Wat was de leukste uitzending?
Deze recensie is eigenlijk totaal overbodig. Je hebt er waarschijnlijk weinig meer aan. De recensie gaat over de vraag Wat was de leukste uitzending? Het gaat dan natuurlijk over de uitzendingen op televisie en via internet naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen.
In Nederland is het veel makkelijker. De landelijke verkiezingen worden verslagen door maar twee zenders. De verkiezingen in de Verenigde Staten worden door meer zenders verslagen. De vraag is alleen waar je naar moet kijken.
Belangrijk nieuws
Soms lijkt het erop alsof we in Nederland mogen stemmen. De aandacht die gegeven wordt aan deze verkiezingen is enorm. Niet iedereen zal het ermee eens zijn dat dit belangrijk nieuws is.
Waarom is het eigenlijk belangrijk nieuws? Amerika, of de Verenigde Staten (VS), dat is geen buurland van Nederland. Wanneer er daar een politieke beslissing genomen wordt is de kans niet heel erg groot dat dit invloed heeft op ons land. Tenzij het gaat over internationale zaken. Denk dan aan de bijdrage die NAVO-landen moeten leveren (volgens Donald Trump veel te weinig). Ook de terugtrekking uit de WHO en klimaatakkoorden zijn belangrijk voor ons land. Als het om de terugtrekking uit de WHO gaat, dan kan dit inhouden dat de landen die overblijven meer moeten betalen. Trekt de VS zich terug uit de klimaatakkoorden, dan doet een grote vervuiler een stapje terug. Andere landen moeten dan nog beter hun best doen. Dus ja, de beslissingen die aan de andere kant van de wereld genomen worden kunnen dus invloed hebben op ons land. Niet alleen ons land overigens.
Nu dat duidelijk is gemaakt door mij kan ik je vertellen hoe mijn nacht er ruwweg uitzag. Via beeldschermen heb ik de uitzendingen gevolgd, waar mogelijk. Niet alle zenders zijn beschikbaar via livestream. Eenmaal onderweg, begon ik rond een uur of vier (misschien was het vijf) met het schrijven van een verslag.
Waar ga ik naar kijken?
Het begon allemaal met de vraag die ik mezelf moest stellen: Waar ga ik naar kijken? Het aanbod was enorm groot. De ene website pakte nog grootser uit dan de andere. Ik besloot met twee beeldschermen vier websites per keer te openen. Ga je dit ook eens doen, dan is mijn tip om het geluid van de livestreams niet allemaal tegelijk aan te zetten. Dat heb ik gedaan, dat werkte niet. Echt niet.
Wat ik daarna deed was de verschillende vensters gewoon open laten staan en maakte ik gebruik van een erg handige functie: mute. Vervolgens was het goed kijken naar wat je zag. Dat leek verdacht veel op een loterij. Zo bleek een item dat er zonder geluid heel interessant uitzag wat slaapverwekkend. Het kon misschien ook aan het tijdstip liggen.
Laat ik eens beginnen met de NOS. De uitzending werd opgeleukt door ‘gewone’ mensen. Lees: mensen die Nederlands spreken en in de VS wonen. Het leek bijna op de videovergaderingen die mijn wederhelft houdt tijdens haar periode van thuiswerken. Soms was het beeld niet echt heel erg goed. Wat erg fijn was, het licht in de studio zelf was prima in orde.
Regelmatig werd geschakeld met de studio in Washington DC, die volgens mij best toe was aan een nieuw behangetje. Misschien is de styling met bakstenen heel erg hip. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
RTL Nieuws dan. Het zoeken naar een livestream was even een uitdaging. Pas na meerdere keren goed gekeken te hebben op de openingspagina kwam ik deze tegen. Ook dit zou misschien veroorzaakt kunnen zijn door het tijdstip. Misschien.
De eerste gedachte die ik kreeg bij het zien van de beelden: “Zouden ze uit voorzorg alvast in een bunker zitten?” Zo nu en dan werd geschakeld met presentatoren ter plaatse. Van wie ik naarmate de nacht vorderde ze een voor een vermoeider zag worden. Gelukkig liet men, zoals ook het geval was bij de NOS, elkaar wel netjes uitpraten.
