Over

Wie ben ik?

De foto hiernaast is een conflict met de informatie op deze pagina. Nou ja, het is wie ik ben… voor een deel. De foto toont de rare dingen die ik soms doe. In dit geval voor een fotoserie over het thuiswerken en de lockdown in Nederland. 

De boodschap die ik overbreng is een belangrijke boodschap. Eentje die laat zien dat het anders kan. Dat het mogelijk is om rollenpatronen te doorbreken in het voordeel van emancipatie. 

Laten we bij het begin …. je begrijpt het… 

Deze website is een initiatief van Harm Jagerman. Dat ben ik dus. 

Ergens in de jaren zeventig van de zag ik in Leiden (de mooiste stad van Nederland) het levenslicht. Met alle ins-en-outs van mijn jeugd zal ik je niet vermoeien. Net zoals mijn studies. 

Aan het einde van de jaren negentig begon ik als IT’er. Ik was een van de velen die dit deden. Vanuit daar maakte ik uitstapjes naar verschillende andere functies. Denk aan recruitment, consultancy, marketing.

In 2013 kreeg ik een burn-out en het zorgde ervoor dat ik de beslissing nam mijn arbeidscontract op te zeggen. Ik werd huisvader of thuisvader. Mijn werkzaamheden als zelfstandige zou ik combineren met de zorg voor de kinderen. 

In 2016 en 2017 koos ik ervoor om terug te keren in loondienst, zij het als part-timer. De zorg voor een van de kinderen was groter en dit zorgde ervoor dat ik uiteindelijk in 2017 de baan in loondienst (marketeer) vaarwel zei. 

In 2018 en 2019 was ik nog wel betrokken bij het opzetten van een webshop voor delicatessen. Een jaar later zou de wereld veranderen en kwam COVID-19 in ons leven en dat van vele, vele anderen. 

Wanneer je vandaag de dag vraagt wat ik doe, dan antwoord ik: ik ben een zelfstandige die om de kinderen heen werkt. Je kunt het ook omdraaien; de huisvader die ook nog eens zelfstandige is. 

Wat doe ik als zelfstandige? 

Wat doe ik dan als De Goede Huisvader?

Eigenlijk begon het allemaal als grapje. Ik zou in 2014 wel eens iets gaan vertellen als de vader die toevallig een huisman was geworden. 

De vragen waren de bekende vragen: waarom jij, niet je partner? Is het geen probleem voor je? 

Standaard vragen. De antwoorden ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Dat er naar gevraagd wordt, is niet erg. Ik geef graag antwoord. 

Daarom besloot ik van De Goede Huisvader meer te maken dan alleen maar een blog. Noem het een soort ambassadeurschap voor het huisvaderschap. Met belangrijke lijnen richting emancipatie. 

Emancipatie

Nog steeds kun je de vraag stellen waarom ik dit doe. Vind ik mezelf zo belangrijk? Daarmee heeft het niets te maken. Het gaat niet om de aandacht. Ik wil de aandacht gebruiken om een boodschap te verkondigen.

Wist je dat het salaris van een vrouw in sommige gevallen achterloopt op dat van een man (in dezelfde functie)? Wist je ook dat vrouwen soms nog steeds gevraagd wordt of ze van plan zijn om aan kinderen te beginnen tijdens een sollicitatieprocedure? Wist je dat het voorkeursbeleid voor de hoge(re) posities in sommige gevallen nog hetzelfde is als jaren en jaren geleden?

Wist je dit niet? Dan is het goed dat ik hier ook aandacht aan besteed. Niet omdat ik een man ben en het beter weet. Nee, omdat ik een man ben die in wil zien dat andere mannen het moeilijk of moeilijker maken voor vrouwen. Gelijkheid is niet begrensd. Gelijkheid zou onbegrensd moeten zijn.

Dit zijn mijn waarden. Dit is waar ik in geloof. Met mij nog meer mensen, gelukkig. Voor iedereen die er meer over wil weten ben ik er om rustig uit te leggen hoe het precies zit. Om de voordelen weg te nemen. Om aandacht te vragen voor verandering. Dat is waar ik voor sta.

Gelijke kansen, gelijke rechten. Dat is waar ik in geloof. Of dit nu te maken heeft met vrouwenemancipatie of emancipatie van wie of wat dan ook. We hebben toch niet zonder reden een grondwet die dit regelt? Waarom houden we ons daar dan niet (altijd) aan?!

Wat kan ik doen?

Naast het helpen van anderen op het gebied van fotografie, tekstschrijven, website ontwikkelen en digitaal ontwerp kan ik meer doen. Bijvoorbeeld door te praten over gelijke rechten, emancipatie of gewoon het leven als een huisvader. 

Interviews

Wanneer je vraagt om een interview, dan ben je niet de eerste. Dat maakt niet uit. Ik vertel er graag over.

Columns en gastblogs

Schrijven doe ik graag. Ook voor anderen. Ben je op zoek naar een "kritische pen?" Schakel mij gerust in!

Media analyse

Het klopt helemaal. Dit model huisvader is uitgerust met de optie "mening." Ik kan je prima helpen met een media analyse.

Wat deed ik?

(of wat doe ik?)

Ambassadeur

Het was een grote eer om gevraagd te worden als ambassadeur voor dit project! Vrouwenemancipatie is niet iets dat alleen 'gedaan' moet worden door vrouwen. Het draait ook om een mentaliteitsverandering bij mannen.

RTL Nieuws / EditieNL

Jacinda Adern was zwanger en maakte bekend dat haar man huisvader werd. Hoe keek ik daar naar?

Koffietijd

Rollenpatronen. Daar draaide het om in deze aflevering.

Daarnaast kon je meer over mij lezen in NRC, Flair en Gids in Gezondheid.