Al vier jaar lang staat ons gezinsleven in het teken van therapie. Niet dat we gezinstherapie ondergaan. Nee, het gaat hier om de therapie van Nummer 1. Geduldig en soms minder geduldig gaat zij, Nummer 2, vaak mee. Soms vindt ze het niet leuk, dan roept ze boos: “Ik wil ook naar die speelmevrouw!”

Onze dochter weet heel goed dat haar broer anders is. Ze begrijpt dat er dingen zijn gebeurde, die hem pijn deden. Ze begrijpt dat hij hierdoor soms anders kan reageren. Op haar manier vertelt ze hem vaak dat hij niet aan zichzelf moet twijfelen. Soms letterlijk door te zeggen: “Je kunt het!” Al wordt dat hij haar dan vaak ‘een’ Je kan het. De boodschap is hetzelfde. Haar boodschap wordt soms gehoord, vaak niet.

Troosten

Hoe vaak ik haar heb moeten troosten, omdat hij iets ‘lelijks’ tegen haar zei. Iets dat hij eigenlijk niet wilde zeggen. Toch deed hij het.

Of die keren dat hij haar pijn deed. Niet omdat hij het wilde, maar omdat hij zo boos was op de rest van de wereld. Waarom zou in deze wereld dit vrolijke meisje beter zijn dan zij die hem pijn deden? Hij weet het uiteindelijk wel, dat zij er voor hem is. Dat zij hem wel begrijpt, wanneer het nodig is.

Toch zijn er die momenten wanneer ze ‘gewoon’ weer een zevenjarig meisje is. Dat moet ze ook zijn. Zelfs wanneer zij eens boos is en verzucht dat ze ook naar die “speelmevrouw” wil. Ze weet dat zij het niet nodig heeft, hij wel. Maar al dat speelgoed. Al dat speelgoed!

Ze is een zevenjarige kanjer. Ondanks al zijn strubbelingen, soms direct gericht tegen haar, geeft ze om hem. Ze houdt van hem. Daarom gaat ze uiteindelijk mee en in wederom een nieuwe wachtkamer hebben wij elkaar vanmiddag vermaakt. Spelletjes, lezen en grapjes maken.

Misschien, heel misschien, komt er een dag waarop haar woorden gericht aan hem ook echt goed aan komen. Dat hij het wel kan, fouten mag maken en dat niet iedereen zo is als die pestkoppen. Dat hoeft zij hem niet te vertellen, dat vertelt hij zichzelf dan.

Die dag zal ik stralen als nooit tevoren.

Vergelijkbare berichten