Van testomgeving naar live-omgeving

Van testomgeving naar live-omgeving

Wanneer je mijn instructies hebt opgevolgd en gebruik hebt gemaakt van Laragon voor het inrichten van je website, dan wil je weten hoe je de testomgeving exporteert naar de live-omgeving. Ik leg je graag uit hoe je dit doet. Kortom, van testomgeving naar live-omgeving.

Wat bij dit artikel hoort…

Eerder heb ik een artikel gepubliceerd over de dingen die je moet doen na de installatie van WordPress. Ook heb ik een artikel geschreven over het aanmaken van een testomgeving op je computer of laptop. Mijn advies is om deze artikelen ook even door te lezen.

Van testomgeving naar live-omgeving

Zoveel mogelijkheden

Ja, ga maar eens zoeken naar de beschikbare opties voor het exporteren van een WordPress website. Er zijn zoveel mogelijkheden. De een zweert bij het handmatig aanpassen in de database. De ander zweert bij het laten doen. Dat laatste doe je via een plugin. Het nadeel is dat er veel verschillende plugins beschikbaar zijn die dit mogelijk zouden moeten maken. Welke plugin is nu het beste?

Updraft Plus of All-in-one-Migration?

Dat is een keuze tussen een zeer uitgebreide versie of een versie waarmee je met minder eigenlijk hetzelfde kunt doen. Updraft Plus is een zeer uitgebreide plugin, maar met een prijskaartje. Bovendien moet je goed opletten welke toevoeging je precies nodig hebt.

Voor een bedrag van 75 euro kun je de uitgebreide versie aanschaffen, waarmee je iets belangrijks kunt doen. Dat is het automatisch aan laten passen van alle links naar de testomgeving. Bovendien moet je goed opletten hoe je te werk gaat. Updraft Plus is mogelijk iets te veel. Een beter alternatief is dan All-in-One WP Migration.

Gratis versie

Er is een gratis versie van beide plugins beschikbaar. Je merkt al snel dat deze gratis versies niet toereikend zijn. Dat heeft voornamelijk te maken met de hoeveelheid gegevens die geëxporteerd moeten worden.

Vanwege de uitgebreide opties kies ik ervoor om de aandacht niet te vestigen op Updraft Plus, maar op All-in-One WP Migration.

De betaalde versie, wat heb je nodig?

Laat ik beginnen met het uitleggen wat je minimaal nodig hebt voor het exporteren en importeren. Dat is de Unlimited Extension. Deze kost je 69 dollar. Dat scheelt maar weinig met de versie van Updraft Plus. Alleen deze 69 dollar betaal je slechts een keer. Je kunt de plugin op meerdere website gebruiken.

ServMask, de makers van de plugin hebben nog meer opties beschikbaar. Het nadeel is wel dat je voor iedere uitbreiding apart moet betalen. Een compleet overzicht is op deze pagina te vinden.

Installatie

Ben je niet bekend met de installatie van plugins voor WordPress? Geen zorgen. Daarmee help ik je graag! Ik bied de installatie van plugins aan als dienst, zoals je op deze pagina kunt lezen.

Een plugin voor WordPress installeren.
Een plugin voor WordPress installeren.

Via WP-Admin (het beheerdersgedeelte van je website) log je in en kies je voor Plugins – Nieuwe plugin.

Het zoekvak voor plugins voor WordPress.
Het zoekvak voor plugins voor WordPress.

In het zoekvak aan de rechterzijde voer je “All-in-One” in (zonder haakjes). Hierna kies je voor Nu installeren. Het duurt even voordat de installatie is afgerond. Is dit het geval, dan zie je de optie Nu installeren veranderen in Activeren. Voordat je dit doet, kies je voor de optie Plugin uploaden.

Een plugin toevoegen aan WordPress.
Een plugin toevoegen aan WordPress.

Heb je de uitbreiding voor de plugin betaald, dan heb je een download locatie ontvangen. Het bestand heb je bewaard en via de optie Bladeren navigeer je naar de juiste locatie. Hierna selecteer je de optie Nu installeren.

Bladeren naar een plugin voor WordPress.
Bladeren naar een plugin voor WordPress.

Kies je voor Nu installeren, dan verschijnt een venster zoals je hierna ziet:

De plugin wordt geïnstalleerd.
De plugin wordt geïnstalleerd.

Is de installatie afgerond, dan verschijnt de optie Plugin activeren. Deze optie selecteer je. Hierna verschijnt het venster met geïnstalleerde plugins in beeld. De uitbreiding is nu geïnstalleerd en geactiveerd. De hoofdplugin nog niet. Kies daarom voor het activeren van deze plugin. Daarna kies je voor Auto-updates inschakelen. Via de optie Controleer op updates bij de uitbreiding is het vervolgens ook mogelijk deze te voorzien van automatische updates.

