Sinds 2014 maak ik gebruik van het pseudoniem De Goede Huisvader. Na zes jaar is het hoog tijd om wat meer aandacht te besteden aan de naam. Je kunt de – terechte – vraag stellen Wat is nu eigenlijk een Goede Huisvader?

Eigenlijk is het niet noodzakelijk om hoofdletters te gebruiken. Toch doe ik dat, omdat de naam van mijn website en mijn pseudoniem bestaat uit hoofdletters. Niet alle letters. Nee, slechts het begin.

Je merkt het al: ik dwaal af! Het is tijd om te focussen op de betekenis van goede huisvader. Het begrip heeft alles te maken met de wetgeving. Al in de tijd van de Romeinen kende men dit begrip. Het was een verwijzing naar de zogeheten pater familias. Dit was de oudste man in de familie. Het kon ook iemand zijn met de hoogste rang binnen de familie. Kortom, de vaderlijke macht. Dat was in de tijd dat er nog met vuisten op tafel geslagen werd en deze hardwerkende vaders hun familie moesten laten zien wie de baas was. Een soort opper-vader dus. Eentje naar wie je behoorde te luisteren.

Goede huisvader-principe

Met rechten komen plichten. Dat bewijst het goede huisvader-principe wel. De Romeinen gingen ervan uit dat je deze positie op een verantwoorde wijze zou vervullen, zoals men zou mogen verwachten. Die hoogste vader binnen de familie moest er dus alles aan doen om iets ergs te voorkomen. Dit principe werd langzamerhand breder toegepast. Bekend waren de voorbeelden waarbij huiseigenaren na een verkoop er niet ineens voor zouden zorgen dat de huizen een bouwval zouden worden. Of wat te denken van het verkochte vee dat nog opgehaald moest worden. Dat vee mocht niet doodgaan. Zou de eigenaar niet goed voor het verkochte zorgen, dan zouden er sancties volgen.

Het houdt het dus in dat je alles zal doen om een alle nadelige of eventuele nadelige gevolgen van handelen zal beperken. Dit is inderdaad geschreven alsof het nog steeds van toepassing is. Dat is het.

Auto kopen

Stel je eens voor. Je wilt een auto kopen. Dan duurt het even voordat je de voor jou nieuwe auto in het bezit hebt. De auto moet nog ‘afgeleverd’ worden. Je ben een overeenkomst aangegaan, die nog wel definitief gemaakt moet worden. Je hebt echter de intentie om de koop aan te gaan. Van de persoon of de garage die je de auto gaat verkopen mag je dus verwachten dat men zorgdraagt voor de auto.

Omgekeerd, wanneer je de oude auto inruilt en je daarmee nog rijdt tot aan het moment dat de daadwerkelijke koop plaatsvindt, mag de nieuwe eigenaar van jou verwachten dat je er voorzichtig mee omgaat. Dat je er alles aan zal doen om de auto goed af te leveren. Helaas heb je wat een auto betreft het niet helemaal in de hand. Je kunt best in de week voordat je de nieuwe auto gaat ophalen de oude total loss rijden. De koop zal hiermee komen te vervallen, wanneer de prijs gebaseerd is op de inruil. Je zal zelf het verschil bij moeten leggen.

Een goede huisvader heeft alles naar redelijkheid gedaan om erg of erger te voorkomen. Doe je dit niet, dan ben je geen goede huisvader.

‘Grap’

De ‘grap’ is dat je als vrouw ook gewoon een goede huisvader kunt zijn. Wanneer je de term goede huismoeder gebruikt is dat overigens wat minder vriendelijk, denk ik. Het verwijst naar iets wat de vrouw misschien niet is. Omgekeerd, het verwijst ook naar iets wat de man niet is. De rol van de man binnen de familie is niet meer zoals tijdens de heerschappij van de Romeinen.

Hoe meer ik erover nadenk, hoe duidelijker het wordt: de term is wat verouderd in naam. In principe niet. Je zorgt nu eenmaal goed voor wat je in het bezit hebt of wat je gaat/wilt overdragen.

