Nu ik bezig ben met een nieuw project, werd het weer eens tijd om te onderzoeken welke keurmerken voor dit project in aanmerking zouden kunnen komen. Het werd een zoektocht vol desillusie.


Een keurmerk voor gezonde voeding. Een keurmerk voor een betere levensstijl. Een keurmerk voor verantwoord gebruik van materialen. Een keurmerk voor duurzaamheid. Een keurmerk voor veganisme of vegetarisme.

Een keurmerk voor keurmerken

Eigenlijk zou er een keurmerk voor keurmerken moeten komen. Iedereen kan immers een eigen keurmerk beginnen. Zodra dit keurmerk dan door meerdere bedrijven en organisaties overgenomen wordt en er een waarde aan gekoppeld wordt, dan weet je dat het een geslaagde missie is.


Een keurmerk voor keurmerken. Dat is natuurlijk raar. Toch zie je op een gegeven moment door de keurmerken en het keurmerk niet meer. Ik bedoel, door de bomen het bos… Maar dat is ook weer lastig, want voor hout zijn ook keurmerken in omloop.


Niet iedereen gebruikt een keurmerk. Maakt dit producten slechter of minder goed? Dat weet ik niet. Soms is het niet eens voortgekomen uit het achterhouden van informatie. Maar heeft het alles te maken met de manier waarop sommige organisaties die de keurmerken uitgeven te werk gaan. Zo wil de ene organisatie echt alles weten. Men wil weten hoeveel winst er gemaakt gaat worden of gemaakt is. De andere organisatie vraagt om extra investeringen in het bedrijf, die eigenlijk bestempeld kunnen worden als overhead.
Wat heeft de consument eraan? Wanneer het een eerlijk keurmerk betreft alles, zou je zeggen. Maar hoe zit dat dan met de bedrijven en organisaties waarvoor een keurmerk niet bestaat? Of waarvoor de kosten te hoog zijn?

Groot keurmerk


Eigenlijk zou er een groot keurmerk moeten komen. Een keurmerk voor organisaties die keurmerken uitgeven. Dat ze alles op een zo eerlijke manier doen. Niet dat je een keurmerk kunt kopen. Dat kan namelijk ook. Je koopt dan een keurmerk door bijvoorbeeld een jaarlijks bedrag af te staan. Er vindt dan geen verdere controle plaats. Gelukkig is dat niet overal zo. Toch zou het een goed idee zijn om de keurmerkorganisaties eens goed tegen het licht te houden.


Nu rijst de vraag op welke keurmerkorganisaties in doel. Dat is de Million Dollar Question, waar je het antwoord van mij niet op krijgt. Nee, daarvoor heb ik mijn redenen. Deze blog is bedoeld om je eens kritisch te laten zijn over de keurmerken. Wat stellen ze voor? Wat is het doel? En belangrijker, hoe bemachtig je deze? Wanneer je daar wat meer aandacht aan gaat geven, ook als consument, dan zal je zien wat de waarde wel of niet is van sommige keurmerken.

Het Goede Huisvader keurmerk


Nou, misschien moest ik mijn eigen keurmerk maar gaan beginnen! Het Goede Huisvader keurmerk. Niet alleen voor bedrijven en instellingen. Nee, voor iedereen die er eentje nodig heeft. Toegegeven, de details moet ik nog even gaan bijwerken. Dat komt vast helemaal goed!

En nu? Weer aan de slag met dat wat belangrijk is. Schrijven vandaag om precies te zijn! 

Vergelijkbare berichten