gevoel hebt niet te kunnen slapen, maar toch zo moe bent. Dan is er altijd een woord dat je kracht moet geven.

Bron afbeelding: Pexels.

Vergelijkbare berichten