Mijn dochter kan heel goed “doen alsof.” Dat “doen alsof” manifesteert zich op allerlei manieren. Wanneer ze een jaartje of vijftien is… zal ze dan echt zo gaan doen, zoals ze doet tijdens het spelletje “Ik ben even aan het bellen, ja!”

“Ik ben even aan het bellen, ja!” is een simpel spel. Een kam of een speelgoedtelefoon volstaat om met iedereen te bellen. Met wie, dat is natuurlijk een groot geheim. Compleet met drama momenten, waarop ze rolt met haar ogen, om stilte vraagt en wegloopt wanneer het haar te druk wordt. Ja, acteren kan mijn dochter!

“Nee-niemand”

Rollend met haar ogen laat ze de persoon met wie ze kletst weten dat het “nee-niemand” was, die haar stoorde. Blijkbaar vraagt de persoon dan door, wie dit precies is. “Ja, mijn vader.” Was dat een zucht? Hoorde ik dit goed?

Of ik dan nog wel even een “coole” foto wil maken. Eentje waarop ze aan het balletten is… of iets dat daarvoor moet doorgaan. Maar daarna, mag ze niet meer gestoord worden.
Hoe zal dit zijn, over negen jaar (n-e-g-e-n)?! Ik heb haar al gewaarschuwd dat ik haar flink voor schut kan zetten (dat is een van mijn kwaliteiten… bewust of onbewust), wanneer ze later ook dit gedrag gaat vertonen. Opvallend genoeg, het lijkt niet echt aan te komen. In ieder geval niet, wanneer ze “belt” met een bekende.

Wanneer ik opnoem met welke jongens uit haar klas ze misschien wel aan het kletsen is. Het zorgt ervoor dat ze verder weg loopt, harder begint te zuchten en een enorm lang verhaal op gaat hangen in klaagmodus. Enig voordeel: op zesjarige leeftijd zal ze niet snel “vluchten” richting vriendinnen…

“Cool”

Ja, het gaat ongetwijfeld gebeuren. Vader is op een gegeven moment niet meer “cool.” Hij stelt zich aan – dat zegt ze soms nu al – en ze wil alles zelf doen. Dat laatste is overigens niet eens zo erg. Soms zou ik willen dat ze bepaalde dingen zelf deed (kamer opruimen bijvoorbeeld). Dat zijn nu net de dingen die ze nog niet zelf wil doen. Sterker nog, ze doet hetzelfde als haar broer: op een verwijtende toon vragen (meestal in gil-modus), waarom ze toch alles alleen moet doen.

Wanneer ze een jaar of vijftien is (had ik al gezegd dat dit over zes jaar is en dat ik hiervoor niet klaar ben?)… Hoe gaat ze zich gedragen? Laten we hopen dat het een beetje mee zal vallen…

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Vergelijkbare berichten