Ik heb een hekel aan zwemmen

Het is 38 graden. Het is niet eens warm of heet meer te noemen. Het zwembad is gevuld met groot en klein. Ik heb mijn toevlucht genomen tot een kleedje en denk na over waarom ik een hekel heb aan zwemmen.

Wat was het een drama. Mijn moeder vond het een goed idee om alvast te beginnen met zwemles, voordat er op school begonnen werd met zwemmen. Ik herinner mij twee dingen: de kou en de regen waar we doorheen fietsten. Ik herinner mij ook de badmeester.

Het ging niet goed. Duiken en onder water zwemmen was een probleem. Nee, zo zou ik het diploma nooit halen. Het moest, want ik moest voordat het schoolzwemmen begon toch echt het eerste diploma gehaald hebben. Waarom, geen idee.

Mijn moeder sprak met de badmeester. Dat zag ik vanaf een afstand. Er werd besloten dat ik maar terug moest komen op een rustig moment. Dan zou er ruimte zijn om te werken aan dat wat nodig was.

Ik weet nog, dat ik zei dat ik niet wilde. Ik weet nog dat ik aangaf dat ik het niet leuk vond. Ik weet nog, dat er niet werd geluisterd. Maar het moest. Ik werd in het water gegooid. Duiken! Onder water zwemmen. Niet goed genoeg. Niet lang genoeg. Hoofd onder water, hardhandig. Een week later diploma zwemmen. Ik haalde het, daarna nooit meer.

Ik heb een hekel aan zwemmen. Misschien haat ik het zelfs. Zwemmen is onder water geduwd worden. Hardhandig.

Het schoolzwemmen was een drama. Zwemmen een trauma. Ik weet dat trauma’s er zijn om te overwinnen. Doorgaan en je demonen overwinnen. Draken verslaan. Ik wil niet, nog steeds niet.

Juist om dit alles ben ik trots op mijn dochter. Zij deed wat ik niet kon. Noem mij zwak. Eentje die afhaakt, opgeeft. Zij niet. Zij deed wat ik niet kon. Maar zij werd niet in het water gegooid, niet naar beneden gedwongen.

Misschien komt er een dag, waarop ik draken zal verslaan.

Geef een reactie