Zelf heb ik er best veel mee: een jaar met twee keer hetzelfde cijfer ‘erin.’ Er is genoeg om naar uit te kijken, dus wat mag je van 2020 verwachten?

Cultuur

Het begrip cultuur is een ruim begrip. Je mag hier eigenlijk zoveel onder laten vallen. Van muziek tot kunst en van musea tot theaters. Dat maakt het gelijk ook lastig. Waar begin je mee? Wat neem je wel en wat neem je niet mee in het lijstje?

Eurovisie Songfestival

Nederland heeft er veertig jaar op moeten wachten: de organisatie van het Eurovisie Songfestival (ESF) op Nederlandse bodem. In 1980 vond het muzikale festival voor de vierde keer plaats in Nederland. Het jaar ervoor won Israël, maar men zag af van het organiseren. De nummers twee en drie (Spanje en het Verenigd Koninkrijk) besloten “Nee” te zeggen op de vraag of ze het festival in 1980 wilden organiseren. De reden waarom Israël weigerde had te maken met meen belangrijke nationale herdenkingsdag. Het ESF werd georganiseerd in het Congresgebouw.

De laatste Nederlandse winnaar van het ESF voor Duncan Laurence was de groep Teach-In met Ding-a-Dong in 1975.

Dit jaar wordt het ESF gehouden in Rotterdam (Ahoy) vanaf dinsdag 12 mei tot en met zaterdag 16 mei.

Ben je ook zo benieuwd naar de Nederlandse inzending dit jaar?

Queen 50 jaar

Het is een van de meest legendarische rockformaties. Hoewel met de dood van Freddie Mercury (1992) de band ten einde leek te zijn gekomen, zijn de overige bandleden gewoon doorgegaan. Samen met Adam Lambert komen ze ook nog eens naar Nederland (29 en 39 mei, Ziggo Dome).

“Let it be” 50 jaar

When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be

Dit is het begin van een van de beroemdste nummers van The Beatles. Het nummer én het laatste studioalbum werden vijftig jaar geleden uitgebracht. Eigenlijk zou dit album horen bij een gelijknamig filmproject. Eigenlijk kwam Let it be, de single, al een jaar eerder uit. Ten tijde van het uitbrengen van dit iconische album was de groep al uit elkaar. Het album dat we kennen als het laatste album van The Beatles, Abbey Road, is weliswaar later opgenomen maar eerder uitgebracht.

Paul McCartney, een van de bandleden van The Beatles, komt overigens op 29 mei naar Nederland.

Utrecht eert Dick Bruna

Het Centraal Museum eert de Utrechtse kunstenaar Dick Bruna. Wie is er niet opgegroeid met Nijntje? Maar hij was als kunstenaar met veel meer zaken bezig. Vandaar dat het Centraal Museum een tentoonstelling heeft ingericht met zijn ontwerpen voor de gemeente en organisaties in Utrecht. Deze tijdelijke tentoonstelling is nog tot aan 1 maart te bewonderen.

400 jaar Aelbert (Albert) Cuyp

Hij behoort tot de grote meesters van de zeventiende eeuw. Op 20 oktober 1620 zag Aelbert Cuyp het levenslicht in Dordrecht. In diezelfde stad blies hij op 15 november 1691 zijn laatste adem uit.

Het is dus 400 jaar geleden dat deze grote meester geboren werd. Tijd voor een feestje. Toegegeven, het feest wordt wat minder uitbundig gevierd dan de 250-jarige geboortedag van Ludwig van Beethoven of de 350ste sterfdag van Rembrandt van Rijn. Dat heeft ermee te maken dat deze schilder altijd in de schaduw gestaan lijkt te hebben van anderen. Zo werd zijn inspiratie voor bijvoorbeeld het Nederlandse landschap toegeschreven aan de waardering die hij toekende aan onder andere Jan van Goyen en Salomon Jacobsz. van Ruysdael (niet te verwarren met zijn neef, Jacob van Ruysdael). Op zijn beurt was Cuyp ook een voorbeeld. Thomas Gainsborough, John Constable en Joseph Mallord William Turner werden door Cuyp beïnvloed. Samen met Cuyp staan zijn tussen 27 september 2020 en 14 maart 2021 centraal in het Dordrechts Museum.

