In twee blogs keek ik terug op het eerste jaar van het eerste decennium van deze eeuw. In tegenstelling tot anderen deed ik er alles aan om vooral niet terug te blikken op slechts één decennium. Leuk, al die flashbacks… maar… Lees meer over mijn realisatiemomentjes tijdens het schrijven van dergelijke blogs.

Geschiedenis

Geschiedenis vormt een belangrijk onderdeel van mijn leven. Je kunt dit opvatten als een filosofisch statement. In dit geval doel ik op de hoeveelheid geschiedenisboeken waarvan ik eigenaar ben geworden. Of over de geschiedkundige feitjes die ik moeiteloos op weet te dreunen. Het is soms zo erg, dat anderen mij – zonder enige bron te raadplegen – vragen om opheldering over personen, data of gebeurtenissen. Je zou kunnen stellen dat ik misschien iets met geschiedenis zou gedaan moeten hebben. Dat deed ik niet. Ik koos voor de IT. Of dat een goede keuze is geweest, geen idee. Het heeft mij uiteindelijk “hier” gebracht.


“Hier”, vandaag de dag. 2020. Terugkijkend naar de eerste twee decennia van de 21ste eeuw. Momenten waarop ik denk “Is dat echt alweer zo lang geleden?” Of andere momenten van realisatie, waarbij ik denk “Bestaat dat niet meer?”

Geen snelle mobiele telefoons

Het zijn de momenten waarop je even nadenkt over het leven. Over hoe snel het allemaal ging. Er bestaat een grote kans dat je deze blog leest op je mobiele telefoon. Een apparaat dat vele malen sneller is dan een computer van twintig jaar geleden. Een computer die toen als snel werd beschouwd. Maar eenzelfde telefoon waarvan je over misschien een jaar al gaat nadenken. Is deze nog wel snel genoeg. Kan ik ermee wat ik wil en bied dit toestel de veiligheid die ik nodig heb. Vragen die je misschien twintig jaar geleden niet zou stellen.
Twintig jaar geleden hadden we geen snelle mobiele telefoons. We gedroegen ons online anders dan dat we vandaag de dag doen. We kleedden ons anders. Die kledingstijl kennen we vandaag de dag als Y2K fashion. Er was een duidelijke invloed van technologie op de mode. Zwart en grijs domineerden. Grote oorbellen en grote zonnebrillen. Dat was het eigenlijk wel voor de eerste jaren. Het modebeeld zou geleidelijk gaan veranderen. Nieuwe namen werden bekend, terwijl anderen het voor gezien hielden.


Winkelen zou in twintig jaar ook ingrijpend veranderen. Tegenwoordig kun je online van alles kopen. Niet alleen kleding. Dankzij internet en webshops ben je in staat om te kopen ver over de grens. In 2000 bezocht je nog gewoon een winkel en maakte je kennis met nieuwe zaken. Bijvoorbeeld met de PlayStation 2 van Sony. Of wat dacht je van de eerste bluetooth headset?

Auto’s, speelgoed en games

Was je in 2000 toe aan een nieuwe auto, dan had je de keuze uit nieuwe modellen van BMW (Z8), Kia (Optima, Rio), Nissan (X-Trail) of de oerdegelijke Volvo-modellen (S60 en V70).


Geloof het of niet, maar er kwam ook schitterend – nieuw – speelgoed uit. Lego presenteerde de Bionicle-lijn in 2000. De producten gingen een jaar later in de verkoop. Vandaag de dag kun je de modellen – de nieuwe versies – nog steeds kopen, geloof ik.


Het ging een beetje aan mij voorbij, maar 2000 was ook het jaar van de introductie van de Beyblade V-Force. Fox Kids en Jetix zonden van oorsprong Japanse anime series uit. Het zorgde ook voor de nodige merchandise, die je in winkels kon kopen.

