Maar er was wel een leuke speeltuin te vinden…

Maar er was wel een leuke speeltuin te vinden…

We zijn met vakantie in Noord-Brabant en we bezoeken zo nu en dan wat dingen. Locaties. musea, noem maar op. Dat wil zeggen, wanneer we de kinderen van de camping af krijgen. Lukt dit, dan volgt bijvoorbeeld een bezoek aan het Oorlogsmuseum in Overloon. Deze keer liep het bezoek niet zoals gepland. Maar er was wel een leuke speeltuin te vinden…

Voor wie het niet weet, tijdens de Tweede Wereldoorlog is tussen 30 september en 18 oktober gevochten in Overloon. De Slag om Overloon wordt ten onrechte de enige Nederlandse tankslag genoemd. Hoewel er in het gebied tanks te vinden waren, is het nooit tot een directe confrontatie gekomen. Wel is de slag een uitvloeisel geweest van de strijd die de geschiedenisboeken is ingegaan als Operation Market Garden. Een mislukte poging omdat men de laatste brug bij Arnhem niet in kon nemen. Waarschijnlijk is verraad uit het kamp van Prins Bernhard – niet hijzelf – de oorzaak van het mislukken van Market Garden.
Er bevonden zich tanks en pantservoertuigen in en rondom Overloon. Dit verklaart dan ook de naam tankslag. Een tankslag zou overigens een erg grote aanduiding zijn, omdat er niet meer dan tien tanks tegenover elkaar stonden. Veel tanks werden uitgeschakeld en de resten ervan bleven achter in Overloon. Het was Harry van Daal, inwoner van Overloon, die van mening was dat deze resten niet zomaar opgeruimd moesten worden. Ze moesten bewaard worden, om zo te laten zien wat er zich voltrokken had. Dit was het startsein voor het oprichten van een stichting. Al in 1946 werd het museum, toen nog een park, in gebruik genomen. Pas later werden de museumgebouwen aangelegd. Nog altijd is rondom het museum een groot park te vinden.
In het museum zelf leer je meer over, vooral, de Tweede Wereldoorlog. Je ziet wat oorlog kan doen en wat de Duitse bezetting deed met ons land. Een tentoonstelling die voorzien is van veel dingen die je zelf kunt doen. Met behulp van multimedia krijg je een goed beeld van de waanzin die zich voltrokken heeft. Iedereen die van mening is dat ons land “vol” is of die van mening is dat er geen ruimte zou moeten zijn voor “anderen” zou hier eens een dagje naar toe moeten gaan. Dit soort meningen kan namelijk leiden tot de verschrikkingen van tijdens de oorlog.
Het museum herbergt enkele pronkstukken, zoals een Renault FT-17 tank. Opvallend genoeg: het is niet een van de proefmodellen die destijds door het Nederlandse leger aangeschaft werden. Het is Duitse oorlogsbuit, meegenomen uit Frankrijk.
Ook is er een B-25 Mitchell bommenwerper te vinden, die deelgenomen heeft aan de bombardementen op de Maasbruggen bij Roermond en Venlo.
Een nieuw hoogtepunt is een vliegtuig dat men momenteel aan het restaureren is: een C-47 Skytrain. Je leest op de website van het museum hierover meer.
dsc081782127743729.jpg

Een museum voor kinderen?

Het is natuurlijk de vraag in hoeverre dit een museum is voor kinderen. Wij hebben als ouders vanaf het moment dat ze bepaalde dingen konden begrijpen aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. We hebben dit gedaan om onze kinderen te laten zien waartoe uitsluiting, discriminatie en racisme toe kan leiden. Op een speelse manier hebben we hen kennis laten maken met de oorlog. Dat is natuurlijk heel erg tegenstrijdig. Een oorlog is niet speels. Een oorlog is verschrikkelijk. Vooral mijn oudste wist dit al voordat wij naar het museum afreisden. Mijn dochter weet het sinds deze week ook.
Vorig jaar bezochten we het museum ook. Dit jaar vond vooral mijn zoon het interessant om alles weer te zien. Het liefst wil hij volgend jaar naar Normandië. Hij kent de stranden van D-Day uit zijn hoofd. De interesse voor de oorlog gaat verder dan “alleen maar” stoere mannen met wapens. Hij ziet dat er bepaalde gebeurtenissen zich hebben voltrokken die niet goed waren. Toch ziet hij ook de voorwerpen en machines die gebruikt werden en worden en kijkt hier met interesse naar.
Zelf maakte hij foto’s die hij op zijn Instagram profiel plaatste. Dit keer maakte ik de foto’s niet, want het was dochterlief die het moeilijk had. Niet met de beelden of de soms donkere gedeelten van het museum. Nee, het waren de gebruikte poppen die haar angst bezorgden. Vorig jaar had ze er geen last van. Dit jaar was het anders.
Dus in plaats van een serie foto’s te presenteren over dit museum, foto’s van mijn dochter. We kwamen erachter dat zich op het terrein van het museum een leuke speeltuin bevindt. Terwijl mijn zoon dus samen met zijn moeder en oma rondkeek in het museum, speelde mijn dochter in de speeltuin.
Meer informatie over dit museum is te vinden op www.oorlogsmuseum.nl.
IMG_20180802_140732.jpgIMG_20180802_140725.jpg

Geef een reactie