250 jaar Ludwig van Beethoven

Ergens in eind november of begin december 1770 werd in Bonn (Duitsland) Ludwig van Beethoven geboren. We weten het niet precies. Wel weten we wanneer hij is gedoopt. Ter ere van zijn 250ste geboortedag – ergens eind 1770 – wordt stilgestaan bij het werk deze componist.

Let’s Agree It’s Art – een project waarvoor ik schrijf – vertelt je meer over het leven van deze componist. Je kunt ook zien dat hij ook vandaag de dag nog een bron van inspiratie is voor velen.

75 jaar bevrijding

Kun je het voorstellen? Te moeten leven in een land waarin je niet kunt zeggen wat je wilt? Waarin je, wanneer je behoort tot een bepaalde bevolkingsgroep of wanneer je een bepaald geloof aanhangt, het reden is voor vervolging?

Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat er voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Althans, het deel op het Europese continent. In Azië ging de strijd nog enkele maanden verder.

De Tweede Wereldoorlog en de bevrijding hebben een stempel gedrukt op de geschiedenis van Nederland. Een Nederland waarin we op konden groeien in vrijheid. Waar je kunt zeggen wat je wilt. Waar je kunt schrijven wat je wilt.

De herdenkingen van de bevrijding zullen talrijk zijn. Zo lanceerde de NOS al voor de 75-jarige herdenking van D-Day een speciale website. Hierop lees je meer over de Hongerwinter. Je leest er ook meer over de ontdekking van Majdanek. Dit kamp, ingericht door de nazi’s, was een concentratie- en vernietigingskamp.  Over enkele dagen zal er ongetwijfeld een artikel te vinden zijn over de bevrijding van Auschwitz.

In een tijd waarin voortdurend vraagtekens gezet worden bij nieuws, is het goed om eens te reflecteren. Er zijn mensen die ontkennen dat de verschrikkingen begaan voor en tijdens de oorlog plaatsgevonden hebben. Deze mensen zijn het niet eens met de berichtgeving hierover. Dat is voor hen fake news. Het ontkennen van de holocaust is in Nederland – helaas – niet strafbaar. In andere landen is dat wel het geval. Wel kan het ontkennen gezien worden als groepsbelediging. Misschien dat er, ter ere van de 75-jarige herdenkingen, door de politiek eens nagedacht kan worden over het strafbaar stellen van het ontkennen van de holocaust.

2020 en het klimaat

Wanneer ik het heb over de oorlog, dan kan ik niet om de gebeurtenissen heen die de afgelopen maanden het nieuws domineerden. Een van de leiders van de boerenprotesten – daarop doel ik – trok de vergelijking tussen de manier waarop er omgegaan werd met joden tijdens de Oorlog en de manier waarop boeren behandeld worden. Een vergelijking die al door velen is bekritiseerd. Logisch, want naar mijn beste weten worden er vandaag de dag geen boeren opgepakt omdat ze boer zijn. Ze worden niet naar vernietigingskampen gestuurd.

Men is het niet eens met de manier waarop men behandeld wordt. Men voelt alsof men de schuld krijgt van alles dat niet goed gaat. Of dit een terechte manier van denken is, dat laat ik in het midden. Ik weet wel dat er het nodige gaat veranderen in 2020. Klimaatdoelen moeten behaald worden. Dit zal er, naar mijn idee, voor zorgen dat de polarisatie binnen de samenleving alleen maar meer doet toenemen.

2020 zal een jaar moeten worden waarin bepaalde maatregelen genomen moeten worden. Er is al veel gedaan, maar nog niet genoeg. Het wegzetten van de veranderingen als ideeën afkomstig van een groep binnen de politieke arena is niet fair. Ook het bepalen dat de maatregelen onzinnig zijn, is geen goed idee. Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt gewaarschuwd voor bepaalde veranderingen. De manier waarop we omgaan met de aarde is
niet altijd de beste manier.

