In de aanloop naar de jaarwisseling en ook daarna wordt er teruggeblikt. Men kijkt terug op een periode van tien jaar, een decennium. Ik ben koppig, ik kijk wat verder terug. In de aanloop naar de jaarwisseling en ook daarna wordt er teruggeblikt. Men kijkt terug op een periode van tien jaar, een decennium. Ik ben koppig, ik kijk wat verder terug. Geen een decennium, ik ‘doe’ er gewoon even twee!

English version / Engelse versie

2000

In 2000 zou alles anders worden. De ruimtevaart- en wetenschappelijke boeken die ik tijdens mijn jeugd las gingen ervan uit dat we ons zouden voortbewegen met vliegende auto’s. Ook zou het normaal zijn om een reisje te boeken naar de maan. De steden zouden bestaan uit een opeenstapeling van hoogbouw, waar nog slechts weinig groen in te vinden was.

Dat was wat ik las. Boeken uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw.  

Vandaag de dag beweeg ik mij niet door de lucht, maar rij ik met vier banden over een geasfalteerde weg. Hier en daar wat klinkers. Het is nog precies dezelfde manier als dat we dit in het jaar 2000 deden.

In het jaar 2000 zou het allemaal anders worden. Die overgang naar een nieuwe eeuw, die had iets magisch. We zouden op zeker gaan feesten eind 1999. Of was dat juist toen de overgang plaatsvond van 1998 op 1999? In ieder geval was het Prince die erover zong. Hij speelde het nummer tijdens de Rave UN2 the Year 2000 op Oudjaarsavond 1999. Het kon allemaal wel eens helemaal anders zijn, in 2000.

Misschien was het na 31 december 23.59 wel allemaal afgelopen. Een knal, een licht of misschien wel helemaal niets. Nee, dat had nog niet eens te maken met de Millennium Bug. Het waren de onheilsprofeten die preekten over wat komen ging. Een Einde der Tijden. Een Apocalyps. Dat deden hun voorgangers ook in 1899/1900. Zelfs in 1799/1800.

Geen knal, geen licht. Niets.
Nokia 3210
De Nokia 3210.
Bron: Wikipedia

We belden elkaar tijdens de jaarwisseling op. Veelal via het vaste net. Er waren wel mensen met een mobiele telefoon, maar de drukte op het telefoonnetwerk zorgde ervoor dat je toch niemand te pakken kreeg. Al is dit vandaag de dag niet veel beter.

Anders dan vandaag kon je niet even snel een appje sturen. Had je in die periode een mobiele telefoon, dan was de kans erg groot dat dit er een was van het Finse merk Nokia. Dat kon een 3210 zijn. Hoewel die al in 1998 het levenslicht zag. De kans was ook aanwezig dat je belde met een 3310. Alleen was dat tijdens de jaarwisseling van 200 niet mogelijk, omdat dit toestel pas later dat jaar zou verschijnen. Dat was toch een schitterend toestel. Je kon ermee bellen. Je kon er een Sms’je mee versturen. Maar, belangrijker, je kon deze gewoon honderdduizend keer laten vallen.

Maar zou dat allemaal nog wel kunnen, met ingang van 1 januari 2000?

Millennium Bug

Millennium Bug

Er wordt wel eens beweerd dat wij Nederlanders een zuinig volkje zijn. Daar staan we overal ter wereld wel een beetje om bekend. Naast onze vermeende luidruchtigheid en het feit dat we allemaal graag op de linkerbaan op de snelweg willen rijden. Toch hadden Nederlanders weinig te maken met iets besloten werd uit financieel oogpunt.

De Millennium Bug concentreerde zich op geheugenruimte. Toen de eerste computersystemen het levenslicht zagen was het te kostbaar – in sommige gevallen – om een volledige datum te gebruiken. Zo werd 1977 ’77 of 77. Dat was allemaal geen probleem, want het duurde echt nog heel erg lang voordat er sprake was van een eeuwwisseling. Totdat het 1995 werd en nieuwe betaalpassen ineens waardeloos werden. Een betaalpas was vijf jaar te gebruiken, daarna zou een nieuwe betaalpas uitgegeven worden. Stopte je in 1995 dus een nieuwe betaalpas in de geldautomaat, dan zou het systeem denken dat dit een wel heel oude pas was: 2000 werd 00 en daarmee dus 1900. Probleem!

