Vitamine c tegen het coronavirus en andere mythen

Vitamine c tegen het coronavirus en andere mythen

Social media is vandaag de dag niet meer weg te denken als onderdeel van ons digitaal leven. Toch is het ook een broedplaats van tal van onwaarheden. Zo zou je met behulp van vitamine c beschermd worden tegen het coronavirus (COVID-19). Kortom, tijd voor vitamine c tegen het coronavirus en andere mythen.

Voorwerpen en het virus

Op Twitter las ik over iemand die post ontving van iemand die getroffen was door het virus. Dat is natuurlijk reden om je zorgen te maken. Kan ik dankzij deze post ziek worden? Geloof het of niet, maar er is de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van het virus op voorwerpen. Een onderzoek met de titel Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 staat sinds 17 maart 2020 op de website van The New England Journal of Medicine.

Het advies waarover sommige landgenoten lacherig deden, toen Mark Rutte het voorstelde, is nog steeds belangrijk: handenwassen. Het onderzoek toont aan dat het virus tot aan drie dagen kan overleven buiten het menselijk lichaam.

Als eerste moet je dan denken aan niesen of hoesten. Deze minuscule druppels (aerosolen) bevatten het virus en buiten het lichaam kunnen deze enkele uren tot aan enkele dagen overleven. Het is afhankelijk van het soort oppervlak waarop deze aerosolen achtergelaten worden:

  • In aersolen zelf: tot drie uur.
  • Koper: tot vier uur.
  • Karton: tot 24 uur.

Plastic en roestvrijstaal: tot drie dagen.

Kortom, het idee dat je vaak genoeg je handen moet wassen is geen overbodig advies. Het is geen bangmakerij.

Wat wel opvalt is dat de onderzoeker SARS-CoV-2, wat leidt tot COVID-19 (in de volksmond dus corona genoemd), een link leggen met SARS-CoV-1. Dit laatste virus zorgde tussen 2002 en 2003 voor maar 8.000 infecties. Waarom er nu dus veel meer infecties zijn, is volgens de onderzoekers het gevolg van de overdracht van het virus. De overdracht van het virus is volgens de onderzoekers mogelijk zonder dat de patiënt in kwestie symptomen van de ziekte vertoont.

Aandachtspunt hierbij is wel dat de manier van overdracht via voorwerpen of oppervlakken vele malen kleiner is dat de verspreiding via de lucht (hoesten of niezen). Social disctance is daarmee dus een middel om de verspreiding van dit virus tegen te gaan.

Handenwassen en schoonmaken

Naast het handenwassen is het van groot belang dat oppervlakken waarop het virus terechtgekomen zou kunnen zijn regelmatig schoongemaakt worden. Dat levert nogal interessante discussies op. De een is van mening dat zeep het beste werkt, terwijl de ander zweert bij handgel of hand desinfectiemiddel. Meer wetenschappelijke onderlegde personen zweren bij het gebruik van meer rigoureuze middelen, zoals desinfectiemiddelen met ethanol, natriumhypochloriet (molecuulformule NaClO) en waterstofperioxide. Niet iedereen beschikt over deze middelen en dat kan nogal wat vragen opleveren. Natriumhypochloriet mag je vergelijken met wat wij gebruiken voor het ontsmetten van wc’s en sanitair (bleek). Scheikundigen gaan me nu gelijk tegenspreken, want helemaal overeenkomt het natuurlijk niet. De concentratie in bijvoorbeeld dikke bleek is aanzienlijk minder dan wat men bijvoorbeeld in de chemische industrie gebruikt. Om te voorkomen dat het allemaal wat serieus wordt op dit gebied, is het goed te weten dat je deze middelen niet nodig lijkt te hebben – te oordelen naar het onderzoek dat verscheen op de website van The New England Journal of Medicine.

