Webcams sold out or too expensive?

Webcams uitverkocht of te duur?

Thuiswerken en thuisonderwijs. Ze vragen nogal wat van ons. Mocht je nog steeds videogesprekken voeren terwijl jij wel de ander kunt zien, maar de ander jou niet kan zien? Dan maak je gebruik van apps voor je smartphone en software voor je pc of laptop. Hiermee maak je van je smartphone een webcam.


Wanneer je momenteel de prijzen bekijkt van verschillende aanbieders, dan valt een ding op. Het assortiment is beperkt. Veel webcams zijn uitverkocht. Daarnaast merk je dat de apparaten die wel te verkrijgen zijn voorzien zijn van een erg hoge prijs. Dan is er nog zoiets als de levertijd waarmee je rekening moet houden.

We hebben bijna allemaal een smartphone met een goede camera. De tijd dat je genoegen moest nemen met een smartphone met een zeer slechte camera ligt ver achter ons. Je hoeft niet altijd een duur toestel aan te schaffen, om gebruik te maken van de camera mogelijkheden. Wanneer je een volger bent van mijn social mediakanalen, dan merk je dat lang niet alle foto’s genomen zijn met mijn digitale spiegelreflexcamera. Niet iedereen beschikt over zo’n camera.

Budget smartphones

Voordat ik verder ga met de uitleg over hoe je van je smartphone een webcam kunt maken is het goed om even aandacht te besteden aan de budget smartphones. Die zijn er genoeg te vinden. Je hoeft niet altijd heel veel geld uit te geven voor een telefoon.

Wanneer je liever een toestel wilt hebben van een bepaald merk, heeft dit een prijskaartje. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Zelfs wanneer je het toestel in combinatie met een abonnement afsluit, kan het nog steeds veel geld zijn. De maandelijkse kosten van het toestel zijn hoger en je sluit in feite een lening af. Dit kan nadelig zijn voor de hoogte een hypotheekbedrag.

Wat zijn nu precies goede budget smartphones? Laten we onderscheid maken tussen dat wat aangeboden wordt door Nederlandse en Europese webshops en webshops uit Azië. Het klopt dat je in de Aziatische webshops telefoons kunt kopen tegen spotgoedkope prijzen. Voordat je meteen enthousiast gaat worden. Van de twee toestellen die ik via Chinese webshops aangeschaft heb bleken ze alle twee voorzien te zijn van malware. Niet iedereen is in staat om deze schadelijke software te verwijderen, als dat überhaupt al mogelijk is. Vandaar dat mijn advies is om een keuze te maken uit het aanbod van Nederlandse of Europese webshops. Dit houdt niet in dat je heel veel moet uitgeven voor een telefoon.

Er zijn genoeg websites die je prima kunnen vertellen welke telefoons je zou kunnen overwegen, zonder dat er appels of sterren betrokken zijn. Zelf heb ik zeer goede ervaringen met Motorola en Acer.

Iriun

Er bestaat een kans dat je nooit gehoord hebt van Iriun. Logisch, want je denkt vaak dat je voor een nieuwe functie ook een nieuw apparaat nodig hebt. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Bestaande apparatuur zou ook een goede optie kunnen zijn.

Er is alleen een nadeel aan Iriun. De website (dus niet de download pagina in de app stores) is geen beveiligde website. Dit kan een probleem zijn, wanneer je de pagina wilt openen. Ben je eenmaal terechtgekomen op iriun.com, dan kun je de software downloaden voor Windows, Mac en Ubuntu.

Om ervoor te zorgen dat je de functies ook kunt gebruiken, is het noodzakelijk om via Google Play of de App Store de benodigde app te downloaden. Je moet er rekening mee houden dat de app alleen zal werken vanaf Androidversie 5.0 en iOS 10.2.

Netwerk of USB

Om de smartphone te kunnen gebruiken als webcam op je pc of laptop, is het noodzakelijk dat de twee apparaten in hetzelfde netwerk bevinden. Dus dit houdt in dat je niet kunt verbinden met 4G.
Wil je dit niet, dan kun je de smartphone ook via een USB-kabel verbinden met je pc. Wanneer je de kabel aansluit, kan het even duren voordat de verbinding tot stand is gebracht.

Heb je verbinding, dan kun je meteen aan de slag. Je ziet op je computer of laptop een scherm dat overeenkomt met wat je op je telefoon ziet. Dit kan enigszins afleidend zijn. Wil je direct in de camera kijken, dan doe je dit door te kijken naar je smartphone. Niet naar het beeldscherm.

Wat is de catch?

Het klinkt allemaal geweldig dit! Er is alleen wel een groot nadeel. Dat heeft te maken met het geluid. Je moet dus genoegen nemen met een headset of externe microfoon.

Heb je geen headset of externe microfoon, dan kun je gebruik maken van deze app (iVCam). Deze app werkt op een soortgelijke manier. Het nadeel is alleen wel dat je genoegen zal moeten nemen met een watermerk (logo), tenzij je de volledige versie aanschaft.

Een ander goed alternatief is DroidCam. Ook deze software werkt op een soortgelijke manier als hierboven beschreven. De makers ervan kunnen alleen niet garanderen dat een USB-verbinding ook zal werken.

IP Webcam App

IP Webcam App werkt op een iets andere manier. Deze app is eigenlijk bedoeld om via een smartphone beelden te bekijken die verzonden zijn vanaf een andere smartphone. De app wordt daarom aangeraden als alternatief voor een babyfoon.

De redactie van Android World schreef in 2019 een goede handleiding over het gebruik van deze app. De handleiding lees je hier.

Welke is nu het beste?

Wanneer ik de apps bekijk, dan vind ik Iriun het beste. Ik vind het geen probleem om te communiceren via een externe microfoon of via een headset. Is dit voor jou wel een probleem, dan kies je voor IP Webcam App, omdat deze app geen logo’s of watermerk bevat.

Toch liever een webcam?

Ben je van mening dat je na het lezen van dit alles toch liever een echte webcam aan wilt schaffen, dan moet je er rekening mee houden dat de voorraad beperkter is dan normaal. Ook kan het langer duren voordat je op de bestelde producten moet wachten. Houd er rekening mee dat de goedkopere modellen momenteel slecht leverbaar zijn.

Een voorbeeld van een opname.
Een voorbeeld van een opname.
Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Update 2023

Dit artikel verscheen op de website op het moment dat we massaal moesten thuiswerken. Dat was de periode van de eerste lockdown. Niet iedereen had een webcam voor het thuiswerken en dat was wel nodig. We moesten videovergaderen of thuisonderwijs volgen. De Goede Huisvader deed een poging om je een alternatief te geven. Wellicht dat je ook na een periode van lockdowns nog wat aan deze informatie hebt. Vandaar dat het artikel ook gewoon nog beschikbaar is.

Ervaar je problemen tijdens de installatie van de software zoals hierboven beschreven, dan geeft De Goede Huisvader geen ondersteuning. Dit artikel is slechts informatief.

Vergelijkbare berichten