Een ander, bijna hilarisch, probleem was dat mensen van 104 jaar de melding kregen dat het tijd was voor een nieuwe periode in hun leven: de kleuterschool. 104 werd ’04 of 04.

Vier cijfers was dus de sleutel om dit alles op te lossen. Dan hebben we overigens pas weer een probleem in het jaar 10.000. Maar goed, dan is de wereld toch al zodanig veranderd… Dán vliegen de auto’s waarschijnlijk wel. Waarschijnlijk ook met de juiste datumopties.

Betaalpassen en ouderen die ongevraagd brieven krijgen waren de minst serieuze zaken. Er werd door diverse IT-specialisten gewaarschuwd dat de computersystemen die hiermee te maken zouden kunnen krijgen ook te vinden waren in energiecentrales (waaronder kerncentrales), in de lanceerinstallaties van nucleaire raketten en andere gevaarlijke bouwwerken. Gevaarlijk waren ze overigens niet, zolang het goed zou gaan.

Wanneer we de pessimisten mochten geloven, dan zou ons nog wat te wachten staan. Daarom waren er IT’ers nodig. Heel veel IT’ers. Het voordeel: het hoefde niet eens een studie voltooid te hebben! Je hoefde eigenlijk niet eens een computer te hebben gezien. In ruil kreeg je een strakke cursus, wat centjes voor een paar maatpakken en een leaseauto. Dan werd je, net zoals ik dat werd, de weg op gestuurd om als een soort Superman de wereld te redden van de naderende ondergang.

Oh ja, je moest er wel alles aan doen om klanten en potentiële klanten te laten weten dat het ergste te wachten zou kunnen staan.

Op 1 januari sprak ik dus een bakker – telefonisch – die even geen geld kon overmaken. Geen probleem, dan deed hij dat wel de dag erna – nadat hij een nieuwe computer had gekocht.

Op 1 januari 2000 ontploften er geen energiecentrales. Verkeersleiders konden nog gewoon hun werk doen. Dat geldt ook voor mensen in de zorg, politieagenten en andere hulpverleners.

De Millennium Bug werd ineens de Millennium Bubble. En die knapte natuurlijk. Er was een hele goede kans dat je als IT’er in dat jaar je baan zou verliezen. Maar niet getreurd, er was nog zoveel te doen binnen de IT-sector. Ieder bedrijf moest natuurlijk een website bezitten. Je raad het al… met een cursus, wat centjes voor een paar maatpakken en een leaseauto, werd je de weg opgestuurd om de bedrijven te beloven dat dit het beste was sinds gesneden brood. En inderdaad, zo kwam ineens de bakker op de hoek met een eigen website.

Een jaar later zou blijken dat de manieren waarop Nederlanders die beschikten over internet zochten met de volgende zoekmachines: Ilse (42 procent marktaandeel), Google (dertien procent marktaandeel), Vindex (twaalf procent marktaandeel), Altavista.nl (negen procent marktaandeel) en Lycos (vijf procent marktaandeel). Jawel mensen, Ilse was dé zoekmachine! Kon je het niet vinden, dan had je altijd nog Startpagina.nl. Die website en bijbehorende website zijn er nog steeds, vandaag de dag. Alleen worden ze vandaag de dag gebruikt om zoekmachines zoals Google mee om te tuin te leiden. Slimme marketeers doen er alles aan om hun linkjes op deze sites te krijgen, om zo hoger genoteerd te worden via Google. Wie had dát in 2000 kunnen denken?  Google is vandaag nummer 1!

Over die Tech gigant gesproken. Die was toen nog een dwergje. Facebook? Dat was er nog niet. Er was nog niet echt een sociaal platform, want ook het Nederlandse Hyves was niet eens geboren. Nee, we communiceerden via MSN van Microsoft. Opvallend genoeg van een bedrijf waarvan de directeur in de jaren negentig nog beweerde dat het internet geen toekomst zou hebben.

We surften ons suf met een inbelverbinding via een modem. Had je geluk, dan beschikte je over ISDN of misschien wel ADSL. Via een tweak van het modem kon je overigens met meer dan een Pc op dezelfde ADSL-verbinding surfen.