Handgel

Kijk je naar wat je in huis hebt of in huis zou kunnen halen, dan denk je aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen, schoonmaakdoekjes en in beperkte mate handgel. Niet iedere handgel bevat evenveel alcohol. Ga er daarom niet vanuit dat handgel dé oplossing is. In sommige gevallen kun je op de verpakking niet terugvinden wat het percentage alcohol in de handgel is. Ga uit van een handgel die zo’n zeventig procent alcohol zou moeten bevatten. Bovendien zou je er een keurmerk op moeten terugvinden. Staat dit er niet op en ontbreekt de hoeveelheid alcohol in de lijst met stoffen waaruit de handgel is opgebouwd, dan kun je niet met zekerheid stellen dat dit afdoende zal ontsmetten.

Een alternatief kan iets zijn wat je terugvindt in een kraampakket. Dat is alcohol ketonatus. Dit product bevat doorgaans 70% alcohol. Maar of je daarmee echt je handen wilt wassen is de vraag. Een beter alternatief is daarom te kiezen voor zeep.

Wanneer je de handen wast, dat lees je op deze pagina van het Rode Kruis. Meer hierover lees je via de website van het RIVM.

Vitamine c

Bij iedere griepgolf komen de adviezen weer uit de kast. Deels goedbedoelde adviezen, deels adviezen die vooral bedoeld zijn om de verkoop van bepaalde producten te stimuleren. Laat ik even vooropstellen dat het coronavirus geen gewone griep is.

Waarom het advies om vitamine c te gaan gebruiken? In de eerste plaats omdat dit de kans op verkoudheid zou verminderen. Er is onderzoek gedaan door veel wetenschappers. Helpt het nu wel of niet om een verkoudheid te voorkomen. Daarover lees je meer via deze website. Nee, het innemen van vitamine c helpt niet om het virus buiten de deur te houden of zelfs zou genezen. Helaas dus.

Dat geldt eigenlijk ook voor knoflook. Knoflook kan helpen voor tal van dingen. In het geval van dit virus niet. Dat lees je op de website van de WHO.

Waterdrinken

Water is goed voor je. Dat weet iedereen. Een dorstlesser is het zeker. Een oplossing voor het virus? Nee.

Zoutwater helpt al evenmin tegen het virus. Ermee gorgelen zal je niet beschermen tegen dit virus. Ook zal je hiermee het virus niet kunnen voorkomen.

Wel is het advies voor mensen die getroffen zijn door het virus voldoende te blijven drinken. Dat is bijna in alle gevallen het advies, wanneer je ziek bent.

Toch is dit bericht veelvuldig gedeeld, in verschillende landen over de hele wereld. Daarover lees je meer via Nu.nl.

Bleekmiddel en alcohol

Laat ik nog even terugkomen op bleekmiddel en alcohol. Hoewel je er prima mee kunt ontsmetten, zal het je niet verder helpen bij het bestrijden van het virus. Ook zal het er niet toe leiden dat je er niet ziek van zal worden. Sterker nog, de kans bestaat dat je er juist ziek van zal gaan worden. Dat wil zeggen, wanneer je het advies opvolgt om je in te smeren met bleekmiddel en alcohol. De stoffen zijn schadelijk voor onder andere de slijmvliezen in je neus. Wanneer de stoffen in contact komen met ogen en mond, dan zijn dit geen fijne ervaringen. Hiervoor waarschuwt ook de WHO.

Tot slot dan…

Tien seconden je adem inhouden. Moet je dan hoesten of ervaar je een beklemmend gevoel op de borst, dan heb je corona. Was het maar zo simpel! Ook dit bericht is gebaseerd op onwaarheden. Dat zei ook een longarts tegenover het programma EenVandaag.

Nepnieuws

Waar we in deze tijd niets mee opschieten zijn nepnieuwsberichten. Vandaar dat ik aandacht hieraan besteed. Ik vind het belangrijk dat we onderscheid maken tussen wat waar is en wat niet waar is.

Bronnen

Stel je vraag

[ninja_form id=4]

Foto: Unsplash

Geef een reactie