De afgelopen dagen heb ik regelmatig nagedacht over het jaar 2019. Met nog drie dagen te gaan (ik reken de 29ste even als volledige dag mee), is het tijd om afscheid te nemen van 2019. Over 2019, een jaar waarover genoeg te vertellen valt.

Geschiedenis

Nooit meer zal er een 29 december 2019 zijn. Sterker nog, er zal nooit meer een jaar 2019 zijn. Nooit meer een zondagochtend 29 december 2019. Zondagochtenden komen terug, maar ze zijn altijd anders dan deze dag. Dat geldt eigenlijk voor alle dagen die voorbij zijn. Zo komt er nooit meer een 1 januari 2019 terug. Wel komt daarvoor in de plaats een 1 januari 2020.


Het jaar is bijna geschiedenis. Misschien is dat het allemaal al wel. Een jaar hoeft niet afgesloten te zijn om bepaalde zaken tot het verleden te laten behoren. Geschiedenis is daarmee niet iets stoffigs. Het is dynamisch en je kunt er veel van leren.

Vijf jaar

Hoewel ik er niet echt veel aandacht aan heb besteed, was het op 7 juli 2019 precies vijf jaar geleden dat ik begon aan De Goede Huisvader. Doel was om te schrijven over het leven als vader van twee kinderen, die nu eens geen kostwinnaar was. Ik combineerde in deze vijf jaar mijn huisvaderschap met kinderen. Het ene moment lag de focus net iets meer bij de kinderen dan het andere moment. Dat was voor een groot deel van het jaar ook zo, door mijn betrokkenheid bij het beginnen van een webshop. Ik maakte de keuze om de focus weer meer neer te leggen bij mijn kinderen, omdat ik vond dat dit nodig was. Natuurlijk ben ik bezig met andere dingen. In 2020 zal ik daar meer over bekend maken.


Vijf jaar huisvader. Ik heb dit jaar in een blog teruggeblikt op die vijf jaar. Onofficieel was het trouwens zes jaar. Het eerste deel reken ik niet mee, omdat ik toen last had van een burn-out. Van burn-out naar dit. Een keuze die we – mijn wederhelft en ik – samen genomen hebben. Een keuze die leidde tot veel vraagtekens bij anderen. Maar het was ook een keuze waar we nog steeds achter staan. Alleen het is in veel gevallen nog steeds die vreemde keuze.


Nadat ik in januari 2018 mocht toelichten aan RTL Nieuws over hoe het precies was om huisvader te zijn voor Editie NL, mocht ik dit opnieuw doen tijdens een uitzending van Koffietijd (eveneens RTL). Op 15 april zat ik in de studio van dit programma om mee te praten over rollenpatronen. Ik zat daar in mijn rol als huisvader. Maar ik mocht ook mee praten over rollenpatronen. Over hoe men aankijkt tegen bepaalde zaken in het voordeel van de man en in het nadeel van de vrouw.

Loonkloof

Was dat het hoogtepunt van 2019? Zeker niet. Het was een moment om te benadrukken hoe belangrijk ik het vind dat er meer kansen gegeven worden aan vrouwen. Niet dat ik de geweldige man ben, die mijn vrouw toestaat te gaan werken. Het was een gezamenlijke keuze, die we destijds maakten. Ik ben wel een man die gelooft in emancipatie, in gelijkheid en de noodzaak inziet van verandering. In meerdere blogs heb ik dit jaar gehamerd op die gelijkheid in loon. Dat is nog altijd slecht gesteld. Zo schreef ik over die zestien weken, die iedere keer het verschil lijken te maken.


Tot nu toe weinig hoogtepunten. Erover schrijven en erover praten zou eigenlijk niet moeten. Het zou gewoon geregeld moeten worden. Er zijn geen excuses mogelijk. Eerlijke behandeling is iets waar iedereen recht op heeft. Dat brengt mij op een ander punt, dat voor ons land belangrijk geweest is het afgelopen jaar. De manier waarop we het afgelopen jaar zijn omgegaan met alles dat ons niet
Gelijkheid begint met het inzien dat er iets is om te veranderen.

Boos Nederland

Nederland was boos het afgelopen jaar. De eerste helft van het jaar was men boos over de invulling van het Sinterklaasfeest. De andere helft was men boos over de manier waarop boeren behandeld zouden worden. Over beide onderwerpen is door anderen bijzonder veel geschreven.


Waar het uiteindelijk om gaat is dat men vreest voor verandering. Dat maakt mensen boos. Verandering hoeft niet slecht uit te pakken. Toch is niet iedereen van mening dat het nodig is om te veranderen.
In een tijdperk waarin wetenschappelijke publicaties afgedaan worden als nep nieuws is het moeilijk om feiten te presenteren. Het lijkt erop dat alles wat te confronterend is afgedaan wordt als nep. Of het nu gaat om klimaatrapporten of informatie over bepaalde telefoongesprekken…


De manier waarop we in ons land omgaan met elkaar doet mij beseffen dat er zoveel boosheid te vinden is. De manier waarop je boosheid laat zien of iets wilt veranderen is soms niet de manier waarop je dat zou moeten doen. Nee, het is niet normaal dat je met voertuigen iets wilt afdwingen. Nee, het is niet normaal om een willekeurig kruispunt te bezetten. Ik wijs geen schuldige aan of ik verklaar niet dat de een wel fout is, de ander niet. Wat ik wel weet: we leven op een planeet waarvoor geen Plan B is. Gaan we door met het ontkennen van problemen, dan moeten we maar heel snel zorgen dat we naar Mars of een andere planeet kunnen reizen. Dat gaat niet zo snel lukken, vandaar dat er op deze planeet maatregelen vereist zijn. Deze maatregelen doen pijn. Het mag alleen niet zo zijn dat ze tegengehouden worden omdat de personen met de hardste schreeuw het meest intimiderend zijn.


