De corona crisis is voor Nederland bijna een jaar oud. Reden tot een feestje is er niet echt, want we zitten nog steeds vast aan strenge maatregelen. Maatregelen die bij sommigen het slechtste naar boven halen. Bekijk je het vanaf een afstand, dan valt een ding op: Wie het sterkst is, die blijft over.


Europa

Met meer dan 29,5 miljoen besmettingen en 680.000 doden voert ons continent de lijst aan. Anders dan wat je zou denken, is het aantal net hoger dan de cijfers van de Verenigde Staten. Schrikbarend is natuurlijk wel dat een land een heel continent volgt in cijfers. Het aantal besmettingen in de VS ligt rond de 29 miljoen. Het aantal doden 625.000.

680.000 doden. Zou je dit vertalen naar inwoneraantal van Nederlandse steden, dan moet je denken aan steden als Rotterdam (581.750 inwoners) of Amsterdam (862.965). Zet je die mensen bij elkaar, dan is dat een hele grote groep mensen. Veel meer mensen dan dat er bijvoorbeeld woonachtig zijn in de gemeente waar ik woon (8.450).

Koude en kille vertalingen

Cijfers, cijfers. Het zijn ‘maar’ cijfers. Het zijn koude en kille vertalingen van ongekend leed dat zich voltrokken heeft. Van jong tot oud zijn er mensen overleden aan COVID-19. Had je dit een jaar geleden kunnen bedenken? Toen was het nog iets waarover gesproken werd als een Chinees probleem. Het was toen nog allemaal erg ver weg. Twee maanden later zouden we beginnen aan een crisis die ongekend is in ons land. Nee, je kunt deze crisis met niets vergelijken. Zelfs niet met een Tweede Wereldoorlog. In de eerste plaats vanwege de ‘vijand.’ Toen werd er gevochten tegen een ‘echte’ vijand. Nu is dit een virus.

Even voor de duidelijkheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen er vermoedelijk tussen de 225.000 en 280.000 mensen om het leven. Dit was verspreid over een periode van vijf jaar. Dat zijn er nu 13.733 (aantal van donderdag 28 januari 2019, aldus deze bron). Dus nee, je kunt dit niet in aantallen vergelijken met de Tweede Wereldoorlog.

Vergelijking met de oorlog

Moeten we dat willen, die vergelijking met de oorlog? Een oorlog is iets dat door de mens is geïnitieerd. Anders dan wat sommigen denken, is dit virus er niet gekomen dankzij menselijk handelen. Menselijk handelen en de manier waarop we met dieren omgaan is wel de belangrijkste verspreider geweest. Maar om te stellen dat dit alles moedwillig de wereld ingebracht. Hierbij moet ik voorzichtig zijn. Wat nu, wanneer het wel het geval is? Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat dit het geval is. Het wetenschappelijke bewijs ontbreekt. Daarmee moet je tegenwoordig oppassen. Want de wetenschap zit in het verdomhoekje.

Dat wetenschappers bewijs moeten leveren is van groot belang. De wetenschap drijft op bewijsvoering. Logisch, want je moet iets kunnen bewijzen. Daar gaat soms jaren en jaren onderzoek aan vooraf. In andere gevallen kunnen het toevalstreffers zijn. Althans, daar lijkt het op voor iedereen die er niet ‘in’ zit. Dat ben ik ook. Ik ben gewoon een schrijvende huisvader. Van stofzuigen weet ik nu eenmaal meer dan van het doen van wetenschappelijk onderzoek. Dat is prima, want uit eigen ervaring weet ik dat je hiervoor echt naar school moet zijn geweest. Met school bedoel ik voor het gemak ook maar even de wetenschappelijke opleidingen op MBO-, HBO- en universitair niveau. Nee, ik ga niet de discussie aan welke belangrijker is. Ook ga ik de discussie niet aan of wetenschap ‘besmet’ is. Er is geen sprake van vooringenomenheid. Het enige dat telt, dat is de waarheid. Die waarheid is hard, keihard. Soms is die waarheid zo confronterend, dat je geneigd bent om te zoeken naar alternatieven. De vraag die gesteld kan worden: “Het kan toch niet zo zijn?”

Het is verleidelijk om te kijken naar alternatieven. Vooral wanneer ze gepresenteerd worden als een alternatief voor wat er gepresenteerd wordt als het bewijs. Bedenk goed, wanneer je ernaar blijft kijken het misschien over kan komen als de waarheid.

Kritisch

Begrijp me goed, het is zeker niet verkeerd om kritisch te zijn. Alleen is het geen goed idee om alles kritisch te bekijken. Zelfs wanneer er voldoende wetenschappelijk bewijs te vinden is om aan te nemen dat het nu eenmaal zo is.

