Internationale Vrouwendag – Ik heb het (weer) geprobeerd

Internationale Vrouwendag – Ik heb het (weer) geprobeerd

Het was vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag om bij stil te staan en daarmee kun je naar mijn idee niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook dit jaar heb ik het weer geprobeerd: met mijn kinderen hierover te praten.

Even na half acht vanmorgen vroeg ik mijn zesjarige (bijna zevenjarige) dochter en mijn negenjarige zoon of ze wisten wat het voor dag was. Ik ben van mening dat de dag helaas noodzakelijk is, omdat er veel te veranderen is als het gaat om de rechten van meisjes en vrouwen overal ter wereld. De jeugd heeft de toekomst, dus ik denk dat het goed is om hierover met je kinderen te praten. Natuurlijk pas ik mijn taalgebruik aan, zodat de doelgroep mijn woorden kan  begrijpen. Je weet maar nooit, misschien praat ik tegen een van hen die het later voor het zeggen heeft… Is dat niet het geval, geen probleem, dan hebben ze altijd nog een machtig wapen: het democratisch recht en de vrijheid van meningsuiting. Niet dat dit alles ervoor zorgt dat ik mijn kinderen push. Daar geloof ik niet in.
Vorig jaar was het eerste jaar dat ik erover gepraat heb met mijn kinderen. Vooral bij mijn dochter kwam het niet helemaal goed over. Ze is zelf in maart jarig en dacht te maken te hebben met een extra verjaardag. De rest van de dag sprak ze over Meisjesdag. Ze vroeg mij enkele keren, wanneer het feestje dan zou beginnen.
Poging twee volgde dit jaar – vandaag. Dus rond een uurtje of half acht in de morgen vond ik het een goed moment om aandacht te vestigen op Internationale Vrouwendag. Ik begon met een simpele vraag:

“Weten jullie wat voor dag het is?”

Stilte…
“Donderdag!” Mijn zoon wist het zeker, het was vandaag echt donderdag. Dochterlief stelde meteen de vraag of ze vandaag moest zwemmen. Ik besloot nog even door te vragen aan de hand van een overeenkomst. Wat mama, oma en de juffies met elkaar delen. Kortom:  wat zijn zij?
De antwoorden varieerden van moeder en oma. Misschien was er iets dat ik moest weten, vroeg ik  nog. Gelukkig kwamen ze er samen achter dat het hier ging om meisjes. Vrouwen dus. Heel goed! We waren goed op weg. Ik vertelde over deze dag en waarom hier aandacht aan gegeven wordt. Over de kansen die sommige meisjes en vrouwen  niet hebben, terwijl jongens en mannen dit wel hebben.
De derde poging, volgend jaar, zal vast veel beter worden dan deze… Mijn dochter was erg opgetogen over deze dag:

“Yes, ik mag kiezen wat we gaan eten!”

Geef een reactie