Selectieve haat

Selectieve haat

Haat is een raar begrijp. Je kunt het selectief inzetten op die momenten waarop het je uitkomt. Dat is de les die ik vanochtend trok als het om social media gaat. Selectieve haat, laten we het daar eens over hebben.

Toen in Mallorca een Nederlandse man doodgeschopt werd, ontplofte social media. Logisch, want het is een weerzinwekkende daad. Zonder reden – met een groep – iemand doodschoppen. Er volgde geen discussie over de afkomst van de groep die dit gedaan heeft. Hoeveel anders was dat na de gebeurtenissen die zich gisteren voltrokken in Amstelveen. Daar werd Frédérique zwaar mishandeld door een groep jongens (zie dit bericht).

Twee zaken

Wat hebben de twee zaken met elkaar te maken, behalve dat het om excessief geweld gaat? Eigenlijk niets. Frédérique werd het ziekenhuis in geslagen nadat een jongen geschreeuwd had om te kennen te geven tot welk geslacht Frédérique behoort. Toch is er een link met de twee zaken. Dat is de selectieve haat.

Kijkend naar social media en Twitter in het bijzonder valt een ding op. Accounts van mensen die het ene moment ageren tegen gendergelijkheid en gender emancipatie kunnen op dit soort momenten eens goed stoken en de daders bij wijze van spreken al veroordelen. Veroordelen omdat ze een bepaalde afkomst of herkomst zouden hebben. Iets waarover niet gesproken werd over de daders van de geweldsexplosie op Mallorca.

Maakt het uit de hoek waar de daders of vermeende daders uit komen? De een zegt “Ja, wel degelijk.” De ander zegt: “Nee.” Het is een goede vraag of het uitmaakt uit welke hoek de daders komen. Wat wel duidelijk is: er ontsteekt een storm, die gebaseerd is op niets anders dan racisme en discriminatie.

‘Bontkraagjes’

Op social media is de selectieve haat bijna voelbaar. In plaats van het veroordelen van de daad, worden er uitspraken gedaan over een groep mensen die er niets mee te maken heeft en dit nooit zal hebben. Er wordt geageerd over de zogeheten ‘bontkraagjes’ die de schuld van alle haat zouden hebben. Daar zet ik graag iets anders tegenover.

Zij die op social media ageren tegen genderneutraliteit, gendergelijkheid en emancipatie staan nu vooraan om alles te veroordelen. Ze veroordelen de geweldsexplosie van gisteren door een groep aan te wijzen. Dat noem ik selectieve haat. Haat inzetten en gebruiken wanneer je dit het beste uitkomt. Wanneer je dan ‘aangevallen’ wordt, dan is het geoorloofd om flinke woorden te gebruiken en uiteindelijk te zeggen dat het allemaal aan de ‘cancel culture’ ligt.

Vragen

De vragen die gesteld worden aan kinderen die zich niet expliciet uiten over hun gender zijn niet specifiek gebonden aan ‘bontkraagjes.’ Het zijn vragen die door iedereen te pas en te onpas gesteld worden. In sommige gevallen druipt de minachting er vanaf. In andere gevallen gaat het om pure belangstelling. Dit baseer ik op ervaring, want mijn oudste kind heeft lange tijd uitgesproken geen jongen of meisje te zijn. Wat daarvoor de beweegredenen waren, laat ik verder in het midden en of dat wel of niet zou kunnen is een discussie die ik niet wens aan te gaan. Wat daar soms tegenover stond was haat.

Haat afkomstig van een kleine groep, die hard schreeuwde en zich overgaf aan excessen. Daarmee werd de toon echter wel gezet. Dat zelfde zie je eigenlijk op social media ook. Alleen dit artikel gaat daar niet over. Het gaat over selectieve haat. Er is een situatie ontstaan waarbij men ervoor gekozen heeft om hierover verontwaardigd te zijn en een standpunt in te nemen op basis van wat men denkt te weten.

Over selectieve haat valt genoeg te schrijven. Veel meer dan dat ik al heb gedaan. Er is een ding onderbelicht. Dat is het volgende: er is een kind mishandeld. Tijdens een eenzijdige discussie met als eindpunt een bezoek aan het ziekenhuis. Dat is verschrikkelijk. Toch is er een groot, heel groot, lichtpuntje te onderscheiden in dit alles. Dat zijn de mooiste woorden die je maar bedenken kunt: “Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wilt.”

Wat mij betreft is Frédérique iemand die je mag omschrijven als held of heldin (haar vader spreekt overigens zelf over “ze” en “haar”). Een persoon aan wie iedereen die aan selectieve haat doet een groot voorbeeld aan mag nemen!

Update 2023

Dit artikel heb ik in 2023 aangepast op enkele punten. Zo is bekend geworden wat de straf is voor de dader van de mishandeling en kun je hier lezen hoe het met Frédérique gaat.

Meer informatie

Vergelijkbare berichten