Stap je een willekeurige winkel binnen met daarin faciliteiten voor het verschonen van kinderen, dan merk je dat deze zich bevinden in damestoiletten. Afgelopen zondag was ik in een vestiging van IKEA en daar merkte ik dat zich in het herentoilet ook gewoon een mogelijkheid was voor het verschonen van een kind. IKEA weet hoe het moet!

Ondanks de leeftijd van mijn kinderen, kan ik me er nog steeds aan storen. De manier waarop ervan uitgegaan wordt dat bepaalde taken wel opgepakt worden door de vrouw. Zo ook het verschonen. Hoe vaak heb ik mannen wel niet horen klagen over de luiers van hun kroost. Zelf vond ik het natuurlijk ook geen pretje. Wie vindt het wel leuk? Het is iets dat erbij hoort. Alleen wordt het soms lastig gemaakt om in het openbaar een baby een nieuwe luier te geven. Ben je als man alleen, dan moet je maar geluk hebben dat de mogelijkheid tot het verschonen aanwezig is in een toilet dat eigenlijk is ingericht voor mindervaliden. Het nadeel hiervan: je houdt op dat moment een toiletruimte bezet voor iemand die er gebruik van zou kunnen maken. Is er geen mogelijkheid tot het verschonen van een luier in het toilet voor mindervaliden, dan ben je aangewezen op het damestoilet. Tenzij je natuurlijk een bezoek brengt aan IKEA.

Uitklaptafel

Toen mijn kinderen nog wel luiers droegen was dit ook al zo. In het herentoilet was gewoon een uitklaptafel aangebracht, waarop de kinderen verschoont konden worden. Het is inmiddels al heel wat jaren geleden, maar ook toen kon het. Toch zijn er nog genoeg bedrijven en organisaties die niet verder lijken te willen denken.

Natuurlijk ben ik niet de eerste die hierover schrijft. Dat deed de Nationale Zorggids een paar dagen geleden ook al. Ook de NOS schreef erover (zie dit artikel). In dit laatste artikel komen niet alleen vaders aan bod. Ook moeders lopen tijdens het verschonen van hun kroost tegen problemen aan. In een groot aantal toiletten is geen mogelijkheid aanwezig tot het verschonen van luiers. Wat doe je dan? Op de grond verschonen? Of zoals, een Instagrammer deed: op je knieën.

https://www.instagram.com/p/BoEYQUWjn-E/

De grootste veroorzaker van dit alles is volgens een ontwerper van openbare toiletten het feit dat de mogelijkheden tot het verschonen niet bestand zijn tegen vandalisme. Opvallend genoeg is het bij IKEA al wel jaren goed geregeld. Het voorstel dat gedaan wordt om de verschoningsmogelijkheden in toiletten voor mindervaliden te plaatsen lijkt een makkelijke oplossing, maar dit is het niet. Zoals ik eerder aangaf: anderen kunnen dan de toiletten helemaal niet gebruiken.

Wat is dan wel de oplossing? Eigenlijk is die heel erg simpel: in zowel dames- als herentoiletten zou een mogelijkheid aangeboden moeten worden. Er zijn vast wel manieren te vinden waarbij je gebruik kunt maken van middelen die niet snel kapotgaan, toch? Even verder denken en hiervan een grotere prioriteit maken, lijkt mij. Ook dat is onderdeel van het emancipatieproces. Iets waarmee we (helaas) nog lang niet klaar zijn.

Benieuwd naar wat wij kochten bij IKEA? Binnenkort meer daarover!

Vergelijkbare berichten