De laatste dagen van het jaar breken aan. We maken ons op voor de viering van het kerstfeest of doen een poging daartoe. Daarna in een ruk door naar de jaarwisseling. In de aanloop naar de jaarwisseling zie ik op social media de oproepen op social media om hulpverleners met rust te laten tijdens de jaarwisseling. Mijn vraag op weg naar het einde van het jaar: wiens kinderen zijn het eigenlijk, die dit soort dingen doen?

Vaak wil ik antwoorden hebben. Nu ook. Ik zoek naar het antwoord hoe het precies zit met zij die van mening zijn dat geweld tegen hulpverleners (in de meest brede zin van het woord: voor mens en dier) gerechtvaardigd zou zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat er ouders zijn die hun kroost de “wijze” levensles geven om eens lekker te gaan rellen tegen hulpverleners.

Berichten

Ik doel dan op de berichten over leden van het brandweerkorps die stenen of vuurwerk naar het hoofd krijgen. Gewoon, omdat ze hun werk doen. Of de ambulancemedewerkers die door een groep ingesloten worden. Maar vooral denk ik aan Damien Kok. Damien is een van de politiemedewerkers die als geen ander mee kan praten over geweld tegen hulpverleners. Hij liep tijdens de vorige jaarwisseling een gecompliceerde beenbreuk op door een ninja-trap. De dader loopt nog ergens rond. Er is een verdachte vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie wil tegen de vrijspraak in beroep gaan. Het nadeel in deze zaak: de getuigen hebben tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Desondanks wees Damien zelf de verdachte aan als dader.
Zonder een oordeel te vellen neem ik even een het standpunt in van de vragende ouder. Waarom zou jouw kind overgaan tot zoiets verschrikkelijks? Geweld is geen optie, nooit. Zeker niet wanneer je bedenkt dat de agenten op een vechtpartij waren afgekomen. Het doel was om een einde te maken aan de vechtpartij, voordat het nóg erger zou worden.

Welke ouder zal zijn of haar kinderen vertellen dat het een goed idee is om geweld te gebruiken tegen zij die een doel hebben: veiligheid waarborgen?

Ik ken de ouders niet die er zo over denken. Ik weet niet wie dit zijn. Bestaan ze? Wat ik wel weet is dat ik mijn kinderen telkens uitleg dat geweld geen optie is. Of zusje, broertje, vriendje of vriendinnetje nu “lelijk” doet of niet. Maar goed, dit is geen geweld dat te vergelijken is met dat wat Damien is overkomen. Of het lid van het brandweerkorps, de ambulance medewerker, de medewerker van de dierenambulance. Of wie dan ook…

Weinig optimistisch

We tellen af naar het einde van het jaar. Misschien ben ik weinig optimistisch. Ik heb niet het idee dat het een jaarwisseling zonder geweld zal zijn. Daarom is het een goed idee wanneer sommige ouders wat beter met hun kinderen zouden praten. Hoe oud ze ook zijn…
 
Bron afbeelding: Pexels.

Vergelijkbare berichten