Games

De lijst met spellen voor computers en game consoles die in 2000 uitgegeven werden zijn enorm lang. Bekende namen zoals Age of Empires II: The Conquerors, Alice in Wonderland, de Blair Witch serie, Chicken Run, Diablo II, de Formule 1 racespellen, FIFA 2001, Frogger 2, Monopoly, Nightmare in the Dark, Pokémon, Risk, Sega GT, SimCity 64, The Sims, Ski Resort Tycoon, Tomb Raider Chronicles, Tux Racer, UEFA Euro 20000 en niet te vergeten Wacky Races.


Veel van deze spellen kregen een make-over. Sommige van deze spellen waren al ruimschoots voor de jaarwisseling verschenen. Dat geldt overigens ook voor een bepaalde film, die aan het einde van 1999 verscheen. De film zag ik pas ná de jaarwisseling. Voor mij hoort de film daarom bij het jaar 2000.


The Blair Witch Project
Stel je voor. Een drietal studenten gaat in de bossen van Maryland (een van de staten van de Verenigde Staten) op onderzoek uit in het plaatsje Burkkitsville. Dit dorp droeg ooit een andere naam. De studenten willen nagaan wat er waar is van de vermeende heks van Blair (de oude naam van het dorp). De inwoners vertellen over een man die omstreeks 1940 behekst zou zijn en zijn toevlucht hebben genomen tot de bossen rondom het dorp. Pas nadat de man zeven kinderen om het leven zou hebben gebracht, dan zou de vloek verbroken worden. Dan zou de heks hem met rust laten.


De groep studenten trekt de bossen in. Ze zouden nooit terugkeren. Alleen hun videomateriaal werd gevonden…


Bovenstaande is in een notendop het script van de film The Blair Witch Project. Opvallend genoeg, het is een van de laatste bekende films waarin Heather Donahue de hoofdrol speelde.  


Heb je de film nooit gezien, dan moet je de film eerst maar eens bekijken, voordat je de onderstaande eindscène bekijkt. Heb je de film al gezien, misschien moest je dit fragment dan eigenlijk ook maar overslaan …

Big Brother

De film maakte een geweldige indruk op mij. Niet alleen op mij. Het zou het begin vormen voor de lancering van een groot aantal films waarvan het leek alsof ze gemaakt werden door gewone mensen. Eenzelfde soort ‘gewone’ mensen die de rol zouden gaan spelen in een reality-tv serie. Het eerste seizoen ervan werd uitgezonden tussen 16 september 1999 en 30 december 1999. Het tweede seizoen werd uitgezonden tussen 14 september 2000 en 30 december 2000. Op televisie keken we naar ‘gewone’ mensen, die uit vrije wil opgesloten werden in een huis met camera’s. Zelf was ik er geen fan van. Big Brother zorgde voor wereldfaam en werd uiteindelijk in tal van landen uitgezonden.

De Bus


Het kan nog erger. Het SBS-televisieprogramma De Bus moest been alternatief zijn voor Big Brother. 11 passagiers moesten zestien weken met elkaar leven in een bus van 18 meter lang. De passagiers moesten allemaal een geldbedrag inleggen om mee te kunnen doen. Meer dan zesduizend euro. Zo hoopte SBS uiteindelijk een mega jackpot aan de winnaar aan te kunnen bieden.


Geweld stond toch wel centraal in dit programma. Fysiek en verbaal. Ook het verleden van enkele deelnemers zorgde voor de nodige commotie. Antonette Sterrenburg, vandaag de dag styling- en make-up artiest, zou de eerste winnaar worden. De Bus kreeg zelfs nog een tweede seizoen. De kijkcijfers waren dramatisch. De meeste kijkers kozen liever voor een tweede seizoen van Big Brother.


Deze televisieprogramma’s toonde aan dat iedereen beroemd kon worden. Zelfs wanneer je eigenlijk niets kon. Je hoefde niet te beschikken over zangtalent. Je hoefde geen kunstjes uit te voeren. Gewoon geregistreerd worden met camera’s en doen wat je wilde doen, dat leek voldoende.

The Music Factory (TMF)

Er was overigens genoeg waar je naar kon kijken op televisie. Bijvoorbeeld een Nederlandse versie van MTV. Dat was de tijd dat MTV nog echt betekende dat er muziek uitgezonden werd. Men besloot hiertoe, nadat eerder TMF (The Music Factory) het levenslicht zag (1995 – 2002).


