Jawel. Het jaarlijkse “Ik ben jarig” gebeuren was weer een feit vandaag. Ik mocht 43 kaarsjes uitblazen, al heb ik vandaag geen kaars gezien. Nu ik de vijftig begin te naderen, wordt het maar eens tijd om zaken op een rij te zetten.

Overdreven


Nu ik de vijftig begin te naderen is natuurlijk wat overdreven. Ik weet heus wel dat dit nog zeven jaar duurt. Ik weet alleen wel dat de tijd soms erg hard gaat. Harder dan dat je zelf zou willen. Voordat je het weet, dan is het zover.

Iedereen kent die dramatische maandagochtenden, waarop je de vraag stelt: Maar het was toch niet zo lang geleden vrijdag(middag)? Je mag dan de rest van de week erover doen om te beslissen hoe het allemaal zo snel heeft kunnen gaan.

Maar goed, ik moet dus zaken op een rij gaan zetten. Dat doen meer mensen, meestal rond hun dertigste of veertigste verjaardag. Dat deed ik niet echt op mijn dertigste verjaardag. Op mijn veertigste verjaardag deed ik dat iets meer. Nu ben ik drie jaar verder en is het eigenlijk wel tijd om alles op een rij te zetten.
Wat is dat eigenlijk alles op een rij zetten? Bovendien, waar begin je?

Nummer 1

Laat ik met de kinderen beginnen. Nummer 1, model jongen/man, zag het levenslicht in 2008. Is het allemaal goed gegaan met hem? Nou ja, hij is er nog. Valpartijen heeft hij overleefd en laatst die tennisbal (mijn dochter en ik speelden binnen een potje tennis), dat ging allemaal weg goed. Natuurlijk, Nummer 1 heeft “zijn dingen.” Daarmee helpen we hem. Zo staat hij op de wachtlijst (weer een van de vele wachtlijsten) voor een zorgboerderij. Ondanks de moeite die hij heeft om zich staande te houden in het leven, gaat hij wel door. Moet ik daarvoor de credits ontvangen? Geen idee. Eigenlijk doe ik wat iedere ouder hoort te doen. Opvangen wanneer het nodig is.

Nummer 2


Nummer 2 dan. Model meisje/vrouw. Zij zag het levenslicht in 2011. Is het allemaal goed gegaan bij haar? Ook zij overleefde de valpartijen. Ook zij heeft haar “dingen”, zij het minder heftig dan haar broer. Aan de andere kant is ze een meisje en kan ze soms helemaal anders reageren. Zo kan ze voor haar (goedgevulde) kast met kleren staan en hardop zuchten. Dat ze “helemaal niets heeft om aan te trekken.” Dat deed ze overigens al toen ze vier jaar oud was. Dat belooft nog wat voor de puberteit. Ik kijk er nu al naar uit. Maar zover is het nog niet. Ook hier doe ik wat iedere ouder hoort te doen. Opvangen wanneer het nodig is. Met opvangen bedoel ik overigens niet zoiets als een kinderopvang of een dagopvang. Opvangen wanneer ze vallen. Of dit nu letterlijk of figuurlijk is. Het is vaak een kwestie van “figuurlijk vallen”, want – laten we eerlijk zijn – je bent net altijd te laat om ze echt op te vangen.

Huwelijk

Dan het huwelijk. We bezegelden dit met een kus en handtekening (overigens verdenk ik de ambtenaar ervan nog steeds meer waarde te hechten aan die handtekening). De verkering werd dus een huwelijk. In dit huwelijk kenden we hoogtepunten (nee, niet dié hoogtepunten) en dieptepunten. Alles snel achter elkaar zettend (doe ik in mijn hoofd), kan ik concluderen dat het goed gaat. Gelukkig maar.


Mijn carrière dan! Daarover kan ik boeken volschrijven. De vraag of mensen daarop zitten te wachten. Kijkend naar de huidige stand van zaken, dan gaat het goed. Huisvaderschap combineer ik met fotografie en schrijven – heel kort door de bocht dan.


Wanneer ik alles bekijk, dan moet ik vaststellen dat ik eigenlijk heel “gewoon” ben voor iemand van 43 jaar. Wel moet ik even wennen aan dat 43-jaar-zijn. Tegen de tijd dat het cijfer weer gewijzigd moet worden, dan vermoed ik er al helemaal aan gewend te zijn.


De vraag is dus, nu ik tegen de vijftig loop, wat er op een rij gezet moet worden? Moeten er dingen op een rij gezet worden? Is dat een must? Eigenlijk heb ik geen idee. Zodra ik het antwoord weet, dan zal ik mij weer melden.


Dat gedoe over de vijftig naderen mag je overigens met een grote korrel zout nemen. Toen mijn moeder destijds net de veertig gepasseerd was, liet ze – vaak op een wat dramatische manier – weten dat ze “al tegen de vijftig liep.”
 
 
 
Afbeelding: Pixabay

Vergelijkbare berichten