Sinds enkele jaren is het een hype om na te denken over “vergeten groenten.” Aangezien ik niet zo ben van de hypes, loop ik dus wat jaren achter. Zo ook een blog over “vergeten groenten.”

Voorbereidingen

Op Instagram kon je vanmiddag al zien dat de voorbereidingen in gang waren gezet voor het avondmaal. In de supermarkt kocht ik afgelopen week biologische pastinaak. Ik was ze overigens echt vergeten, want ze lagen al enkele dagen naast de paprika’s.


Bij vergeten groenten moest ik een aantal jaar geleden aan groenten denken die je in de supermarkt vergat. Je weet wel, nadat je ruw gestoord werd door gillend kroost en aan het afrekenen was.

Wat was de pincode ook alweer? Nee, je krijgt geen snoep! Nee, luisteren. Even wachten, papa is bezig.

Maar nee, vergeten groenten zijn de groenten die sinds de opkomst van de supermarkten een beetje naar de achtergrond verdrongen zijn. Toch waren de groenten mateloos populair, soms lange tijd geleden. Het aanbod aan groenten is de afgelopen jaren veranderd. Soms komt een groente weer “terug”, maar vaak is dit niet van lange duur. Het is voor de landbouwsector blijkbaar niet meer zo interessant om bepaalde groenten te verbouwen.

Achtergrond

Ik blijf mij overigens verbazen over groenten en fruit die het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Neem nu aardbeien. Vroeger was dit een traktatie voor in de zomer. Tegenwoordig moet je het doen met een soort-van-aardbeien die bij nader inzien smaken naar een ongekookte aardappel. Dat geldt ook voor asperges. Groen of wit, het maakt niet uit. Ook in hartje winter liggen deze gewoon op je te wachten. De lijst met groenten en fruit dat het hele jaar door gekocht kan worden is bijzonder groot. De lijst met de vergeten groenten is minder groot.
Wist je trouwens, dat er zelfs een website gewijd is aan deze vergeten groenten? Deze kun je hier vinden.

Belangrijk

Waarom is het zo belangrijk om na te denken over deze groenten? Als (huis)vader vind ik het belangrijk dat mijn kinderen gevarieerd eten. Het hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Iets dat niet bekend is, hoeft niet moeilijk of niet lekker te zijn. Het is ook een stukje verder kijken en aandacht hebben voor een andere manier van groenten verbouwen. In plaats van te kiezen voor de makkelijke supermarktgroenten, is het ook goed om te kijken naar de groenten die op een duurzame of duurzamere manier geteeld worden. Dit beperkt zich niet alleen tot deze vergeten groenten. Denk aan de biologische groenten en fruit. Een rare benaming trouwens, biologisch. Laten we het houden op groenten en fruit die op verantwoorde manier verbouwd zijn. Dus niet in kassen die 24 uur per dag licht nodig hebben. En die van een eerlijke oorsprong zijn. Dus niet van boeren die nauwelijks iets voor hun opbrengst mogen ontvangen.

“Standaard”

Natuurlijk, er zijn ook momenten waarop ik kies voor “standaard.” Zelfs wanneer ik naar de markt ga. Het is een kwestie van afwisseling en voortdurend leren. Dat de groenten en fruit geen “standaard” zijn, maakt het leuk om na te denken over de mogelijkheden. Dit begint al met het bereiden. Dat maakt het koken soms nog vele malen leuker en uitdagender.

Voorbeelden

Hieronder wat voorbeelden van vergeten groenten…

Snijbiet
Snijbiet


Bron: stux / Pixabay

Groenlof
Groenlof


Bron: Wikipedia

Rettich
Rettich (Rammenas)


Bron: Wikipedia

Roodlof
Roodlof


Bron: Wikipedia

Tuinmelde


Bron: Wikipedia

Zeekool


Bron: Zeekool

Vergelijkbare berichten