Verandering hoeft niet slecht te zijn. Terugkomend op het feest in december (Sinterklaas), dan ben ik van mening dat heel veel kinderen zich prima vermaakte – ook zonder een racistisch tintje.
Oh ja, mannen, het boos worden op een meisje van zestien – bijna zeventien – omdat zij dingen op een andere manier naar voren brengt, maakt nog niet dat ze onzin aan het verkondigen is.

Tip van Harm

Zelf last hebben van iets

Wanneer je zelf geen last hebt van ‘iets,’ dan kan een ander daar wel last van hebben. Dan kan dat voor een ander kwetsend zijn.

Racisme

Toch was ook dit alles niet het hoogtepunt van 2019. Sterker nog, dit alles liet de dieptepunten van 2019 zien. Onverdraagzaamheid en polarisatie. Dat geldt in ook voor het politieke landschap. Blijkbaar vinden sommigen dat de schuld van zoveel ellende best neergelegd mag worden bij anderen. Anderen die er niets mee te maken hebben. Of er zijn mensen die van mening zijn dat anderen minder zijn omwille van uiterlijk, geloof, seksuele geaardheid of politieke voorkeur. Dat noemen we tegenwoordig alleen geen racisme, daarvoor hebben we andere termen. In plaats van bruine hemden hebben sommigen maatpakken aan…


Je zou bijna gaan denken dat er dan geen hoogtepunten te vinden zijn in 2019. Natuurlijk zijn die er wel. Alleen maak ik me schuldig aan het vermengen met Nederlands- en wereldnieuws met mijn eigen stukje geschiedenis. Dat heeft er alles mee te maken dat ik soms zaken uit het nieuws koppel aan mijn eigen leven. De manier waarop sommigen omgaan met dit wereldnieuws, de feiten, de ontwikkelingen is iets dat ik met regelmaat met mijn kinderen bespreek. In hun taal. Zodat ze het begrijpen. Het levert soms verhelderende momenten op.

Tip van Harm

Racisme

Racisme is een doodlopende weg. Niemand is ‘beter’ vanwege uiterlijk, geloof of seksuele- of politieke voorkeur.

Mijn gezin

Misschien is het hoogtepunt van 2019 er een die ik dichtbij huis moet zoeken. Is dat het interview dat mijn wederhelft gaf aan Linda dan hét hoogtepunt? In dit interview kon zij zeggen wat ze wilde, als kostwinnaar. Verschillende keren had ik dit al gedaan. Nu was het haar beurt. Ze vertelde hoe het is om de vrouw te zijn, die de kostwinnaar is. Het is zeker een van de hoogtepunten.

BMX en freerunnen

Een ander hoogtepunt kwam voor rekening van mijn zoon. Begin dit jaar werd hij ingeschreven voor BMX-lessen. Zijn eerste bekers zijn al binnen, maar daar gaat het niet om. Het idee dat hij het deed, dat hij stapjes zette en zijn angsten overwon: dat waren de echte overwinningen.


Eigenlijk mag ik ook niet vergeten wat mijn dochter allemaal deed. Ik klaag soms over haar rare gedrag. Ik zie wel een meisje dat het soms moeilijk heeft met de zorg die haar broer nodig heeft (PTSS, faalangst). Een meisje dat er trots op was dat ze dit jaar de engel mocht spelen in het kerstspel. Een meisje dat besloot te beginnen aan een sport die vaak gedomineerd wordt door jongens. Ze begon aan freerunnen. Iedere week zie ik dat ook zij haar angst weet te overwinnen. Doorgaan en doorgaan. Daar gaat het om.

Over 2019

Het hoogtepunt

Hoe mooi dit allemaal ook is, het hoogtepunt van 2019 is – denk ik – iets dat daarmee niets te maken heeft. Dat is het moment waarop mijn kinderen mij vertelden dat het fijn was dat ze weer konden spelen. Dat er weer volop aandacht was voor hun. Dat had alles te maken met de drukke periode tussen pakweg januari en oktober van dit jaar. Ik was niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van de webshop van Ilias Delicatessen. Ik was ook verantwoordelijk voor de operationele zaken. Dit zorgde ervoor dat ik dingen opzij moest zetten. Het was ook een periode waarin ik veel geleerd heb en nieuwe mensen leerde kennen. De basis ervoor is door mij gelegd, nu ga ik verder met andere zaken.


Dan kijk ik alvast naar 2020…


2020, ik kan er nog weinig over vertellen. Het is een jaar dat nog geboren moet worden. Wat dit jaar gaat brengen dat weet ik niet. Ik hoop genoeg om over te schrijven. Dat blijf ik ook in 2020 doen.
Gelukkig 2020!

Vergelijkbare berichten