Eerder schreef ik vol lof over de ambities van The Flower Farm. Wat blijkt nu, de belofte om een boter aan te beiden zonder palmolie mag je blijkbaar van de Reclame Code Commissie (RCC) en het College van Beroep (CvB) niet zomaar vermelden dat anderen het niet goed doen. Kortom, ontbossing vs. economie – 0 – 1.


Margarine met Flower Power
The Flower Farm wil wat doen aan de manier waarop margarine en vloeibare boter wordt gemaakt. Dat wil men doen zonder gebruik te maken van palmolie. Wanneer een organisatie als Greenpeace dit doet, dan mag dit. Dan kan dit. Althans, daar wordt door een RCC of een RvB niet tegen opgetreden. Wanneer een fabrikant dit wil doen, dan grijpt men in.

Overal

Palmolie is overal in te vinden. Van koekjes, tot lippenstift. Van ijs tot margarine. Dus inderdaad, in margarine is palmolie ook te vinden. De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië en laat dit nu net een probleem zijn. Daar let men niet zo goed op de manier waarop palmolie wordt gewonnen. Grote stukken regenwoud worden gekapt voor de aanleg van plantages waar men palmolie wil gaan winnen. Dit leidt tot een bedreiging voor mens en dier. Denk dan aan dorpen die moeten wijken of aan dieren, waaronder de orang-oetan, die hun leefgebied zien verdwijnen. Dit allemaal omdat men graag veel palmolie wil produceren.

Misleiding

Natuurlijk, palmolie is net iets beter dan de andere plantaardige oliesoorten. Een hectare brengt meer op. Maar om die hectare te gebruiken moet er bos worden gekapt. Dat mag je beschrijven op een website, zoals deze, maar blijkbaar mag dit niet vermeld worden op een pakje boter. Sterker nog, de RCC en RvB zijn van mening dat The Flower Farm zich schuldig maakt aan misleiding.

Het achterliggende idee is dat de consumenten misschien wel eens getriggerd gaan worden om kritischer te kijken naar andere producten waarin palmolie verwerkt is. Dat zou nog wel eens voor problemen kunnen leiden. Daar maken ze zich bij de Europese Palmolie Alliantie zorgen over. Dit is een pan-Europese lobbygroep, waarin onder andere margarinefabrikanten zitting hebben. Voor hen is er alles aangelegen om een zo positief mogelijk beeld te schetsen van palmolie. Een Nederlandse fabrikant die margarine op de markt brengt met een waarschuwing is dus iets waar men niet op zit te wachten. Of zat, want de uitspraak is inmiddels gedaan.

Foei

Foei, mensen van The Flower Farm. Op de verpakking mag niet worden vermeld dat het hier gaat om een eerlijk product. Waarmee de fabrikant een steentje wil bijdragen aan het tegen gaan van de ontbossing.

De alliantie beriep zich met succes op criterium 7.12 van de RSPO-standaard. Deze standaard verbied de ontbossing voor de winning van palmolie, zo valt te lezen op de website van Adformatie. Grappig is dat er in de standaard geen melding gemaakt wordt van ontbossing. Wat wel duidelijk is, dat er nog steeds op grote schaal ontbost wordt ten gunste van palmolie. Dat lees je op deze website.

Op de website van Chain Reaction Research lees je dat er nog steeds sprake is van ontbossing, ondanks de mooie beloften van de fabrikanten. Zij wijzen met de vinger naar de toeleveranciers en zeggen erbij dat men het echt niet verkeerd doet. Op de pagina lees je enkele bedrijfsnamen die we wel heel goed kennen, in Nederland en de rest van de wereld. Denk dan aan Kellog’s, Mondelez, Nesté en het Brits-Nederlandse bedrijf Unilever. Overigens is Unilever niet het enige Nederlandse bedrijf dat vermeld wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Friesland-Campina?

Dit zijn de bedrijven die het niet goed doen en deze bedrijven zijn vertegenwoordigd in de lobbygroep die succes geboekt heeft. The Flower Farm is stout en moet worden berispt wegens misleiding.

Dat er genoeg producten te vinden zijn waarvan de fabrikanten niet nakomen wat men beloofd (bijvoorbeeld de ingrediëntenlijsten die niet kloppen of onvolledig zijn), dat maakt in dit geval niet uit. Ontbossing vs. economie – 0 – 1. Het is jammer dat de lobbygroep met succes de RCC en het CvB voor het karretje gespannen heeft.

Dit artikel is gebaseerd op de volgende bronnen:

Afbeelding: Wikipedia.

Vergelijkbare berichten