In een tijd waarin gestimuleerd wordt dat vrouwen meer gaan werken, is er soms sprake van een verandering van de persoon die binnen het huishouden het meeste inkomen binnenhaalt. Wil je als man fulltime (of parttime) huisvader worden, dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. In de eerste plaats moet je de vraag stellen hoe je huisvader kunt worden?

In deze blog leg ik je graag uit hoe het allemaal werkt. Waarmee moet je rekening houden, wanneer je huisvader bent.

Wat wil je?

Voordat je überhaupt ook maar de stap kunt zetten richting het fulltime (of parttime) huisvaderschap, moet je een kritische vraag stellen: wat wil je? Wil je meer tijd doorbrengen met de kinderen? Of wil je misschien de carrièremogelijkheden van jouw partner ondersteunen? Of is het, omdat je de werkzaamheden wilt combineren met een baan als zelfstandige?

Zat redenen

Er zijn zat redenen te bedenken waarom je huisvader kunt worden. Te denken valt aan de ideologische grondslag: meer tijd doorbrengen met je kinderen. De vraag is, in hoeverre dit het geval is. Ten tijde van het typen van dit blog zitten mijn kinderen op school. Tussen de wasmanden door en het opruimen van twee kinderkamers (wat hebben die twee trouwens erg veel rotzooi), schrijf ik en maak ik foto’s. Niet alleen voor deze website. Ook schrijf ik voor mijzelf en voor verschillende opdrachtgevers.

Noodzaak

Een andere reden om over te stappen naar het huisvaderschap kan ingegeven zijn door noodzaak. Soms is het helaas niet anders: je kunt niet meer het werk verrichten dat je graag zou willen doen. Hiervoor hoeft niet altijd een medische reden te zijn. In mijn geval, in 2013, was dit het wel: ik kreeg te maken met een burn-out en besloot mijn functie op te zeggen. In goed overleg trouwens. Laat dit overleg nu een essentieel punt zijn.

Financieel plaatje

Overleg met jouw partner. Bespreek de mogelijkheden en kijk samen naar wat dit allemaal zal gaan betekenen. Ja, in de eerste plaats zal dit een financieel plaatje zijn. Toch gaat het ook verder. De partner moet er rekening mee houden dat er misschien meer “gemist” gaat worden in de opvoeding. Dit hoeft niet erg te zijn, mits er voldoende compensatie is. Zo hebben mijn wetenschapper en ik afgesproken dat we in het weekend en in de vakanties zoveel mogelijk dingen met elkaar doen. Nee, ik verwacht niet dat zij dan in het weekend mij vrijaf geeft. Dat is niet de bedoeling. Dat er meer gewerkt wordt, wil niet zeggen dat dit in het weekend “gecompenseerd wordt.” Wel doe ik mijn best om ervoor te zorgen dat op de momenten dat zij thuis is genoeg quality time is met onze twee kinderen.

Salaris

Bespreken is dus essentieel. Misschien zie jij het zitten, maar jouw partner niet. Of misschien zijn er financiële uitdagingen die eerst uit de weg moeten. Denk bijvoorbeeld aan het aantal uur dat jouw partner werkt. Is het salaris afdoende? Maak een begroting en zet de mogelijkheden op een rij. Dit is gelijk een goed moment – of de plannen doorgaan of niet – om te bepalen waarop in ieder geval bezuinigd kan worden. Wellicht is het goed om te kijken waar je kunt overstappen: energieleverancier, internet, zorgverzekeraar… noem maar op.

Echt wilt

Ook moet je de vraag stellen of dit echt is wat je wilt. Als huisvader ben ik thuis wanneer volwassenen aan het werk zijn. Dit houdt in dat je in sommige gevallen wel wat beperkter bent als het gaat om het afspreken. Heb ik toevallig wel een freelance opdracht, dan moet ik deze plannen rondom de kinderen. Zij komen op de eerste plaats.

Huishouden

En ja, wat zeker bij het huisvaderschap hoort: het huishouden. Ben jij in staat om deze huishoudelijke taken aan te kunnen? Niet direct lachen en verklaren dat iedereen dit kan. Niet iedereen kan dit, omdat er weerstand bestaat. Niet iedereen wil dit (helaas). Dus: wil jij dit?
Ben je na al het bovenstaande ervan overtuigd dat jij dit echt wil en ziet jouw partner het zitten? Gefeliciteerd, je bent een stap(je) dichter op weg naar het huisvaderschap. Wil je weten waarmee je nog meer rekening moet houden? Dat lees je in deel twee van mijn blog hierover.

Bron afbeelding: Unsplash.Ik heb er meer over geschreven. Lees daarom ook Huisvader worden? Hoe doe je dat? – Deel 2

Vergelijkbare berichten