Over elkaar laten uitpraten gesproken. Fox News! Fox News is alles wat een Nederlandse nieuwszender niet is. Fox News is typisch Amerikaans: groots, over de top en vooral erg op de hand van de Republikeinen. Je zou dus denken dat Fox News er alles aan gelegen is om zoveel mogelijk resultaten te laten zien die in het voordeel zouden zijn van de Republikeinen. Het rare is dat dit misschien wel zo gaat op televisie, maar niet voor een ander deel van de berichtgeving.
Kijk je naar de livestream (ik heb het tien minuten volgehouden en vond dat een hele prestatie), dan lijkt het alsof je alleen maar mensen voorbij ziet komen die elkaar vooral niet willen laten uitpraten en nagenoeg allemaal op de hand zijn van de Republikeinen. Kijk je naar de website van de omroep zelf, dan merk je dat er snel beslissingen gemaakt worden. Dat noem je het zogeheten calling van de staten. Oftewel: heeft een kandidaat gewonnen. Je zou dus denken: “Dan doen ze dat wel in het voordeel van de Republikeinen.”
In een poging veel andere zenders te snel af te zijn roept Fox News graag als eerste of een kandidaat gewonnen heeft in een bepaalde staat of niet. Daarbij maakt men alleen geen onderscheid tussen de verschillende kandidaten. Blijkbaar gaat het om het snelste roepen en laat ze op dat punt vaak het juiste te roepen. Zo goed zelfs, dat bijvoorbeeld de NOS de cijfers ook durft over te nemen. Dat geldt ook voor RTL Nieuws.
“De grote schreeuw show”
Ondertussen blijft het behelpen als het gaat om het kijken naar de nieuwsuitzendingen. Dat is volgens mij te omschrijven als “De grote schreeuw show.” Gelukkig lijkt er consensus te bestaan dat bepaalde uitspraken die de zittende president doet tijdens het tellen van de stemmen niet kunnen. Je kunt immers de overwinning niet claimen zonder dat alle stemmen geteld zijn, toch? Daarover later meer.
Een grote concurrent van Fox News is CNN. Je weet wel, die omroep van het fake news. CNN had was men een magic wall noemt. Deze wall die moeten de Nederlandse omroepen per direct aanschaffen. Zonder Wolf Blitzer overigens, want die was voortdurend aan het stotteren. De presentator die overigens een paar uur later aan de beurt was, die was veel leuker. Die vroeg een verslaggever bijvoorbeeld of hij zijn Jiujitsukunsten niet kon gebruiken om informatie te verzamelen. Tegen een analist (of was het journalist) liet hij weten de hele nacht door te kunnen gaan, want hij had genoeg cafeïne tot zich genomen. Een geruststellende gedachte!
Herman de Schermman
Wit licht, rood, blauw en een presentatrice met een tandpasta glimlach, dat was waar het om ging toen ik inschakelde. De presentatrice kon overigens best goed serieus kijken. De schermen werden bediend door een Amerikaanse versie van Herman de Schermman. In geen velden of wegen te vergelijken met de kwaliteiten van onze Herman, want de beste man leek soms niet te begrijpen dat met je rug mompelen naar de camera niet echt werkte. Het deed me meteen denken aan het laatste optreden van Herman van der Zandt tijdens de verkiezingen. Bij de eerstvolgende verkiezingen in Nederland mag hij gewoon weer terugkeren. Niets ten nadele van Malou Petter overigens.
Over schermen gesproken. Die van de NOS leken zich soms los te maken van mijn beeldscherm. Vergeet alleen niet dat het rond een uurtje of half vijf in de ochtend was.
Terug maar weer naar CNN. Voorzichtigheid was het toverwoord. Bijna in ieder zin werd gemeld dat men erg voorzichtig moest zijn. Wat er niet echt bij hielp was dat de Amerikaanse versie van Herman de Schermman zijn schermen niet onder controle had. Zo kleurde een staat ineens wit, in plaats van blauw of rood. Wanneer hij dan ook nog aantekeningen ging maken op het scherm wanneer een andere journalist aan het woord was en vervolgens niets deed met de aantekeningen was dat niet alleen verwarrend. Het was gewoon ronduit irritant te noemen! Het voordeel van al dat geschuif met die schermen is wel dat ik de detailkaart van Pennsylvania inmiddels kan dromen.