De aanvullende extensie.
De aanvullende extensie.
Update geslaagd van de plugin
Het kan voorkomen dat er updates beschikbaar zijn. Het bestand dat je gedownload hebt via de link die je ontving na betalen kan inmiddels een verouderde versie bevatten.

Is het controleren en eventueel updaten afgerond? Kies dan voor Auto-updates inschakelen. De plugin is hiermee klaar voor gebruik.

Export maken

Als eerste ga je een export maken in de testomgeving. Deze zal afwijken als het om de URL gaat. Daarom wil je de gegevens aanpassen, zodat je zonder moeite de back-up kunt inlezen in de omgeving waarin je deze uiteindelijk wilt importeren.

Een export maken via All in One WP Migration.
Een export maken via All in One WP Migration.

Kies voor All-in-One WP Migration – Exporteer.

Een export maken via All in One WP Migration.
Een export maken via All in One WP Migration.

Klik op de regel Zoek <tekst>…. Hier voer je eerst de oude URL in (die van de testomgeving). Daarna voer je de nieuwe URL in. In dit voorbeeld wilde ik er zeker van zijn dat echt alle URL’s aangepast worden. Daarom koos ik telkens voor de optie Toevoegen. Merk het verschil op tussen de verschillende links. Dit doe jij ook voor de export die je gaat maken.

Het exporteren met het aanpassen van de URL's.
Het exporteren met het aanpassen van de URL’s.

Via de Geavanceerde opties kun je belangrijke gegevens aanpassen. In de meeste gevallen volstaan de opties zoals hierna weergegeven:

De geavanceerde opties van de export.
De geavanceerde opties van de export.

Vooral de laatste optie is belangrijk. Je zorgt ervoor dat in ieder geval de volgende map uitgesloten is van export:

De uit te sluiten mappen van de export.
De uit te sluiten mappen van de export.

Neem je deze map wel mee, dan worden eerder gemaakte back-ups ook geëxporteerd. Dat is iets wat niet aan te raden valt. Je hebt toch niets meer aan eerder aangemaakte back-ups, vanwege de verwijzingen (URL’s).

Zoals je kunt zien via de optie Exporteer naar heb je veel keuzemogelijkheden. Althans, zo lijkt het.

De export locaties voor All in One WP Migration.
De export locaties voor All in One WP Migration.

De opties anders dan Bestand zijn allemaal betaalde opties. Daarom wordt gebruik gemaakt om de export op de eigen computer of laptop op te slaan.

All in one WP Migration: Voorbereiden op export.
All in one WP Migration: Voorbereiden op export.

Hiermee is het exporteren voltooid.

Importeren

All in one WP Migration: Importeren site.
All in one WP Migration: Importeren site.

Het laat zich makkelijk raden. Het importeren van een back-up is mogelijk via All-in-One WP Migration – Importeer. Je kunt het eerder gedownloade bestand verslepen naar dit venster.

All in one WP Migration: Compatibiliteit extensies controleren.
All in one WP Migration: Compatibiliteit extensies controleren.

Je kiest voor Doorgaan. Hiermee start het importeren.

All in one WP Migration: Start Import.
Het importeren begint.

Afhankelijk van hoe groot het te importeren bestand is kan dit proces even in beslag nemen. Aan het einde kies je niet voor Afronden. Je kiest voor de optie Structuur van de permalinks opslaan.

De import is geslaagd!
De import is geslaagd!

Doe je dit niet, dan werken de links in bijvoorbeeld menu’s niet. Je moet inloggen om dit te kunnen doen.

De permalink instellingen in WordPress.
De permalink instellingen in WordPress.

Zorg ervoor dat je de optie Berichtnaam kiest. Vaak is dit al het geval. Daarna kies je tweemaal voor Opslaan (onderaan de pagina). Het is belangrijk om dit tweemaal te doen. Pas dan zijn de wijzigingen van kracht.

Controle

Als laatste voer je een controle uit op alle links. Dit kan even tijd in beslag nemen. Daarom is het misschien een goed idee om voordat je begint een plugin te installeren waarmee je een pagina aanmaakt die de bezoekers als het ware tegenhoudt. Ze kunnen dan de website niet zien / bezoeken. Alleen een onderhoudspagina is dan zichtbaar. Voorbeelden van dergelijke plugins zijn te vinden via deze link. Vergeet niet om de plugin te deactiveren, wanneer je alles hebt gecontroleerd.

Nogmaals

Kom je hier niet uit, dan wil ik je nogmaals aanbieden om je hiermee te helpen. Neem gerust via goedehuisvader.com contact op voor de mogelijkheden!

Afbeelding boven aan deze pagina: Pexels.

Vergelijkbare berichten