Slaappraat

Slaappraat

Ik schreef er al een gedichtje over: het nachtelijke gesprek (soort-van) dat Mijn Wetenschapper had met Nummer 1. Of hij hout mocht hebben. Ik heb nog steeds geen idee wat hij precies bedoelde of wat hij voor plannen had.

Slaappraat

“Slaappraat”

Bron: Instagram


Zoonlief is niet de enige die in zijn slaap praat. Ook dochterlief kan er wat van. Bijna iedere avond ga ik nog even kijken bij de kinderen, voordat ik ga slapen. Het komt vaak genoeg voor dat mijn dochter rechtop gaat zitten in haar bed en ik een conversatie met haar kan beginnen. Ze kan zich daar natuurlijk de volgende ochtend helemaal niets meer van herinneren.
Hoe “leuk” waren die momenten tijdens het trainen om over te stappen van luier naar toilet. Een van de onderdelen tijdens deze overgangsfase is het wakker maken om te gaan plassen. Zoonlief deed dit gewillig, al moest je hem wel ondersteunen. Anders zou hij voorover zijn gevallen en waarschijnlijk gewoon verder zijn gaan slapen. Dochterlief, dat was een heel ander verhaal.
Nummer 2 is gesteld op haar bed. Sterker nog, waar Nummer 1 af en toe te vinden is in ons bed, is zij resoluut: slapen doet ze in haar eigen bed. Niets en niemand mag haar hierbij storen. Een nachtelijke onderbreking van haar slaap, zorgt er dus voor dat er een sirene aan gaat. Ja, inderdaad: een sirene. Eentje die niet ophoudt zolang ze niet meer in haar eigen bed ligt. Tijdens de overgangsfase was het dus iedere avond een groot feest. Een boze dochter, die echt niet moest plassen (dat moest ze wel overigens). Eentje die stampvoetend – want ze was direct klaarwakker – in haar kamer stond en ons liet weten dat we toch echt verschrikkelijke ouders waren. Het is dan ook logisch dat we het na een week of twee op hebben gegeven. Overigens betekende dit niet dat Nummer 2 haar bedje nat heeft gemaakt.
Dat praten in hun slaap hebben ze (natuurlijk) niet van een vreemde. Zo wist mijn moeder, hun oma, mijn vader (hun opa) ooit eens het bed uit te krijgen, want er zou toch zeker een naald in bed liggen. Dat was nog niet zo erg als het moment dat hij nog aan het studeren was, zij op bed lag en hij bezig was met een briefje voor de melkboer. Mijn moeder dicteerde al slapend de hoeveelheid melkflessen die de volgende ochtend bezorgd moesten worden: zes. Ze waren op dat moment met z’n tweeën. Mijn vader vroeg nog wel waarom het er zes moesten zijn. Mijn moeder liet hem weten dat ze wat melk geleend had bij een vriendin. Daarop vroeg mijn vader niet waarom ze melk geleend had van een vriendin in Amstelveen. Zij woonden op dat moment in Wassenaar…
Maar “dichterbij” zijn er ook de slaappraters. Of erger…
Een aantal jaar geleden ben ik te gast geweest in het Slaapcentrum van het Medisch Centrum Haaglanden. Doel was om uit te vinden waarom mijn slaappatroon zo verstoord was en waarom ik iedere dag ontzettend moe was. Op een vraag werd een antwoord gegeven. Ik was moe, omdat ik last had van een doorslaapstoornis. Hierbij slaap je, word je door een bepaalde prikkel een “beetje” wakker. Niet wakker genoeg overigens. Uitgerust raak je er overigens ook niet door.
Het onderzoek gaf geen uitsluitsel waarom ik andere dingen deed in mijn slaap. Zo werd ik ooit eens in de badkamer wakker, toen ik nog thuis woonde. Zittend op een krukje en een bezorgde moeder die bij mij zat. Wat ik aan het doen was. Pas toen zag ik de schrammen op mijn benen: ik was van de trap gevallen. Een ander moment heeft ze mij van straat geplukt, omdat ik daar liep. De voordeur was niet afgesloten.
In de loop van de jaren is het slaapwandelen wel minder geworden. Het slaappraten niet. Daarover kan Mijn Wetenschapper meepraten. Zelf kan ik dit overigens niet, want ’s ochtends weet ik daar niets meer van. En nu zijn het mijn kinderen, maar gelukkig in veel beperktere mate.Het leidt in ieder geval tot interessante conversaties en onduidelijkheden.
Het is nog steeds een raadsel waarom zoonlief toch dat hout nodig had…

Geef een reactie