Toen onze dochter er voor het eerst over begon, moesten we wel even goed nadenken. Ze wilde “mooie mensen.” Op zich niet mis mee, maar om die nu te combineren met haar patatjes…


“Mooie mensen”


“Mooie mensen.” We hebben het er nog steeds over. Wanneer we haar vragen of ze mayonaise bij haar patat wil eten, dan vragen we niet of ze mayonaise wil eten. We vragen haar of ze mooie mensen wil eten. Altijd goed voor een schaterlach.

Ketchning


Wil ze dat niet eten, dan is er de kans dat ze graag ketching wil eten. Dat is niet een of ander exotisch gerecht. Dat is gewoon ketchup volgens een destijds driejarige. Ook goed voor een schaterlach.
Wat het ook goed doet hier in huis zijn de visstickers. Een gegarandeerd succes. Het klinkt wat leuker dan vissticks. Die naam snap ik zelf overigens nog steeds niet als het om de spelling ervan gaat: voor een deel Nederlands, voor een deel Engels. Noem het dan gewoon fish sticks. Met een spatie, want daar houden ze van in Engelssprekende landen.


Ooit had ik een collega bij de lokale omroep die weigerde voor de berichten op de lokale teletekstpagina om een spellingscontrole te gebruiken. Zijn devies was daarom: weet ik het niet, dan schrijf ik alles met een spatie. Dat doen ze ook in het Engels.

Marzel


Er zijn genoeg volwassenen die overigens erg goed zijn in taal. Vooral de manier waarop sommigen dingen benoemen of uitspreken. Zo spreekt mijn moeder categorisch van marzel waar het mazzel betreft. Maar laat dat nu juist iets zijn waarover discussie bestaat. We kennen allemaal het woord mazzel. Je hebt mazzel, wanneer het goed gaat. Wanneer het voor de wind gaat of wanneer er sprake is van geluk. Marzel is iets dat ergens rond 1900 ontstond in Zuid-Holland. Het is een verbastering van het woord mazzel. Om precies te zijn, dit is de oudste verwijzing naar dit woord. Je mag het overigens zelf opzoeken op deze pagina.


Waarschijnlijk is het woord ontstaan omdat men mazzel niet uit kon spreken. Volgens deze website is dat te vergelijken met het woord puzzel. Hoewel hier toch echt twee maal een Z in dit woord op is genomen, spreken sommigen over een puuzel, waaronder mijn wederhelft. Maar goed, zij heeft het soms ook over een labtop (laptop) of een tandaarts (tandarts). Maakt dit haar dom? Nee hoor, het is soms erg grappig.

Je hangt erbij als een dood schaap

Je hangt erbij als een dood schaap  – haar manier om  te zeggen dat je er ontzettend moe uitziet. Meer logisch is haar keuzen voor pissen als een postpaard (soms is ze wat grofgebekt). De reiger wordt door haar vervangen. Op zich is er niet zoveel mis mee, want er zijn meer mensen die dit dier vervangen. Eigenlijk is het wel logisch. Een reiger staat nu niet echt bekend als een vogel die een grote plas doet. Wanneer ze opvliegen hebben ze nog wel eens de neiging iets anders “groots” achter te laten. Altijd leuk wanneer dat “cadeautje” net wordt achtergelaten op een gewassen auto.


Rotbeesten!

Vergelijkbare berichten