Het is inmiddels geen geheim meer. Deze fotograferende en schrijvende huisvader wordt regelmatig gevraagd voor interviews. Naast de interviews zijn er ook andere situaties waarin men mij vragen stelt. Dit zijn vragen die je soms wel schijnt te mogen stellen aan huisvaders en niet aan huismoeders.

Mediageil

Je zou de vraag kunnen stellen, los van dit onderwerp, of ik misschien mediageil ben. Of het te doen is om zoveel mogelijk interviews te geven en daarmee ‘exposure’ te genereren. Het is prima, wanneer je dat denkt. Zelf heb ik er een ander idee over. Via de media, via interviews wil ik graag laten zien en horen dat het ook anders kan. We leven in een maatschappij waarin vrouwen nog steeds niet dezelfde rechten hebben als mannen. Sommigen ontkennen dit. Anderen erkennen dit, maar weten misschien niet dat het ook anders kan.
Omgekeerd hebben ‘wij mannen’ niet altijd dezelfde rechten als dat vrouwen hebben. Dat heeft wat uitleg nodig.

Een man heeft een achterstand. Die begint direct na de geboorte. Ervan uitgaande dat het een relatie betreft tussen vrouw en man, bestaat die achterstand eruit dat de man niet negen maanden heeft rondgelopen met een of meer kleine wonderen in de buik. Die negen maanden zijn enorm belangrijk. Nee, ik stel hiermee niet dat de opvoeding plaats moet vinden in een gezin van vrouw en man. Twee vrouwen of twee mannen kunnen dit. Ik doel in dit geval op een relatie die ik heb met mijn Accountmanager.

Die achterstand zorgt ervoor dat ‘wij mannen’ dus achterlopen. Wat daarbij niet helpt: de standaard rolverdeling. Man werkt grotendeels, vrouw is thuis (en werkt misschien). Dat is een rolverdeling die al honderden, nee, duizenden jaren zo is. Over het hoe-en-waarom kan ik nog veel langer uitweiden. Dat doe ik niet. Ik beperk mij tot de vragen die gesteld worden naar aanleiding van die andere rolverdeling waarvoor wij samen gekozen hebben.

1. Hoe doe je dat dan?

Op zich is er niets vreemds aan deze vraag. Hoe kun je huisvader worden. De gedachte achter de vraag is misschien iets anders. Het ‘doen’ in dit geval is niet meer dan hoe je het financieel hebt geregeld. Nu weet ik niet hoe dat met jou zit, maar bepaalde zaken zijn privé. Het huishoudboekje, de financiën, het inkomen. Dat zijn dingen die ik niet echt met anderen deel. De vraag is gebaseerd op de gedachte dat een vrouw eigenlijk niet in staat zou zijn om hoofdkostwinner te zijn.

2. Wat vindt je vrouw ervan?

Alsof we de beslissing niet samen genomen hebben. Alsof ik haar moedwillig de deur heb gewezen om te gaan werken.
Wat mijn vrouw – mijn Accountmanager – ervan vindt? Natuurlijk ze vindt het soms moeilijk om bepaalde dingen te missen. Dat zou omgekeerd ook het geval zijn. Wanneer ik fulltime zou werken. Blijkbaar is dat niet een gedachte die bij sommige mensen opkomt.

3. Missen de kinderen mama niet?

Ja, want mama is 24 uur per dag 7 dagen per week aan het werk. Slapen doet ze niet thuis. Dat lijkt mij toch logisch…
Dat bovenstaande is natuurlijk sarcastisch bedoeld. De kinderen missen mama niet meer of niet minder, omdat we goede afspraken gemaakt hebben over de tijdsbesteding. Huishouden en ‘quality time’ zijn toch echt twee verschillende zaken.

4. Wat is jouw lievelingstaak in het huishouden?

Totdat ik de vraag hoorde, had ik nooit nagedacht over lievelingstaken in combinatie met het huishouden. Ik ben van mening dat niemand een lievelingstaak heeft in het huishouden. Ik heb nog nooit iemand hartstochtelijk horen vertellen hoe heerlijk het was om even de wc schoon te maken of het speelgoed van de kinderen op te ruimen. Sterker nog, ik lees er genoeg over: de manieren waarop ouders zuchten over bijvoorbeeld de rommel in huis. Stel je deze vraag ook aan een huismoeder? Nee, waarschijnlijk niet. Waarom dan wel aan een huisvader?

