Toetsen, toetsen en nog eens toetsen

Toetsen, toetsen en nog eens toetsen

Ah ja, we testen onze kinderen graag én vaak. Zodat we een duidelijk beeld kunnen krijgen waar het kind “staat” als het om de ontwikkeling gaat. Zoonlief kreeg de afgelopen week te maken met toetsen, toetsen en nog eens toetsen.

Het is nog steeds erg wennen voor mij als ouder. De hoeveelheid toetsen die afgenomen worden bij mijn kinderen. Als het gaat om dochterlief, dan viel het aantal wel mee. Ze gaat naar de vrijeschool en daar wordt aanzienlijk minder getoetst. Zoonlief daarentegen bezocht regulier onderwijs, waar flink veel getoetst werd. Na een korte periode op de vrijeschool is hij terug in een situatie waarin vaker getoetst wordt. Dit omdat hij overstapte van de vrijeschool naar speciaal basisonderwijs.
Hoe ga je om met een kind dat een angst heeft voor toetsen?
Het is geen gemakkelijke opgave. In ieder geval heeft het weinig zin, om daags na het overlijden van een familielid (in dit geval de opa van mijn zoon) erop aan te dringen een toets af te willen nemen. Dat werkt niet. Opvallend genoeg werkt het ook niet zo “goed” voor ouders, wanneer zij te horen krijgen dat men zich verbaasde over het behaalde resultaat… Ik zal mijn sarcasme tot een minimum beperken…
Ja, wat voor opties zijn er? Dwingen heeft geen zin, dat heeft de tijd ons geleerd. Als het aan mij ligt, dan is het aantal toetsen voor een kind tot een minimum beperkt. Een goede lerares of leraar zou moeten weten waar het kind staat. Al zal niet iedereen het ermee eens zijn. Men wil graag wat “op papier” hebben. Maar hoe ga je ermee om, wanneer het echt een momentopname is? Kijk je verder? Of laat je het erbij. Immers, de resultaten staan “op papier.”
We doen zo ons best, om te bepalen waar onze kinderen staan dat we misschien verloren gaan in een grote hoeveelheid toetsen. Wellicht is het een goed idee om eens verder te kijken dan alleen maar toetsen afnemen. Nogmaals, niet iedereen zal het hiermee eens zijn. Net zo goed als dat niet iedereen het met mij eens zal zijn dat een kleuter moet kunnen “kleuteren” (voelen, spelen, ontdekken). Ik ben ervan overtuigd dat er binnen het onderwijs genoeg te veranderen valt. Maar goed, wie ben ik? Ik ben immers die bloggende huisvader en ik weet ook niet alles.
En zoonlief? Die is maar wat blij dat hij door de periode van toetsen is gekomen. Door enige vertraging – veroorzaakt door zijn weerstand tegen toetsen – heeft hij deze periode achter zich kunnen laten. Zijn vader is ook maar wat blij dat deze periode is afgesloten, want de weerstand nam hij ook mee naar huis.
Als het gaat om de uitslag… dan neem ik dit ter kennisgeving aan. Dan doe ik een beroep op de leerkracht en het overige ondersteunende personeel om eens verder te kijken dan alleen maar naar dat ene moment. Dat blijf ik herhalen, zolang het nodig is.a Misschien moesten we dat meer doen…

Geef een reactie