De Goede Huisvader

Er is in Nederland slechts een persoon ingeschreven met de naam De Goede Huisvader bij de Kamer van Koophandel. De naam De Goede Huisvader heeft wat mij betreft alles te maken met het goede huisvader-principe, maar dan meer toegespitst op de rol van de man in het emancipatieproces en hoe mannen om moeten gaan met hun kinderen.

Allereerst het emancipatieproces. De emancipatie van de vrouw is niet voltooid. Daarover heb ik de afgelopen jaren regelmatig geschreven. Wat mij betreft is het aandeel van de man ook iets dat niet onderschat mag worden. Zonder daarmee de suggestie te wekken dat ik zo goed ben, dat ik vrouwen een kans geef. Kansen geef je aan de ander, maar de ander neemt ze ook. Wie ben ik om mijn wederhelft in de weg te staan? Nee, dat maakt me niet beter of meer dan de ander. Het is in ieder geval niet vanzelfsprekend dat ik de kansen krijg, omdat ik een man ben.

Dan is er nog het gedeelte over het gezin. Een aantal jaar geleden had SIRE een campagne “Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?” Een zeer treffende campagne.

Geen slechte man

Wie was de man die ons meenam op vakantie naar Zwitserland. Die ’s avonds laat thuiskwam na een dag hard werken. Een man waarvan ik later zou verklaren: dat wil ik niet. Nee, mijn vader was geen slechte man. Het was een hardwerkende man. Iets wat ik niet wilde. Maar tegelijkertijd wilde ik dat ook niet voor wat betreft mijn wederhelft. Het moest niet zo zijn dat het de omgekeerde situatie zou worden. Dat de kinderen dan zouden zeggen: “Wie is toch die vrouw die altijd zondags het vlees komt aansnijden?”

We snijden overigens op zondag geen vlees aan. Dat moge duidelijk zijn. Net zo duidelijk als dat we ons best doen om er voor onze kinderen te zijn. Natuurlijk is dat nu erg lastig. De standaardverdeling loopt door het thuiswerken wat mank. Normaal gesproken werkt zij fulltime en ik werk in een schema dat is aangepast aan de kinderen. De Corona Crisis zorgt ervoor dat ik minder te doen heb, terwijl zij hard thuis aan het werk is.

Ben ik een goede huisvader?

white beads on question mark sign
Foto doorAnna Shvets (Pexels.com)

Daar kan ik heel kort in zijn: dat ben ik niet. Ik ben ook niet voornemens het te worden wanneer je de woorden letterlijk neemt. Ik ben niet beter dan anderen. Het is een naam die ik aangenomen heb om te laten zien dat het allemaal ook anders kan. Dat het ook goed kan zijn om verder te kijken. Noem het een soort geuzennaam.

Eigenlijk bestaat er geen goede huisvader. Het is precies hetzelfde als iemand uit te roepen tot beste mama of papa. Wanneer je als ouder kunt zeggen dat je er alles aan doet om dingen goed te laten verlopen, dan is dat voldoende. Tenzij het natuurlijk gruwelijk misgaat. Zolang dat niet het geval is, dan doe je het goed. Dat maakt je een goede huisvader. Zelfs wanneer je fulltime werkt. Je past op het huis, op de dingen die je waardevol zijn. Het belangrijkste van alles: je zorgt voor zij die dicht bij je staan. Je kinderen, maar ook je huisdieren.

pair of yellow foil balloons with smiley face
Foto door Polina Tankilevitch (Pexels.com)

Doe je dit op een manier waar je achter staat? Gefeliciteerd, dan vind ik dat je een best goede huisvader bent! Zelfs wanneer je geen man bent!

Wie zegt trouwens dat mannen de baas maar moeten blijven spelen? We leven toch niet meer in de tijd van de Romeinen?!

Afbeelding introductie: Pexels.

Vergelijkbare berichten