5. Is dat geen vrouwenwerk?

Mannen zijn jagers. Mannen zijn de kostwinners. Vrouwen hebben hun eigen werk. Dat doen ze misschien in deeltijd. Dat combineren ze met het huishouden. Daarom is het huishouden ‘vrouwenwerk.’
Eigenlijk moet ik erom lachen. Die ‘echte’ mannen, die verklaren dat ze nog niet eens in staat zijn om een ei te bakken. Dat kan ik trouwens ook niet, want ik eet zelf geen ei. Wel kan ik prima een avondmaaltijd maken. Toegegeven, soms zitten daar huilmomenten tussen voor de kinderen. Die zouden overigens niets anders zijn dan wanneer een vrouw dat zou doen. Of zijn die perfect en laten die nooit eens de aardappels aanbranden?

6. Mis je niets dan?

Wat zou ik moeten missen? Leg dat eens uit. Het samenwerken met collega’s misschien? Ik heb genoeg samengewerkt met collega’s en ondervonden dat er soms helemaal geen prettige samenwerking was. Ook heb ik gemerkt hoe bescheiden de rol van vrouwen in een organisatie soms zijn. Iets dat hoognodig mag veranderen!

7. Hoe houd je dit vol?

Ja, mensen, het is een uitputtingsslag. De Marathon de Sables is er niets bij! Dat is ook niet vol te houden. Ik weet niet hoe ik het doe, maar gelukkig is er koffie.

8. Dus je bent eigenlijk een watje?

De vraag zal misschien niet zo gesteld worden. Hoe de vraag ook zal zijn, de boodschap ervan suggereert dat ik misschien niet zo ‘sterk’ ben. ‘Sterk zijn’ of kracht gaat verder dan lichamelijke kracht. Geestelijke kracht is misschien de drijfveer voor zoveel dingen. Desondanks wordt de suggestie gewekt – hoe de vraag ook gesteld wordt – dat het weer aankomt op iets doen dat eigenlijk gecategoriseerd wordt door anderen als ‘vrouwenwerk.’

Ben ik een watje? Ach, die vraag hoef ik niet eens te beantwoorden. Loop een dagje of twee mee, dan heb je het antwoord.

9. Wat doe je als man in een vrouwenwereld?

Pas op, want hier is de huisvader die het domein van de vrouw binnen wil treden! Ze taken wil afpakken om er zelf mee aan de haal te gaan!

Emancipatie is een apart begrip. Het zou moeten staan voor gelijke rechten. Het zou moeten staan voor eerlijkheid. Toch zijn er genoeg vrouwen die van mening zijn dat ik mij als man op een terrein begeef waar ik niet moet komen. Kom op, dames, dit siert jullie niet! Kan een man het dan ècht niet? Vraag het mijn kinderen. Die zijn eerlijk genoeg om een goed antwoord te geven.

10. Je vrouw is zeker een carrière bitch

In mijn meest recente interview op televisie (RTL 4 Koffietijd) durfde ik de woorden carrière bitch niet echt in de mond te nemen. Ik vind het een denigrerende term. Dat is het ook. Wanneer een vrouw werkt, kiest voor ontwikkeling en een krachtige houding aanneemt dan is ze meteen de carrière bitch. Mijn Accountmanager is alles behalve die bitch.

Hoe vaak ik te horen krijg dat het raar is dat zij werkt – fulltime – en daarmee dus automatisch de carrière bitch is… Niet alleen wordt dit gezegd door mannen… ook door vrouwen. Opvallend, niet?

Jouw vragen

Nu daag ik je uit. Verzin jij eens een originele vraag. Eentje die verder gaat dan de standaardvragen. Ik ga mijn best doen om deze te beantwoorden!

Vergelijkbare berichten