Het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) is duidelijk: zes weken ouderschapsverlof, ook voor vaders. Is het jippie, ouderschapsverlof of is het nog te vroeg om te gaan juichen.


Duidelijk

Laat ik even duidelijk maken: ik schrijf dit blog niet omdat ik zelf niet kon profiteren van een goede regelgeving ingesteld door de overheid (ik heb overigens zelf twee weken vakantie opgenomen na de geboorte van mijn kinderen). Dit blog is geschreven vanuit de gedachte dat ik het raar vind, dat bepaalde zaken nog steeds niet goed geregeld zijn.


Goed, terug naar het nieuws. Onder andere RTL Nieuws maakte dit vrijdag bekend. Natuurlijk volg ik dit soort berichten met interesse. Omdat ik dit soort ontwikkelingen graag op de voet volg. Het is in het belang van werkend Nederland, dat dit goed geregeld wordt. Een van de redenen, ik kan het niet vaak genoeg “zeggen” (typen), is de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Maar er is nog een belangrijk punt. Vaders krijgen nu de kans – althans wanneer dit allemaal doorgaat – om in de eerste weken te “werken” aan hun gezin. Daarnaast is het goed dat het kraamverlof, ouderschapsverlof en partnerverlof uit een gezamenlijke “pot” gaan komen. Zodat je als (aanstaande) ouder niet meer verschillende formulieren in moet vullen en alles gelijk, goed kunt regelen. Dat klinkt allemaal erg mooi.

Citaat

Toch stoorde ik mij erg aan een bepaalde paragraaf in het artikel van RTL Nieuws. Een citaat van de laatste paragraaf van dit artikel:

Daarom stelt de SER voor om de eerste zes weken ouderschapsverlof in ieder geval voor de vaders betaald te maken en dit stapsgewijs door te voeren voor de moeders. “Zo kunnen beide partners in het eerste half jaar achter elkaar voor het kind zorgen.”

Juist, voor de vaders wordt dus een en ander geregeld. Hoe zit dit met gezinnen met twee moeders? Of twee vaders? En waarom zou de vrouw geen betaald verlof kunnen opnemen van zes weken? Op deze manier kunnen de twee partners ieder een helft van het eerste levensjaar bij het kind zijn. Mijn punt is simpel: dat is niet mogelijk, wanneer een partner gedurende een periode van zes weken kan rekenen op dit soort verlof.

Jippie, ouderschapsverlof!
Bron: miapowterr / Pixabay


Beter geregeld

Het idee is goed, de uitvoering kan wellicht beter geregeld worden… áls het al geregeld kan worden natuurlijk. Lang niet alle politici zijn hiervan voorstander. Ik ben benieuwd wat de uitkomst van dit alles zal zijn. Jij ook?


Vanzelfsprekend hoop ik dat alles wel goed geregeld gaat worden en dat mijn voorzichtigheid overbodig was.


Bron afbeeldingen: Pixaba en Unsplash.

Vergelijkbare berichten