Vandaag tien jaar geleden werd ik vader. Tien jaar geleden veranderde mijn wereld. Over hoe een gebeurtenis tien jaar geleden mijn leven veranderde. 

Er zijn van die dagen die je zonder enige moeite tot in details kunt beschrijven. Dat is een cliché. In dit geval zijn er “gaten” in de aanloop naar de geboorte van mijn zoon. Ik weet nog dat het moment zich aandiende dat het erop leek dat er iets zou gaan gebeuren. Met “iets” bedoel ik dus die natuurlijke “strijd” die een vrouw moet leveren om een kind op de wereld te zetten. Een strijd die wij als mannen nooit kunnen begrijpen. We kunnen ons inleven, maar begrijpen? Nee.

Persoonlijke geschiedenis

De “gaten” werden zonder twijfel veroorzaakt door de gebeurtenissen die zich opvolgden. Een voor een werden ze onderdeel van een stukje persoonlijke geschiedenis. Nou ja, persoonlijk? Ik was natuurlijk niet de enige om wie het draaide. Sterker nog: ik voelde mij bij tijd en wijle redelijk machteloos. Of het nu de minuten waren die ik telde tussen de weeën of het uitleggen aan anderen hoe het met mijn wederhelft ging. Ik deed het, omdat je zoiets moet doen. Je doet zoiets samen, al doe je als man slechts een fractie van wat zij doet. Zij doet het “werk.”

Eigenlijk moet ik eerlijk zijn. De geboorte van onze zoon was er niet eentje die samenviel met de 24 uur van een dag. Sterker nog, de bevalling duurde 32 uur. Inderdaad, dat is een lange periode. Een lange periode die nog langer werd, wanneer je bedenkt dat ik pas na een uurtje of vijftig een bed zag.

Maandag 15 december 2008, 18.37. Dat was het moment waarop ik vader werd. Vader van een zoon die luistert naar de namen Dante Paul Francis. Dante als vernoeming naar de Italiaanse dichter, schrijver en politicus Dante Alighieri. Paul als vernoeming naar zijn opa. Francis als verbastering van Franciscus, een vernoeming naar zijn – inmiddels lang overleden– opa. Tot het laatste aan toe was het spannend allemaal. Ook na de bevallingwas het spannend. Zoonlief kreeg zuurstof, omdat de navelstreng om zijn nek was gedraaid. Huilen deed hij daarom niet na het ter wereld komen. Alsof hij even de rust wilde nemen om te wennen aan deze wereld.

Geen perfecte vader

Ik ben geen perfecte vader. Sterker nog, ik ben De Goede Huisvader in 2014 begonnen om te laten zien dat het huisvaderschap met een knipoog bezien mag worden. In ieder geval mijn huisvaderschap. De boodschap erachter is  serieus natuurlijk. Andere rollenpatronen. Andere verhoudingen. Dat deden we eigenlijk al sinds de geboorte van onze zoon. Ik sprak niet over een “Pappadag”,waar andere collega’s dit wel deden. Nee, ik besloot een dag minder te gaan werken. Dat werden er later meer overigens.

Dat ik geen perfecte vader ben bleek eigenlijk wel daags na de geboorte. Waarom was zoonlief nu weer aan het huilen? Dat vroeg ik aan mijn wederhelft. Misschien niet op een beste toon of op een best tijdstip (midden inde nacht). Zij kon mij natuurlijk ook geen antwoord geven. Toch mogen we van enorm geluk spreken dat onze gebroken nachten zich beperkten tot drie weken.Ook mogen we ons gelukkig prijzen dat zoonlief “makkelijk” was – voor zover dit mogelijk is.

We groeiden in onze rol van moeder en vader. Al vonden sommigen rondom ons dat we het niet goed deden. Verrassend genoeg hebben we – gelukkig –geen contact meer met deze azijnpissers (excuses voor de uitspraak). Ouders-zijn doe je op jouw manier. Wijsheden haal je niet van anderen die jaloers zijn dat jij eerder toegetreden bent tot de “Club van ouders.”

Tien jaar!

Tien jaar vader. Tien jaar! Mijn zoon is dus vandaag tien jaar oud geworden en dat houdt dus in dat ik ook tien jaar ouder ben geworden.In tien jaar tijd is er heel erg veel veranderd. Zoonlief groeide op – doet dat nog steeds – en ons gezin werd groter. In 2011 kreeg zoonlief er een zusje bij.Hij kreeg er ook nog nichtjes bij (eentje werd enkele maanden na hem geboren,de ander enkele maanden nadat zijn zusje was geboren).

We namen afscheid van dierbaren. Soms teveel. We verwelkomden nieuwe dierbaren. We maakten kennis met nieuwe dingen en namen afscheid van oude dingen. We stelden vast dat zoonlief “anders” was. We maakten kennis met instanties die alles beter denken te weten – maar dit niet altijd weten. Ook maakten we kennis met nieuwe mogelijkheden. Soms werden we gedwongen,soms ging dat vanzelf.

Zoonlief heeft het in de eerste tien jaar van zijn leven niet altijd even makkelijk gehad. Hij heeft zo zijn best gedaan en doet dit nog steeds. Soms zijn er goede dagen en soms zijn er slechte dagen. We proberen hem duidelijk te maken dat iedere dag weer bestaat uit een nieuwe kans. Een nieuwe kans die je wel of niet kunt pakken. Soms moet je inzien dat door toedoen van anderen die kans niet mogelijk wordt gemaakt. Of dat nu pestkoppen zijn of volwassenen die pretenderen het beter te weten, het kan zijn dat je moet vechten. Niet letterlijk.Je zal tegen de wind in moeten fietsen. Iets dat hij over twee of drie jaar zal moeten gaan doen. Op de fiets naar de middelbare school. Iets waar ik nog niet aan wil denken. Zeker niet wanneer zoonlief even heel dichtbij mij komt zitten.Om te knuffelen of samen een boek te lezen. Of wanneer hij uitgeteld ligt te slapen in zijn bed.

Een ding is in al die tien jaar nooit veranderd. Iedere avondkijk ik even bij hem, voordat ik ga slapen. Of alles goed gaat. Of er rust is.Misschien moet er een glas water worden gebracht of een deken goed gelegd. Op andere momenten moet dat te grote boek toch even weggelegd worden. Dat slaapt wat minder lekker dan een zacht kussen.

Tien jaar vader. En nu? Op naar de volgende tien! Maar het mag ook best wat “langzamer gaan.”

Op de fiets

Vergelijkbare berichten