Met interesse en de nodige angst kijk ik uit naar iets dat niet plaats zal vinden in Nederland. In Ethiopië zal dit jaar in het teken staan van een nieuwe fase voor de Grote Renaissancedam. Met de bouw ervan is al in 2011 begonnen. Het doel is om een gigantisch stuwmeer te creëren in de Blauwe Nijl. Zestien turbines met een totaal vermogen van 6.000 megawatt moeten deze dam de grootste stuwdam ter wereld maken. Tot zover is er niets aan de hand. Het probleem is alleen dat het water van de Blauwe Nijl nu vanuit Ethiopië naar Soedan stroomt. Hier komt de rivier samen met de Nijl. De Blauwe Nijl is goed voor de helft van het water dat uiteindelijk in Egypte de Middellandse Zee instroomt. Egypte is voor een groot deel afhankelijk van het water uit de Nijl. Al eerder gaf de Egyptische regering aan dat men bereid is om de wapens op te pakken om ervoor te zorgen dat men over voldoende water kan beschikken.

Waarom kijk ik hier met interesse en angst naar? Dit alles zou wel eens kunnen leiden tot een conflict (lees: oorlog). Een oorlog om water. Het zou wel eens de opmaat kunnen zijn voor meer oorlogen over water.

Kijkend naar eigen land, dan krijgen wij juist de komende honderd jaar te maken met meer water. De stijging van de zeespiegel zal ervoor zorgen dat de strijd tegen water gevoerd moet gaan worden. Op eenzelfde manier als dat men eerder deed. We zijn als land bekend geworden met deze strijd tegen het water.

Als compensatie voor de stikstofproblematiek moeten we op onze snelwegen dit jaar minder hard gaan rijden. Van 120/130 naar 100 kilometer per uur. Ik verwacht dat er meer maatregelen aan gaan komen, die ervoor moeten zorgen dat de stikstofproblematiek op een goede manier gecompenseerd gaat worden.

Kijkend naar mijn eigen situatie, dan mag ik niet voorbijgaan aan mijn mooie Volvo 850. Dit jaar ‘viert’ mijn auto zijn 25-jarige jubileum. Hoe mooi en degelijk deze auto ook is, het is een vervuilende auto. Het is een grote auto, het is een auto op benzine. Nu ik de 400.000 kilometer gepasseerd ben, is het een goed moment om te kijken naar de mogelijkheden en die zijn er heus wel. Alleen lukt dat ook?

Laten we eerlijk zijn. De aanschaf van een nieuwe of nieuwere auto komt met een prijskaartje. Ook in 2020. Sterker nog, de verwachting is dat de prijs vanaf nu alleen nog maar omhoog zal gaan. Enerzijds omdat de kosten voor de ontwikkeling van auto’s die gebruik maken van een batterij gaan stijgen. Anderzijds omdat de oude(re) auto’s zwaarder belast gaan worden.

Er zal een tijd komen waarin auto’s met een verbrandingsmotor niet meer geproduceerd gaan worden. Wat doe je dan met het immense wagenpark? Zou het niet een goed idee zijn om eens kritisch te gaan kijken naar het aanpassen van deze auto’s? En moeten we wel volledig inzetten op auto’s met een accu? Iedereen kent de berichten over de winning van kobalt in Afrika. Kinderarbeid is niet ongewoon. Het nadeel is alleen dat nu deze kinderarbeid volledig wordt toegerekend aan de auto-industrie. Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat kobalt in meer producten voorkomt. Bijvoorbeeld in mobiele telefoons.  

De auto-industrie is niet schuldig aan kinderarbeid. Dat zijn de regeringen die het toestaan. Of de bedrijven die fout inkopen. Soms is dat niet eens meer te achterhalen. Alleen de discussie over de elektrische voertuigen wordt hierdoor gedomineerd. Men kijkt alleen naar dit stukje. Niet verder. Dat er voor kleding op een nog grotere schaal gebruik wordt gemaakt van kinderen… dat is voor dat ene hippe truitje net iets minder belangrijk. Voor koffie en thee trouwens ook. De reden waarom de discussie over kobalt ineens opgelaaid is: dat is de schuld van zij die ontkennen dat er iets aan de hand is. Zij die ontkennen dat we te maken hebben met een probleem.