Een andere belangrijke nieuwsbron die je echt niet mag vergeten is BBC News. Omdat men gebruik maakte van de cijfers van het persbureau Reuters, wat een iets mindere avond en nacht leek te hebben (men liep wat achter), was het moeilijk te blijven hangen. Ach, wanneer ik heel eerlijk ben waren het helemaal niet de cijfers. Het was de stokoude journalist, die op een gegeven moment vermoeid in zijn ogen begon te wrijven. Al snel bleek dat ik dit niet lang zou volhouden, dan zou ik het voorbeeld van de vermoeide journalist volgen.
Lange tijd leek het erop dat Associated Press (AP) de juiste kaarten in handen leek te hebben als het om de uitslagen ging. Ze werden in ieder geval overgenomen door de NOS en RTL. Al leek dat later voor wat betreft de NOS wel te veranderen. De cijfers leken ’s ochtends (woensdag) op die van Fox News.
MSNBC, CNBC en ABC
Natuurlijk had ik veel meer zenders kunnen gaan bekijken. Het nadeel was alleen dat MSNBC in slaap gevallen leek te zijn. Dat wil zeggen: de livestream op mijn computer deed het niet. Dat gold ook voor CNBC, maar daarvoor was een goede reden: ik moest ervoor betalen. Dat vond ik wat veel van het goede. Een poging om ABC te bereiken leverde de melding op dat ik niet in het juiste gebied woonachtig was.
Miami
Terwijl ik teleurgesteld werd door livestreams die niet werkten of niet wilden werken, besloot ik het geluid in te schakelen van de NOS. Tijdens zo’n verkiezingsnacht is werkelijk alles nieuws. Ik maakte de volgende aantekening, nadat Florida toch wel was vergeven aan de Republikeinen:
“Ondertussen breekt Eva Wiessing in vanuit Miami. Blijkbaar heeft iemand iets gezegd in Miami. De persoon is daarna uitgescholden voor communist. Breaking news. Of dat nu belangrijker is dan Maricopa County (in Arizona), waar Biden dus gewoon op voorsprong staat, dat weet ik niet. “
Het liet me niet los. Dat ik werkelijk niets kon vertellen over andere belangrijke zenders. Hoe moest ik nu hun decors beoordelen? Terwijl ik erover nadacht schakelde ik terug naar CNN. Ineens wist ik het! Die Amerikaanse versie van Herman de Schermman had precies dezelfde stem als Bob Ross! Zou het familie zijn. Ik zat nu te wachten tot het moment dat hij met wat Van Dyke Brown enkele vogels zou gaan schilderen op de schermen. Meteen vroeg ik me af waarom het niet gewoon Van Dyck Brown, want dat was de echte naam van de schilder: Antoon van Dyck. Vooruit, voor Anthony doe ik het ook wel.
Thanksgiving
Godzijdank was er trouwens Michiel Vos! Bij RTL Nieuws om precies te zijn. Hij stelde ons gerust (of teleur); de uitslagen zouden nog echt lang op zich laten wachten. Men moest vooral niets claimen, helemaal niets.
In het kader van klein leed weet ik dat Thanksgiving dit jaar in de VS extra zwaar zal zijn. Dat wist een meneer bij NOS wiens naam ik een beetje vergeten ben te vertellen. Niet vanwege COVID-19 hoor. Helemaal niet. Nee, Uncle Joe en Uncle Jim zouden echt geen Thanksgiving meer kunnen vieren, omdat de een gestemd had voor Donald Trump en de ander voor Joe Biden.
