Maar er was wel een leuke speeltuin te vinden…
We waren op vakantie in Noord-Brabant en we bezochten plaatsen in de omgeving. Locaties. musea, noem maar op. Dat wil zeggen, wanneer het lukte om de kinderen te overtuigen dat het ook leuk was om de camping te verlaten. Lukte dit, dan volgde bijvoorbeeld een bezoek aan aan een museum. We dachten een bezoek te plannen aan het Oorlogsmuseum in Overloon. Het bezoek liep alleen niet zoals gepland. Onze jongste wilde niet, dus ik verliet het museum. Dat was even aanpassen, maar er was wel een leuke speeltuin te vinden, zo merkten we.

Eerste bezoek (2017)
Omdat ik het jaar ervoor (2017) al een bezoek gebracht had aan het museum met de oudste, was het mogelijk om over dit museum te schrijven. Hoewel dit echt een bliksembezoek was. De oudste besloot het museum rennend te bekijken. De reden: alles moest zo snel als mogelijk bekeken worden, want het was interessant. Dan moet je dus ook je snelheid aanpassen. Daarom vond ik het een goed idee om het jaar erop de snelheid aan te passen en een nieuw bezoek te plannen. Dit artikel heb ik in 2023 aangepast, toen ik de website van De Goede Huisvader voorzag van een update.
De Slag om Overloon
Voor wie het niet weet, tijdens de Tweede Wereldoorlog is tussen 30 september en 18 oktober gevochten in Overloon. De Slag om Overloon wordt ten onrechte de enige Nederlandse tankslag genoemd. Hoewel er in het gebied tanks te vinden waren, is het nooit tot een directe confrontatie gekomen. Wel is de slag een uitvloeisel geweest van de strijd die de geschiedenisboeken is ingegaan als Operation Market Garden. Een mislukte poging omdat men de laatste brug bij Arnhem niet in kon nemen. Waarschijnlijk is verraad uit het kamp van Prins Bernhard – niet hijzelf – de oorzaak van het mislukken van Market Garden.
Tankslag
Er bevonden zich tanks en pantservoertuigen in en rondom Overloon. Dit verklaart dan ook de naam tankslag. Een tankslag zou overigens een erg grote aanduiding zijn, omdat er niet meer dan tien tanks tegenover elkaar stonden. Veel tanks werden uitgeschakeld en de resten ervan bleven achter in Overloon. Het was Harry van Daal, inwoner van Overloon, die van mening was dat deze resten niet zomaar opgeruimd moesten worden. Ze moesten bewaard worden, om zo te laten zien wat er zich voltrokken had. Dit was het startsein voor het oprichten van een stichting. Al in 1946 werd het museum, toen nog een park, in gebruik genomen. Pas later werden de museumgebouwen aangelegd. Nog altijd is rondom het museum een groot park te vinden.

Multimedia
In het museum zelf leer je meer over, vooral, de Tweede Wereldoorlog. Je ziet wat oorlog kan doen en wat de Duitse bezetting deed met ons land. Een tentoonstelling die voorzien is van veel dingen die je zelf kunt doen. Met behulp van multimedia krijg je een goed beeld van de waanzin die zich voltrokken heeft. Iedereen die van mening is dat ons land “vol” is of die van mening is dat er geen ruimte zou moeten zijn voor “anderen” zou hier eens een dagje naar toe moeten gaan. Dit soort meningen kan namelijk leiden tot de verschrikkingen van tijdens de oorlog.
Het museum herbergt enkele pronkstukken, zoals een Renault FT-17 tank. Opvallend genoeg: het is niet een van de proefmodellen die destijds door het Nederlandse leger aangeschaft werden. Het is Duitse oorlogsbuit, meegenomen uit Frankrijk.
B-25
Ook is er een B-25 Mitchell bommenwerper te vinden, die deelgenomen heeft aan de bombardementen op de Maasbruggen bij Roermond en Venlo.
C-47 Skytrain
Een nieuw hoogtepunt is een vliegtuig dat men momenteel aan het restaureren is: een C-47 Skytrain. Je leest op de website van het museum hierover meer.
Een museum voor kinderen?
Het is natuurlijk de vraag in hoeverre dit een museum is voor kinderen. Wij hebben als ouders vanaf het moment dat ze bepaalde dingen konden begrijpen aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. We hebben dit gedaan om onze kinderen te laten zien waartoe uitsluiting, discriminatie en racisme toe kan leiden. Op een speelse manier hebben we hen kennis laten maken met de oorlog. Dat is natuurlijk heel erg tegenstrijdig. Een oorlog is niet speels. Een oorlog is verschrikkelijk. Vooral mijn oudste wist dit al voordat wij naar het museum afreisden. De jongste weet het sinds deze week ook.
Zoals eerder vermeld, dit museum bezochten we in 2017 ook. Toen was ik er met de oudste. In 2018 was de tentoonstelling gewijzigd, dus er was weer een reden om te gaan kijken. Bovendien, ik liet het al weten, de eerste keer beviel het tempo me niet zo. Dat zouden we deze keer anders doen. Vooraf had ik duidelijke instructies gegeven over dit tempo.
Inmiddels was voor de oudste duidelijk dat oorlog niet alleen maar draaide om die ‘stoere’ verhalen. Duidelijk was dat oorlog iets verschrikkelijks was. Ook was duidelijk dat er een grote impact was op de gebeurtenissen die erna volgden. Zelfs de gebeurtenissen van vandaag de dag.
Anders
Het liep allemaal een beetje anders dan gepland. We zouden allemaal het museum bezoeken. Omdat de jongste uiteindelijk aangaf moeite te hebben met dit museum, besloot ik met haar naar buiten te gaan. Het waren niet zozeer de beelden of de soms donkere ruimten van het museum die voor moeite zorgden. Nee, het waren de poppen die haar angst bezorgden. Het jaar ervoor waren we ook naar dit museum geweest en toen was er niets aan de hand.
Daarom besloot ik om de expositieruimte te laten voor wat het was. Rondom de expositieruimte kun je wandelen en er was een nieuwe speeltuin aangelegd. Tenminste, daar leek het op. Alles zag er heel erg mooi uit. Daar genoot de jonste dan ook zichtbaar van. In plaats van een review van het museum schrijf ik dan maar over deze speeltuin.
Een mooie speeltuin, die voorzien is van houten speeltoestellen, waar je veel kunt doen. Het is een plaats die geschikt is voor kinderen van alle leeftijden. Ze worden uitgedaagd om iets te ondernemen. Jammer is alleen wel dat er weinig schaduw te vinden was op het moment dat wij deze speeltuin bezochten. In de zomer is dat dus niet echt fijn. Dit terwijl het overige gedeelte van het park rondom het museum wel voorzien is van veel bomen.
Mocht je dus net zoals ik in een situatie terechtkomen waarbij een van je kinderen het museum niet wil bekijken, dan kun je gewoon terecht in deze speeltuin. De speeltuin is overigens vrij toegankelijk. Je hoeft dus geen kaartje te kopen voor het museum. Althans, dat was niet zo toen wij hier waren. Of dit nog steeds het geval is, dat weet ik niet.
Meer informatie
Ben je van plan het Oorlogsmuseum wel te bezoeken, dan is meer informatie te vinden op de website van het museum: www.oorlogsmuseum.nl.