In 2020 zal de prijs van een elektrische auto niet ineens drastisch gaan dalen. Dat weet ik ook heel goed. Ik weet overigens ook heel goed dat ik zelf aan een nieuwe auto weinig kan doen. Een oude auto, daar kan ik wel wat mee. Een oude auto, die onderdeel is van de circulaire economie. Juist dat deel van onze economie zou meer aandacht mogen verdienen. Dat gaat veel verder dan een tweedehandsauto. Het gaat om producten die je een tweede- of derde leven geeft. Producten die misschien anders zouden verdwijnen. Met verdwijnen bedoel ik dus: vernietigd of soms gewoon afgevoerd worden naar vuilnisbelten op andere plaatsen in de wereld. Een goed voorbeeld hiervan zijn schepen. Op plaatsen waar deze worden ontmanteld in andere delen van de wereld kent men geen milieuregels die scherp zijn als bij ons. Daar kent men geen Kinderwetjes van Van Houten.

Ben ik anno 2020 fout wanneer het gaat om mijn oude Volvo 850? Ja! Zeker weten. Ik rij geen nieuwe auto, met of zonder stekker of accu. Ik tank premium benzine, omdat de nieuwe bio-ethanol brandstof niet goed is voor je auto. Ik maak alleen wel gebruik van de middelen om mijn auto te laten rijden. Zelf dingen doen, zelf dingen opknappen. Nee, dat zorgt er niet voor dat de uitstoot van deze auto zal verminderen. Misschien, voordat ik de 600.000 kilometer heb aangetikt, zal het zo zijn dat er een oplossing komt voor dit soort auto’s. Zonder dat dit te veel financiële middelen vraagt. In een tijd waarin we smart bombs kunnen afvuren, waarin we naar planeten kunnen reizen en waarin we in staat zijn toch technologische hoogstandjes, zou je mogen verwachten dat hiervoor ook een passende oplossing gegeven wordt.

Zelf verklaar ik wel eens dat ik niet klimaatneutraal ben. Dat is eigenlijk niemand. Zelfs de bedrijven die zeggen dat ze dit zijn. Wel ben ik bewust bezig met het klimaat. Het is geen kwestie van het schoonvegen van mijn straatje. Ik weet wat ik wel en wat ik niet doe. Voor 2020 staat voor mij dan ook op het programma om te doen wat ik kan. Ik stem groen, ik eet groen en wie weet wat er nog meer kan gebeuren. Daar sluit ik mijn ogen niet voor.

Wat ik wel hoop voor 2020: dat zij die opkomen voor het klimaat niet weggezet worden als idioten. Niet omdat ze bijvoorbeeld autistisch zijn. Niet omdat ze vrouw of man zijn. Niet omdat ze behoren tot een bepaalde religie, politieke stroming of wat dan ook. Ik koester de wens dat er in 2020 meer naar elkaar geluisterd gaat worden. Dat er nu eindelijk eens een einde komt aan die polarisatie.

Een vooruitblik naar 2020, begonnen met culturele hoogtepunten in wording liep uit op een kijkje in mijn gedachtewereld. Althans op het gebied van klimaat…

2020 – een einde aan de loonkloof?

Komt er in 2020 een einde aan de loonkloof? Ik zou willen dat ik deze vraag zou kunnen beantwoorden. Of dat ik de vraag met een volmondig “Ja” zou kunnen beantwoorden.

We vinden het allemaal niet normaal, toch komt het voor…

Ik schreef er al zo vaak over. Omdat het belangrijk is. Omdat ik meen dat ik dit in ieder geval verplicht ben aan mijn dochter. Hoe zal het zijn wanneer zij de arbeidsmarkt zal gaan betreden? Behoort dit dan, samen met het ontbreken van het kiesrecht voor vrouwen, tot het verleden? Of zal ze nog steeds worden afgerekend op haar geslacht en de mogelijke optie dat ze op een gegeven moment zestien weken verlof zal nemen?

In 2020 verwacht ik niet dat er een einde zal komen aan de loonkloof. Helaas. Er zitten nog te veel mannen op belangrijke posities. Zij bepalen hiermee dat de loonkloof zal blijven bestaan. Ze kunnen er allerlei mooie redeneringen voor bedenken. In feite komt het gewoon neer op discriminatie.