Inmiddels begon het zesde uur van de dag te naderen. Inmiddels was ik toe aan koffie kopje nummer zeven, geloof ik. Het kan zijn dat ik misschien ergens de tel kwijtgeraakt ben. Er waren meer mensen toe aan koffie op dat moment. Floor Bremer (RTL Nieuws) maakte een wat vermoeide indruk. In gedachten dronk ik dat kopje koffie voor haar, zodat ze weer helemaal kwiek verslag kon doen van alles wat er gebeurde op dat moment. Kijkend naar de zwarte achtergrond was dat… vrij weinig.
De vraag was alleen: ging ik dit volhouden of was er sprake van een opgave in de laatste fase? De laatste fase, daarmee bedoelde ik natuurlijk de laatste fase van de live-uitzending van de NOS. Die zou om zeven uur eindigen.
Mistroostig
Het was een moeilijke afweging. Ging ik door met kijken (en koffie drinken) of zou ik alvast beginnen met het in orde maken van de broodtrommels. Ik moest niet vergeten dat Nummer 1 twee broodtrommels mee moest nemen vandaag, omdat hij ’s middags naar de boerderij zou gaan. Goed onthouden, want het zou teleurstelling op kunnen leveren. Ik hield de gedachte nog even in het achterhoofd en besloot het geluid aan te zetten van de NOS-uitzending. Net op dat moment schakelde men maar weer eens naar het decor in Washington. Ik bedoel daarmee dus het decor achter Arjen van der Horst. Bakstenen, een vlag, een vermelding Washington DC en een scherm met andere televisiezenders. Handig, zo kon je meteen even zien wat er op de andere zenders plaatsvond, mocht je Arjen zat zijn. Dat was ik niet, dus ik bleef even “hangen.” Na Arjen was het de beurt aan Martijn Bink. Die had er een gewoonte van gemaakt om de verslagen te doen vanaf de meest desolaat ogende locaties. Zo wist hij te vertellen dat hij samen met andere verslaggevers die geen accreditatie hadden gekregen in verband met COVID-19 noodgedwongen verslag moest doen vanaf een parkeerplaats in de buurt van waar Joe Biden zich ophield. Ook daarna besloot hij ergens te gaan staan waar zoveel mogelijk geen mensen te vinden waren. Lege straten en verlaten locaties maken zo’n verslag veel interessanter. Je zou interessanter ook kunnen vervangen door mistroostig of depressief.
Termen als “ongemeend spannend” of “nail-biter elections” werden nu te pas en te onpas gebruikt door verschillende zenders. Ook al was er geen echt nieuws te vermelden. Er was altijd wel iemand te vinden die wat wist te vertellen. Of het allemaal even zinvol was, dat viel te bezien. Ja, het wachten duurt nu eenmaal lang. Dat vonden mijn kinderen inmiddels ook. De hond trouwens ook, die besloot in opstand te komen, omdat ik er te lang over deed tijdens het klaarzetten van zijn eten.
“Saai”
De eerste reactie van dochterlief toen ze beneden kwam: “Dit is saai!” Toen ze de kaart van de VS onder ogen kreeg, was haar reactie vervolgens dat er minder rood te zien moest zijn. Rood was niet goed, dat was volgens haar Trump. Mijn dochter is geen fan van Trump. Dat geldt ook voor mijn oudste kind. Die dacht even dat het al een gelopen race was, omdat op dat moment Joe Biden voorstond. Totdat ik uitlegde dat het nog wel lang zou kunnen duren. Mijn kinderen van negen en elf begrepen dat je er geen conclusies aan kon verbinden. Nu beweer ik niet dat ik wonderkinderen heb. Wat ik wel beweer is dat voorbarige conclusies trekken nooit een goed idee niet. Helemaal niet wanneer je de huidige president bent van de Verenigde Staten.
Drie keer raden wie er voorbarige conclusies trok in de ochtend van woensdag 4 oktober 2020 (Nederlandse tijd)?
Wat was het beste?
Een goede recensie bestaat natuurlijk uit een eindoordeel. In dit geval: wat was het beste? Welk televisiestation mag zich van mij de beste noemen?
Geen idee. Ik ben maar een huisvader.
Wat weet ik er nu vanaf, ik denk dat ik maar weer ga stofzuigen!
Bron afbeelding: Pexels.