Op de radio was er ook genoeg waar je naar kon luisteren. Tijdens de overgang naar het nieuwe millennium kon je luisteren naar de beste muziek uit het voorgaande millennium. In 1999 werd voor het eerst de Top 2000 uitgezonden. Omdat dit zo’n succes was, besloot men dit in 2000 opnieuw te doen. De rest is geschiedenis, want ook in 2019 hebben we kunnen luisteren naar de lijst der lijsten.


Opvallend genoeg werd met de introductie van de Top 2000 ook gebroken met een traditie. In de nachtelijke uren voor het einde van 1999 zond men via de frequentie van Radio 2 geen directe uitzendingen meer uit. Dan nam men het signaal over van Radio 1. De Top 2000 was het eerste Radio 2 programma dat dag en nacht werd uitgezonden. Slechts een omroep wenste destijds niet mee te werken: de EO. Men stond de zendtijd af.
Wilde je stemmen voor de Top 2000, dan deed je dit via de post of via het internet. Wanner je de lijst wilde bekijken, dan deed je dit via de website of…. Teletekst!

Castaway, The Grinch, Keizer Kuzco


Mocht je geen fan zijn van radio of zelfs televisie, dan bestond er altijd de mogelijkheid om naar de bioscoop te gaan. Dag zag je bijvoorbeeld Tom Hanks in Castaway. Je keek naar The Grinch in de aanloop naar kerstmis. Wanneer je fan was van tekenfilms, dan mocht je Keizer Kuzco niet missen.


Goed, ik voel me na het schrijven van dit alles “ineens” oud. Daar zou het allemaal om moeten gaan, wanneer je afgaat op de titel van deze blog. Over het ouder-worden. Over twintig jaar geleden.
Twintig jaar geleden was ik er. Nu ben ik er nog steeds. Mijn leven is anders dan dat het toen was. Anders, maar niet verkeerd. Toen had ik andere prioriteiten. Toen had ik geen wederhelft. Toen was ik geen vader. Toen was toen. Alleen wat is dit gevoel dan?


Dit is een gevoel van nostalgie. Misschien veel meer dan dat. De realisatie dat je zelf ook bent veranderd. Geen verkeerde verandering. Ik weet dat ik in de afgelopen twintig jaar enorm veel heb geleerd. Ik ben hard onderuitgegaan. Diepe dalen, grote hoogten.

Zou ik het allemaal overdoen?

Dat is een vraag die je eigenlijk niet mag stellen. Simpelweg omdat het niet kan. Je kunt niet terug en waarom zou je dit willen? Met de wetenschap dat je iets zou kunnen veranderen. En wat dan? Een verandering zorgt voor een wijziging. Een wijziging zorgt voor iets dat je niet kunt overzien. Had ik het daarom anders gedaan? Misschien. Of juist niet. Dit pad heeft mij gebracht waar ik nu ben.


In plaats van te vertellen wat de feitjes van twintig jaar geleden waren kan ik ook vertellen over hoe ik twintig jaar geleden “was.”  In essentie ben ik niet veranderd. Ik heb geen nieuwe persoonlijkheid of identiteit aangenomen. Bepaalde dingen of onderdelen van mijn leven heb ik achter mij gelaten. Bepaalde mensen heb ik uitgesloten. Met een reden. Omdat ze mij pijn gedaan hebben. Omdat ze mij in de steek gelaten hebben.
Goed, genoeg geklaag. Was het allemaal slecht in 2000? Zeker niet. Het was een jaar waarover je genoeg kon schrijven. Het was een jaar dat we nu kennen als een belangrijk jaar. Een jaar waarover ik met alle liefde heb geschreven.

De vraag is nu alleen, waarover ik verder nog kan schrijven. Over dat eerste decennium. Of misschien het tweede decennium. Wellicht heb jij nog voortreffelijke tips!

Heb je deze blogs al gelezen?

Vergelijkbare berichten