Imagine…
Imagine is niet alleen de titel van het nummer van John Lennon. Het is meer dan dat. Een manier om je aan het denken te zetten over hoe het had kunnen zijn. Hoe zou het zijn, wanneer de wereld nog een John Lennon zou hebben?

Afbeelding: Wikimedia Commons.
Veertig jaar geleden
Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat John Lennon voor het Dakota gebouw in New York werd doodgeschoten door Mark David Chapman. Hij beëindigde met maar liefst vijf kogels het leven van een van de genieën van The Beatles. Lennon was natuurlijk veel meer dan een onderdeel van deze iconische groep. Hij was ook bekend als vredesactivist.
In groepen stonden ze te wachten voor de deur van The Dakota in New York. Dit gebouw uit de negentiende eeuw ligt op loopafstand van Central Park West. In dit gebouw met 93 appartementen wonen de mensen die het beter hebben. Dat was vroeger ook al zo. Judy Garland en Rosemary Clooney hebben er gewoond. Daarnaast is het gebouw het decor geweest voor de verfilming van Ira Levin’s “Rosemary’s Baby” (1968).
De moord op Lennon was overigens niet het eerste geweldsincident in het gebouw. Gig Young, een Amerikaans acteur, schoot er in 1978 niet alleen zijn vrouw Kim Schmidt dood. Hij beëindigde er ook zijn eigen leven.
Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling van Lennon om weer aan de slag te gaan met muziek. Samen met David Bowie schreef hij het nummer “Fame”, maar hij koos ervoor om zich meer en meer terug te trekken. Samen met zijn vrouw, Yoko Ono, maakte hij enkele reizen en was hij bezig zijn kapitaal op een verantwoorde wijze te beleggen. Ook maakte hij bekend dat hij zich meer op de opvoeding van zijn zoon Sean wilde richten.
“Double Fantasy”
In 1979 was er ineens het nieuws dat er iets nieuws aan zat te komen. Lennon was weer actief bezig met muziek en dit leidde tot het verschijnen van “Double Fantasy.” Het werk werd matig ontvangen. De critici verwachtten een geluid van weleer, zoals tijdens zijn periode bij The Beatles. In plaats daarvan zong hij over triviale dingen, zoals de geboorte van zijn zoon Sean (“Beautiful Boy (Darling Boy)”) en over zijn liefde voor Yoko (“Dear Yoko” en “Woman”). Zelfs over zijn redenen om de muziekwereld destijds te verlaten (in “Watching the Wheels”). Nee, dit was echt niet de John Lennon die men eerder muziek had horen maken.
Kort voor zijn dood gaf Lennon een uitgebreid interview aan het muziekblad Rolling Stone. Uitgebreid, want Lennon werd maar liefst negen uur geïnterviewd door Jonathan Colt. Dit was drie dagen voordat Mark David Chapman overging tot zijn daad.
Chapman was ooit fan van Lennon. Dat was voordat hij erin ging geloven dat Lennon een Phony was. Zo omschreef de hoofdpersoon uit de roman van J.D. Salinger Holden Caulfield (“Catcher in the Rye”) iedereen die hij wilde beledigen.
Imagine…
Imagine, dus stel je eens voor hoe anders het had kunnen zijn wanneer Chapman ten onder gegaan was aan zijn drugsverslaving. Hoe anders had het kunnen zijn wanneer hij langere tijd, misschien voor altijd, moest verblijven in de psychiatrische inrichting? Hoe anders had het kunnen zijn wanneer Chapman gewoon was weggegaan nadat hij een handtekening in ontvangst had genomen?
Hoe anders was het allemaal geweest wanneer Lennon via de achteringang het gebouw was binnengekomen op 8 december 1980 om 22:50 uur? Of wanneer hij die dag gewoon was thuisgebleven?
Dat weten we niet en we komen het nooit te weten, want John Lennon overleed op 8 december 1980 om 23:07 in het Mt. Sinai West Hospital in New York.
Hoe zou de wereld eruit hebben gezien wanneer we nog een John Lennon hadden? Dat weten we niet. Dat blijft slechts gissen…
Imagine…
Imagine
Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for todayImagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peaceYou may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as oneImagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the worldYou may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one
UNICEF
Zelfs ver nadat “Imagine” is uitgekomen, blijft het nummer velen inspireren. Bekijk de versie uit 2015, gemaakt in opdracht van de UNICEF in 2015.