Ja, wij houden van kamperen. Er gaat voor ons niets boven het genot van een vakantie op een camping. De afgelopen jaren hebben we ieder jaar gekampeerd. Ook dit jaar zal het gaan gebeuren. De vakantie is al enige tijd geleden geboekt en het is tijd voor een terugblik op wat aparte momenten uit het verleden.

Zoonlief ging een stukje rijden

In 2015 verbleven wij op een camping in Luxemburg. Het opzetten van de voortent van de caravan (we kampeerden toen nog met een Kip Greyline uit 1983 (!)) ging niet helemaal zoals we wilden. Wat het allemaal minder makkelijk maakten waren onze kinderen. Zo hadden ze andere kinderen uitgenodigd om bij hun te komen spelen, in de voortent. Detail: we waren de voortent op dat moment nog aan het opzetten.


Toch was dat niet het meest zotte dat zich tijdens het opzetten van de voortent voordeed. Zoonlief was zich aan het vervelen. Hij besloot daarom een stukje te gaan rijden. Jawel, in onze auto. Hij wist hoe hij deuren op slot moest doen, wanneer hij in de auto zat. Ook wist hij de auto te starten en schreeuwde daarom vanuit een geopend raampje dat hij eventjes een stukje zou gaan rijden. De auto werd al gestart en twee zwaar geïrriteerde ouders stonden op het raampje te bonken. Zij zagen niet wat zoonlief even over het hoofd gezien had: het elektriciteitshuisje en daarachter een boom. Het spreekt vanzelf dat de rest van de vakantie zoonlief geen toestemming meer kreeg om in de auto te spelen.

Opzetten is soms een drama

Soms is het opzetten van een tent of een voortent van een caravan een drama. Dat was het geval toen we in 2011 onze Kip caravan gekocht hadden. De vorige eigenaar verzekerde ons dat het opzetten van de originele voortent echt supermakkelijk was. Anderhalf uur later vonden wij dat het helemaal niets te maken had met “supermakkelijk.” Een ontbrekende instructie op papier was overigens de boosdoener. Later die vakantie kwamen we erachter dat duct tape op een voortent echt werkt, wanneer je last hebt van een lekkage. Het jaar erop kochten we maar een nieuwe voortent. Dat leek ons wat leuker dan een tent voorzien van duct tape… in het midden van de nacht…

Weglopers

Onze kinderen zijn snel en soms onzichtbaar. Zo stonden we ooit in Bastogne laarzen uit te zoeken. Dochterlief zat netjes in de buggy, zoonlief besloot dat het tijd werd om de lokale vestiging van de HEMA zelf te ontdekken. De laarzen kochten we overigens voor hem, want hij was weer een maat gegroeid. Net toen ik mij omdraaide om te vragen of zoonlief de laarzen wilde passen, stelde ik vast dat hij verdwenen was.


Je wilt niet in paniek raken en praat jezelf tijdens de eerste momenten van zo’n zoektocht moed in. Het zal wel goed komen. Wat maakt het uit, dat zoonlief is verdwenen in een gedeelte van België waar ze het verdommen om Vlaams te praten. Wanneer je na drie rondjes nog steeds niet gevonden hebt wat je zoekt, een zoon van vier jaar oud, dan gaan er alarmbellen rinkelen. Hoe vertaal je Ik ben mijn zoon kwijt naar het Frans? Net toen ik dacht dat het beter was om de winkel uit te lopen, om te zien of hij misschien daar te vinden was, kwam meneer aangelopen aan de hand van een lieve winkeldame. Hij begreep alle stress niet, want hij zag “wat leuks.”

De gesmolten Beatles-plaat

Weet je ’t nog. De zomer van 2013. Overal in Europa was het warm, heel erg warm. Onze thermometer in de voortent deed het niet meer na vastgesteld te hebben dat het daar een aangename 55 graden was.


Die vakantie vond ik het een leuk idee om wat langspeelplaten mee te nemen. Dat was voor het moment dat ik doorkreeg dat een saffieren naald geen goeds doet voor je langspeelplaten. Ik had een portable pick-up mee en dit zou een succes worden.
De Beatles-plaat, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, lag op de pick-up toen we besloten naar het zwembad te gaan. Nadat we teruggekeerd waren, was de plaat gesmolten. Goed idee dus. Sinds die tijd is er geen langspeelplaat meer meegegaan op vakantie.

Sluit alles goed af!

Ga je met de caravan de weg op, controleer dan tien – nee twintig – keer of alles goed is afgesloten: de kastjes, de koelkast, alles. Doe je dit niet, dan volgt er een fijne verrassing wanneer je aankomt op de plaats van bestemming. In dit geval was het een hereniging met een fles cola. De deur van de koelkast was niet goed afgesloten en het gevolg was een rare lekkage van bruin water. Na een inspectie van de caravan stelde ik vast, dat ik vergeten was de koelkast goed af te sluiten. Opvallend genoeg stond de fles rode wijn nog wel in de koelkast (foutje van Mijn Wetenschapper). Ik besloot haar te vergeven, wanneer zij hetzelfde deed voor mij…

Te veel vs. te weinig

Dagen van tevoren ben ik bezig met het inpakken van alle vakantiespullen. De eerste jaren dat we op vakantie gingen met de kinderen, beschikten we over een bijna onbeperkte opslagcapaciteit. De caravan werd moeiteloos volgestouwd met van alles dat na de vakantie gewoon weer ongebruikt thuis opgeruimd kon worden. Dozen vol met speelgoed, veel speelgoed, werden tijdens de vakantie zonder enige moeite genegeerd.


Dan besloten we het jaar erop goed na te denken wat we wel of niet mee zouden nemen en dan werden we te kritisch. Dan vergaten we bijvoorbeeld een campingtafel. Of we namen alleen een deel van een kastje mee. Zonder dat andere deel (“Oh ja, dat ligt nog op zolder”) kon dat kastje niet in elkaar gezet worden.


Te veel meenemen is niet handig, te weinig meenemen ook niet. Gelukkig stonden we vorig jaar in Brabant op de camping. Dat maakte het ophalen van mijn medicijnen wel makkelijker…

Dan ga je toch niet?

Na het lezen van dit alles kun je mij de vraag stellen of het wel leuk is, kamperen. Of je stelt mij de vraag “Dan ga je toch niet?” Gelukkig is niet alles een ramp. Het feit dat ik over een aankomende kampeervakantie kan bloggen nog voordat deze is begonnen toont aan dat ik het erg fijn vind om te kamperen. Voetjes in het gras, kinderen die zich non-stop vermaken, tijd om bij elkaar te zijn… Het zijn slechts “kleine” ingrediënten deze vakanties “groots” maken. Er gaat niets boven een kampeervakantie. Ik kijk er bijzonder naar uit en kan niet wachten totdat we dit jaar drie weken gaan kamperen.
 
Bron afbeelding: Unsplash.

Vergelijkbare berichten