Wil je trouwens weten wie de eerste was als het gaat om social media? Dat was LinkedIn (2003). Hyves volgde overigens in 2004, hetzelfde jaar als waarin The Facebook door ene Mark Zuckerberg het levenslicht zag. Maar eigenlijk telt dat niet mee, want The Facebook was iets voor studenten aan de Amerikaanse universiteit Harvard.

Anno 2000 waren we vooral bezig met fora en ICQ. Wilden we onszelf laten zien, dan gebruikten we bijvoorbeeld CU2.

Maar er was toch meer dan alleen IT?

Zeker! In datzelfde jaar ontploft in de Enschedese wijk Roombeek een vuurwerkfabriek. Tot op de dag van vandaag, bijna twintig jaar later, wordt er nog volop gediscussieerd wie er nu echt aangewezen moet worden als schuldige.

Het is ook het jaar waarin een voormalige commandant van de Russische veiligheidsdienst de macht in handen krijgt. Ik noem het opvallend dat twintig jaar later deze Vladimir Poetin nog steeds aan de macht is. Aan de andere kant van de oceaan wordt George W. Bush jr. de nieuwe president van de Verenigde Staten. Het toont aan dat je ook best de macht kunt verkrijgen wanneer je niet bijster intelligent bent. Jaren later zou blijken dat ook een bepaalde vorm van krankzinnigheid geen enkele beperking moet zijn voor het succesvol winnen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Maar goed, voordat dit in een rubriekje met nieuwsfeiten zal veranderen, iets heel anders. Anno 2000 was het nog niet echt normaal dat je met iemand van hetzelfde geslacht kon trouwen. Dat mocht niet. Ook in 2000 zou het er niet van komen. Dat zou plaatsvinden op 1 april 2001. Daarmee vormde Nederland een unicum. Er ontstond een harde discussie tussen voor- en tegenstanders, waarbij allerlei rare argumenten gebruikt werden.

Voor mij is liefde een mooi iets. Iets dat niet gebonden is aan geslacht. Iets dat vrij moet zijn. Nee, begrijp het niet verkeerd: dat is niet hetzelfde als pedofilie. Dát is verkeerd. Dat is slecht en dat moet bestreden worden. Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht heeft sinds 2001 eenzelfde wettelijke basis als een huwelijk tussen vrouw en man. En dat is iets waar we trots op mogen zijn! Nu alleen nog een einde aan geweld aan zij die anders zijn. Dan mogen we ons echt op de borst kloppen over onze tolerantie.

Anno 2000 waren we helaas op sommige vlakken niet tolerant. Voordat er door allerlei rare politici dingen geroepen werden over hoe we ons zorgen moeten maken over de toestroom van duizenden asielzoekers waren het de splinterpartijen die ons wisten te vertellen dat zij de macht het liefste zouden overnemen. Anno 2000 waren bepaalde woorden die vandaag de dag gedoogd worden voorbehouden aan rechtsextremisten. De woorden veranderden soms niet, de personen die het zeiden uiteindelijk wel. Langzaam zou extreemrechts overgaan van straatuniform naar maatpak. Waren het ‘eerst’ Afrikanen, anno 2020 zijn het de moslims. Nee, helaas, we zijn nog niet voldoende tolerant in dit land. Dat geldt overigens ook voor de manier waarop we omgaan met alles dat anders is. Sociale media zijn ontzettend leuk. Totdat het gaat leiden tot excessen. Totdat er een grens wordt overschreden. Dankzij die sociale media is het makkelijk om redelijk anoniem je mening met de rest van de wereld te verkondigen.

In 2000 moest je langs gaan bij iedereen en een foto maken met ofwel een camera met een rolletje of een digitale camera die foto’s met blokjes opleverde.

Stel je eens voor: langsgaan bij alle bekenden om te laten zien wat je vandaag hebt gegeten!

En zo ben ik weer aangekomen bij de IT. Misschien komt het omdat het een groot onderdeel was van mijn leven. Dat was fotografie overigens ook. Daarom zal er een vervolg komen op deze terugblik. Dan zal ik er alles aan doen om te blijven bij een onderwerp: fotografie! Wanneer dit zal zijn? Geen idee, het is nog best een lange tijd 2020 toch?

Afbeelding bovenaan deze pagina: Wikimedia.

Vergelijkbare berichten