Ze is geen staatshoofd en is daarom niet welkom om als spreker langs te komen in het Europees Parlement. Greta Thunberg is pas zestien, maar weet heel goed dat er iets mis is in deze wereld. De jonge Zweedse werd bekend door haar protest tegen het klimaatbeleid in Zweden en de rest van de wereld.

Europees Parlement

Wanneer een plenaire zitting van het Europees Parlement voor iedereen toegankelijk zou worden, dan zou het een puinhoop worden. Dat is althans de boodschap van de grootste fractie in het parlement, de Europese Volkspartij. Greta is alleen niet “iedereen.” Greta is een meisje van zestien met een eigen Wikipedia-pagina. Die heeft niet iedereen. Op de pagina wordt ze omschreven als een klimaatactiviste. Ze is gedreven, want sinds 2018 voert zij een strijd voor het Zweedse parlement. Ze wil met haar Skolstrejk för klimatet duidelijk maken dat er grote stappen gemaakt moeten worden.

Niet zomaar een rebelse tiener


Nee, dit is niet zomaar een rebelse tiener. Ze heeft er goed over nagedacht. Haar uitleg over wat er mis is en wat er zou moeten veranderen is een belangrijke boodschap. Een boodschap die krachtiger is, omdat ze afkomstig is van iemand die meer dan de volwassenen van dit moment zal moeten leven in een wereld waarin klimaatverandering een belangrijke rol gaat betekenen.


Tegen mijn kinderen zeg ik altijd dat we de aarde in bruikleen hebben. Misschien niet eens van hun kinderen, maar de kinderen die daarna weer geboren gaan worden. Of dat ook gaat gebeuren is natuurlijk een onzekere factor. Nee, ik ben geen doemdenker. Ik weet natuurlijk niet hoe het gaat lopen. Of mijn twee kinderen ook zelf ooit gaan “beginnen” aan kinderen. Dat is hun keuze. Het is ook hun keuze om zich te verzetten tegen plannen die gemaakt zijn of plannen die gemaakt worden.


Niet iedereen is het eens met de acties van Greta. Er zijn genoeg kritische berichten te vinden. Haar “strijd” zou alleen maar voortkomen vanuit autisme. Alsof mensen met autisme het nut niet in kunnen zien van bepaalde zaken. Het toont aan hoe de samenleving soms aankijkt tegen zij die anders zijn.

Greta Thunberg
Greta Thunberg.
Bron: Wikipedia.


Helaas zijn er veel mensen die denken dat er helemaal niets aan de hand is. De opwarming van de aarde mocht dan wel wetenschappelijk vastgesteld zijn, maar wie zegt dat er geen ijstijd aan zit te komen?

Bovendien, wie zegt dat het over een paar jaar nog steeds zo is? Dan volgen allerlei argumenten en moeten de aanhangers van de wetenschappelijke onderzoeken zich gaan verantwoorden. Er worden allerlei theorieën aangedragen, waarom de wetenschap zich misschien zou kunnen vergissen. De tegenstanders vergissen zich nooit. Dat niet, natuurlijk.

Luisteren


Het Europees Parlement zou naar iemand zoals Greta Thunberg moeten luisteren. De woorden van een kind zijn niet per definitie kinderachtig. De woorden van een kind kunnen juist ontnuchterend zijn. Ze drukken je met de neus op de feiten. Als ouder van twee kinderen weet ik dat. Zo “eenvoudig” als zaken voorgesteld worden door kinderen is soms zoals de zaken ook zijn.


Waar ze gelijk in heeft: ze is van mening dat we teveel gepraat hebben en te weinig hebben gedaan. Op papier doen we steeds weer ons best om alles te veranderen, maar uiteindelijk komt het niet tot een echte verandering. Tegenstanders van de veranderingen – zoals tijdens de meest recente verkiezingen in Nederland – brengen dan naar voren dat die veranderingen erg veel “pijn” gaan doen. Pijn voor de gewone burgers. Dat klopt. Een groot deel van de plannen die gepresenteerd zijn gaan pijn doen. Financieel dan. De pijn kan verzacht worden, wanneer we eens goed gaan kijken naar die plannen – om ze dan niet weer uit te stellen, maar uit te voeren. Dan zou de rekening niet moeten gaan naar de burgers, maar naar de vervuilers. De bedrijven die weg komen met de manieren waarop zij hun werkzaamheden uitvoeren. Al is dat natuurlijk ook weer voer voor discussie. De rekening komt dan uiteindelijk toch terecht bij de burgers. Dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn genoeg manieren te bedenken waarop burgers niet de rekening hoeven te betalen aan het einde van de rit. Daarvoor zijn genoeg slimme manieren om dat te bedenken.

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws. Greta mag dan misschien niet het Europees Parlement toespreken, ze is wel uitgenodigd aanstaande dinsdag, in de milieucommissie van het parlement.

Opvallend is wel dat ik best wel vaak politici heb horen spreken in het Europees Parlement. Niet in alle gevallen waren die bijdragen even zinvol te noemen…

Vergelijkbare berichten