Los van deze discussie over de wetenschap moet je de vraag stellen of het verstandig is om te blijven discussiëren of maatregelen noodzakelijk zijn. Zolang er mensen overlijden aan dit virus zijn de maatregelen noodzakelijk. Dit is pijnlijk. Isolement, faillissementen en wat voor ‘menten’ komen eruit voort. Dat is ook een onderdeel van deze crisis. Een crisis waarin de allersterksten overleven.

Thuiswerken

Wat zou het mooi zijn wanneer deze crisis dingen zou kunnen laten veranderen. Dat is voor een deel al het geval. Zo is het thuiswerken ineens niet meer onmogelijk. Zelfs voor beroepen waarvan werkgevers eerder bepaalden dat thuiswerken echt geen optie zou zijn. Dat bleek wel mogelijk te zijn. Met aanpassingen en offers, dat wel. Offers moeten gebracht worden om er uiteindelijk uit te komen. Het is tegenstrijdig, want enerzijds kan dit een straf zijn of aanvoelen als een straf. Aan de andere kant is het een nieuw begin.

Helaas zien we dat in deze crisis de sterksten het gaan overleven. Dat geldt niet alleen voor ondernemend Nederland. Het geld ook voor de verschillende landen in de wereld. Lees maar eens hoe er om wordt gegaan met de vaccins. Er zijn landen die hun inwoners wel tot vier keer kunnen vaccineren. Dat zijn uitzonderingen, zoals te lezen valt in dit artikel.

Zou het niet schitterend zijn wanneer deze crisis uiteindelijk zal leiden tot mooie dingen? Dat we ervoor gestreden hebben en ons hebben gehouden aan dat wat moeilijk was, maar noodzakelijk, en dat het tot veranderingen zou leiden? Dat het niet een kwestie zou zijn van het overleven van alleen de allersterksten?

Wie het sterkst is, die blijft over

Hoe zit dat dan precies met wie het sterkst is? Zijn dat de mensen met een goede gezondheid, de ondernemers met een gezond bedrijf of de regeringen met de beste kaarten? Misschien wel allemaal. 

Uiteindelijk blijven zij over die het sterkst zijn. De sterkste gezondheid, de sterkste bedrijven en de sterkste regeringen. Kijkend naar de wetenschap zou je misschien daarover ook hetzelfde kunnen verklaren. 

Tenzij we ervoor kiezen om ons sociale gezicht te tonen. Om niet te zeggen dat het een kwestie is van “pech gehad.” Dat mag je volgens mij best omschrijven als het tonen van je menselijkheid. 

Het is geen kwestie van “pech gehad.” Dat zou het niet mogen zijn. Of het nu gaat om de plaats op de IC-bedden of de vaccinaties. Zelfs niet wanneer het gaat om steun aan getroffenen. Het is niet altijd een race of strijd. Als het al een strijd is, dan is het iets dat we samen moeten doen. 

Het simpelweg verklaren van “pech gehad” of “we konden niet anders,” dat zijn  de woorden die kritisch bekeken moeten worden. Niet de wetenschap moeten we in twijfel trekken. Nee, we moeten kritisch zijn naar de manier waarop we met bepaalde zaken omgaan die ervoor zorgen wie er over gaan blijven. 

In plaats van te geloven in complotten, zou je de moeite ook kunnen steken in het kijken naar mogelijkheden. Dat is gemakkelijk gezegd door iemand uit een rijk land. Zeker wanneer je deze persoon beschouwt als een huisvader. Wat weet die er nu vanaf? 

Het klopt. Ik weet niet alles. Van emoties, onrechtvaardigheid en oneerlijkheid weet ik genoeg af. Meer dan genoeg. Daarmee doel ik niet op mijn eigen bedrijfsactiviteiten. Nee, ik kijk ook naar anderen, die hard getroffen worden. Maar ik kijk ook verder dan alleen een economie. Wie is er straks nog over om de economie draaiende te houden? 

Het zou daarom beter zijn om te bepalen hoe we ervoor zorgen dat er genoeg eerlijkheid en rechtvaardigheid bestaat. Zodat er aan het einde van dit verhaal, wanneer het ook afgelopen mag zijn, gezegd kan worden: We hebben er alles aan gedaan. Daar valt dus niet het mogelijk maken om de ‘eigen’ bevolking tot wel vier keer te vaccineren. Daar valt niet onder het schreeuwen. Daar valt ook niet onder het gooien van stenen of wat dan ook. 

Wie het sterkst is, die blijft over

Het zou mooi zijn, maar wat weet ik er nu vanaf? Ik ga maar weer stofzuigen.

Vergelijkbare berichten