Ik wil mijn kinderen zoveel leren. Soms denk ik ’s avonds aan iets, dan zou ik ze ’t liefst wakker willen maken. Dat heb ik overigens een keer geprobeerd, zonder al te veel succes.

Telescoop

Enige jaren geleden gaven we onze zoon een enorm afgeprijsde telescoop. Die staat op dit moment redelijk werkloos in de woonkamer, want het laatste tuur-avontuur verliep niet echt vlekkeloos. Nu kan dit ermee te maken hebben dat vader (ik) mijn zoon zo rond een uurtje of half twaalf wakker probeerde te maken. Hij moest echt eens komen kijken door zijn telescoop. Het gevolg? Een huilend kind, dat mij smeekte om alsje-alsje-alsjeblieft weer terug te mogen gaan naar bed. Het was overigens een vakantieperiode, dus geen zorgen…

Dochterlief was makkelijker. Die liet mij op zeer duidelijke wijze weten niet gesteld te zijn op het afnemen van haar schoonheidsslaapje. Met een boze “nee” draaide zij zich demonstratief om.


Mijn kinderen zijn doorgaans niet op hun best midden in de nacht…


… Dit brengt mij direct bij de volgende anekdote. Die keer dat vader en moeder zich ietsjes vergist hadden in de afstand die we af moesten leggen naar onze vakantiebestemming in Duitsland en de combinatie auto-caravan. Wij gingen ervan uit dat het druk zou worden die dag. We hadden het idee opgevat om onze kampeervakantie op een maandag te laten beginnen. Wie doet dat overigens?


We besloten zo rond een uurtje of vijf te gaan rijden. Ik herinner mij nog een verwarde dochter (letterlijk: mijn dochter slaapt het haar in de war met als gevolg: klitten, veel). Met haar knuffel-schaap en kussen stond zij in de deuropening te schreeuwen (sorry buren), dat ze in de auto nog wenste door te slapen. Zoonlief stond alleen een beetje te suffen en zei ons dat hij wel even een filmpje ging kijken. Het leverde op dat dochterlief niet kon slapen door dat filmpje, de autoradio niet aan mocht vanwege dat filmpje en dat de hele familie stront chagrijnig aankwam op de plaats van bestemming. Waar we ook nog eens een niet-beloofde plek kregen in de volle zon en op een aflopend stukje camping… Het was de zomer van 2013 en het was warm, weet u nog?!

Weinig te maken

Deze anekdote heeft overigens weinig te maken met het onderwerp waarover ik als (huis)vader graag wil vertellen. Het zou moeten gaan over wat ik mijn kinderen niet wil leren. Dat is eigenlijk best simpel. Ik wil mijn kinderen niet leren over de manier waarop sommige mensen in onze samenleving omgaan met anderen. Ook wil ik hen niet leren over het gebrek aan manieren, waarmee mensen te maken krijgen. Dit alles naar aanleiding van een verkiezingsspotje van de PVV.


Ja, er is genoeg over gesproken de afgelopen 24 uur. Politici buitelen over elkaar heen, om dit spotje te veroordelen. Nu is het tijd voor De Goede Huisvader, dus even stilte graag!
Ik ben geen fan van partijen als de PVV of FvD. Ik kort ze bewust af, wat ik normaal niet doe, omdat ik van mening ben dat dit beter overkomt. Schrijf ik ze voluit, dan onderschrijf ik naar mijn idee de onwaarheden die ze voorstaan. Met democratie en vrijheid heeft het weinig te maken. Nee, partijen die mensen uitsluiten, die zijn niet democratisch. Zeker wanneer de partijen niet geleid worden door meer dan een persoon. Of wanneer er geen normaal partijcongres kan plaatsvinden, waarop mensen gekozen of herkozen kunnen worden. Dit soort partijen is geen reclame voor de democratie. Wat ook geen goede reclame is voor de democratie is een partij die een verkiezingsspot uit laat zenden waarin men focust op een “probleem.” Men benoemt de excessen en speelt in op onderbuikgevoelens.

Simpel

Wat ik mijn kinderen leer is eigenlijk heel simpel. In Sesamstraal-taal: Kijk verder, nooit iemand lelijk of niet lief vinden op basis van huidskleur, waar hij of zij in wil geloven of wie hij of zij wil liefhebben. In een notendop eigenlijk alles waarmee de spot van de PVV wil stoppen.


Als het aan de PVV ligt, dan is de Islam in Nederland verleden tijd. Men vergeet even dat dan de Nederlandse grondwet op bepaalde punten aangepast zal moeten worden. Punten die ons laten verschillen van totalitaire regimes.


Ja, er zijn excessen wanneer het gaat om de Islam. Maar kom op zeg, die zijn er ook in andere religies. En nee, ik doel niet op zaken die honderden jaren geleden plaatsgevonden hebben. Anno “nu” doen religieuze fanatici er alles aan om bijvoorbeeld de rol van vrouwen tot een minimum te beperken. En niet alleen moslims (niet alle moslims, echt niet). Ook christenen maken zich hier schuldig aan.

Niet een groep

Ik leer mijn kinderen, dat niet een groep verantwoordelijk is voor “ellende.” Ellende is een subjectief begrip overigens. Een moeilijk woord, dus dan vermijd ik. Ik hou ze een spiegel voor hoe zij het zouden vinden wanneer zij veroordeeld worden op basis van wat ze zijn, waar ze in geloven. Mijn zoon is en wordt (helaas) veel gepest (zie mijn andere blogs hierover). Mijn dochter (gelukkig) niet. Ik daag ze uit om na te denken hoe het zou zijn, wanneer zij op basis van wat ze zijn worden veroordeeld of, in het geval van mijn zoon, nog meer worden veroordeeld. Als het gaat om moslims, was mijn zoon op achtjarige leeftijd veel wijzer dan zij die leiders zijn van sommige politieke partijen… Lees hier een Facebook bericht uit 2017:

Wat ik mijn kinderen niet wil leren...


Kijk verder


Wat ik mijn kinderen leer: kijk verder, geef iedereen een eerlijke kans. Dat zouden meer mensen moeten doen!


En wat betreft die verkiezingsspot. Ik sluit mij aan bij Mark Rutte: onsmakelijk. Wellicht een idee om de Zendtijd voor Politieke Partijen te verplaatsen naar een tijdstip later op de dag? Gelukkig hebben mijn kinderen er niets van meegekregen. Ze waren heerlijk aan het spelen bij oma, die gisteren jarig was. Spelen, hoe heerlijk is dat… In plaats van het kijken naar dit soort idiote spotjes!


Wat ik mijn kinderen niet wil leren? Dat er geen plaats is voor anderen. Dat je beter bent dan iemand anders op basis van huidskleur, religie, seksuele voorkeur of gewoon omdat je denkt dat jij beter bent. Dat dus!

Vergelijkbare berichten