Over discriminatie gesproken…

Zal het dan in 2020 eens afgelopen zijn met spreekkoren op voet
baltribunes? Of met het schelden op bepaalde religies of bevolkingsgroepen? In een jaar waarin we herdenken dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog zou het eens goed zijn om in de spiegel te kijken. Hoe gaat het er nu aan toe? Nee, in ons land is er geen sprake van vervolging. Wel is er in ons land sprake van een haat ten opzichte van anderen. Of het nu gaat om vrouwen, homo’s, transgenders, ouderen, joden, moslims, christenen … De lijst is lang. Te lang!

Mijn kinderen zal ik in 2020 ook weer vertellen over verdraagzaamheid en over respect. Zelfs wanneer ze dit zelf niet tegenkomen. Zelfs wanneer ze om wie ze zijn behandeld worden als minder. Ik zal ze vertellen dat ze niet minder zijn. Dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn. Maar ook zal ik ze vertellen dat ze nooit mogen veroordelen op basis van stereotypen of vermeende stereotypen.

2020, waar zijn we aan begonnen?

Dat is een goede vraag! Waar zijn we aan begonnen. Waarom sloten we het hoofdstuk 2019 voorgoed af om verder te gaan met een nieuw hoofdstuk. Er is nog zoveel te veranderen. Er is nog zoveel te doen. Misschien is het maar goed ook, dat we 2019 als hoofdstuk afgesloten hebben. Tijd voor iets nieuws. Nieuwe stappen. Nieuwe mogelijkheden.

Hoe het jaar zal gaan verlopen is moeilijk te voorspellen. Ik hoop dat het een jaar zal zijn waarin bepaalde veranderingen gaan plaatsvinden. Waarin sprake is van revoluties zonder geweld. Maar goed, dat komt natuurlijk over als bijzonder ‘zweverig.’ Laat het er dan maar op houden dat ik hoop dat het een goed en wijs jaar zal gaan worden.

Wat mag je van mij verwachten?

Van mij mag je in 2020 verwachten dat ik blijf schrijven over de onderwerpen die ik belangrijk vind. Ik vind het belangrijk om mijn mening te delen met de rest van de wereld. Soms ben je het ermee eens, soms niet. Dat is zoiets als vrijheid van meningsuiting. En weet je? Die werkt twee kanten op, al wordt dit soms wel eens vergeten.

Afbeelding: Debby Hudson / Unsplash.

Update 2022

Het is februari 2022. De eerste reactie na het opnieuw lezen van het bovenstaande was voor mij: “Ha!” Inderdaad. Of liever, toch?

2020. Wat je ervan had verwacht en wat je kreeg. Het was voor niemand voor te stellen dat we te maken zouden krijgen met een mondiale gezondheidscrisis, die de wereld nog steeds (twee jaar later) in een greep hout. Een houtgreep, mag je misschien wel zeggen.

Hoewel er veel is veranderd en we afstevenen op een situatie met een soepeler beleid, is er nog steeds zoiets als COVID-19. Ten tijde van het schrijven van dit alles was de crisis in China al begonnen. De crisis zou ons land via Italië en Oostenrijk bereiken. Met grote gevolgen.

We kregen te maken met lockdowns, met een aangepast beleid ten opzichte van gezondheidszorg en we zouden ons op moeten maken voor zoveel veranderingen. Dus nee, dat hadden we niet gewenst aan het begin van 2020. Het zou gewoon weer een jaar zijn. Later werd pas duidelijk dat het echt geen gewoon jaar zou zijn.

Voor mij persoonlijk veranderde veel. In 2020 verdiende ik om precies te zijn € 46,- als zelfstandige. Dat was niet eens voor het werk dat ik deed (destijds tekstschrijven en fotograferen). Uiteindelijk besloot ik het roer om te gooien en me meer te richten op het creëren. Het digitaal creëren. Vandaar dus: Digital Creator. Daarnaast besloot ik me onder de naam De Goede Huisvader Webhosting te richten op het hosten van websites en het maken van websites.

Wat je mocht verwachten van 2020 is misschien niet of helemaal niet uitgekomen. Wat je wilt verwachten van 2022 is iets dat misschien ook nog niet zal uitkomen. Laten we hopen dat er een dag zal komen wanneer dit wel het geval is. Wellicht kan ik dan weer een goede update toevoegen aan dit artikel.

Vergelijkbare berichten