Huisvader worden? Hoe doe je dat? - Deel 1

Huisvader worden? Hoe doe je dat? – Deel 1

In een tijd waarin gestimuleerd wordt dat vrouwen meer gaan werken, is er soms sprake van een verandering van de persoon die binnen het huishouden het meeste inkomen binnenhaalt. Wil je als man fulltime (of parttime) huisvader worden, dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. In de eerste plaats moet je de vraag stellen hoe je huisvader kunt worden? Het originele artikel dateerde uit 2018. Het werd tijd voor de nodige aanpassingen.

In dit artikel leg ik je graag uit hoe het allemaal werkt. Waarmee moet je rekening houden, wanneer je van plan bent om de stap te wagen om huisvader te worden.

Wat wil je?

Voordat je überhaupt ook maar de stap kunt zetten richting het fulltime (of parttime) huisvaderschap, moet je een kritische vraag stellen: wat wil je? Wil je meer tijd doorbrengen met de kinderen? Of wil je misschien de carrièremogelijkheden van jouw partner ondersteunen? Of is het, omdat je de werkzaamheden wilt combineren met een baan als zelfstandige?

Genoeg redenen

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je huisvader wilt worden. Denk aan een ideologische grondslag: je wilt meer tijd doorbrengen met je kinderen. De vraag is alleen in hoeverre dit kan wanneer je kinderen naar school gaan. Tussen de wasmanden door en het opruimen van het speelgoed van de kinderen, besteed ik zelf aandacht aan mijn activiteiten als zelfstandig ondernemer.

Noodzaak

Een andere reden om huisvader te worden kan te maken hebben met een bepaalde noodzaak. Stel je voor dat je ontslagen wordt en het niet makkelijk is om aan werk te komen. Je partner kan wel volledig werken en waarom zou dit niet mogelijk zijn? Andere scenario’s zijn ook denkbaar. Minder leuk is dat je door ziekte beperkt wordt. Wanneer je ziek bent houdt dit niet altijd in dat je thuis helemaal niets meer kunt doen. Dat is afhankelijk van je gezondheidstoestand. Daarover kan ik natuurlijk niet oordelen.

In 2013 was het voor mij een medische reden om de stap te nemen om te stoppen met mijn functie in loondienst. In 2014 was het zover. Ik werd huisvader. De reden hiervoor: ik kreeg in 2013 een burn-out. We namen overigens samen de beslissing. Deze stap neem je niet alleen. Zoiets doe je in goed overleg. Dit overleg is een essentieel punt.

Financieel plaatje

Onderdeel van dat overleg met je partner is het financieel plaatje. Bekijk samen wat voor gevolgen dit kan hebben. Bespreek wat dit allemaal kan betekenen. In de eerste plaats zal dit een belangrijke rol spelen. Daarnaast zal je partner misschien moeten nadenken wat er “gemist” gaat worden als het gaat om de opvoeding.

Werkt je partner nu minder, dan gaat dat veranderen. Hierdoor zal je partner dingen gaan missen. Hebben jullie daar al voldoende over nagedacht? Dat zijn soms moeilijke momenten. Zo hebben mijn wederhelft en ik afspraken gemaakt over de tijd die we als gezin samen doorbrengen. Vakanties zijn hierbij enorm belangrijk.

Voor de duidelijkheid. Je mag niet van je partner verwachten dat de taken die je partner normaal gesproken uit zou voeren in het huishouden nog even na werktijd uitgevoerd worden. Dat mag je niet verlangen. Als huisvader moet je bereid zijn ook die taken gewoon uit te voeren. Dan moet je er rekening mee houden dat dit soms ook de ‘vervelende’ dingen zijn. Daar staat tegenover dat je partner dan kan genieten van quality time na werktijd met de kinderen, wanneer dit van toepassing is natuurlijk.

Salaris en vaste lasten

Het financiële plaatje is belangrijk en daarbij hoort ook een bepaald salaris. Misschien ben je zelf niet van plan te gaan werken als huisvader. In ieder geval niet als zelfstandig ondernemer. Misschien ben je zelfs helemaal niet meer van plan te gaan werken. Dat heeft gevolgen voor het salaris en voor het gezamenlijk inkomen. Is het salaris dat je partner verdient af- of voldoende? Kunnen hiermee niet alleen alle vaste lasten betaalt worden en hou je daarnaast voldoende over voor levensonderhoud? Vergeet niet dat je daarmee er nog niet bent. Je wilt toch ook nog wat te besteden hebben om de leuke dingen in het leven te kunnen doen. Al moet je dan wel prioriteiten gaan stellen.

Kijk goed naar je vaste lasten. Het kan nuttig zijn om te bekijken of je over moet stappen voor bepaalde diensten. Misschien betaal je eigenlijk al teveel voor internet of je mobiele abonnement. Heb je eigenlijk wel een grote databundel nodig, wanneer je veel thuis bent? Dan kun je toch prima gebruik maken van je draadloze internetverbinding? Of het onder de huidige omstandigheden nuttig is om over te stappen naar een andere energieleverancier valt overigens te bezien.

Wil je dit echt?

Stel jezelf de vraag of dit echt iets is wat je wilt. Vergeet niet dat je omgeving misschien bestaat uit mensen die een andere rolverdeling gekozen hebben. Dat is de ’traditionele’ rolverdeling. Ga je uit van een vrouw-man-relatie, dan is het vaak de vrouw die thuisblijft of minder werkt. Ben je in staat om tegen de kritiek te kunnen die je te verwerken krijgt? Geloof me, die kritiek ga je krijgen.

Daarnaast is het zo dat jij thuis bent en anderen niet. Afspreken met anderen is niet vanzelfsprekend. Op de momenten dat anderen dan weer tijd hebben, ben jij weer met hele andere dingen bezig. Dat kan zorgen voor onbegrip. Bovendien: wanneer je aangeeft dat je moe bent van een dag met de kinderen en een dag die je besteed hebt aan of in het huishouden (wat echt kan), levert dit soms rare reacties op. Afspraken moet je misschien soms ‘rondom’ de kinderen heen plannen. Je kunt niet verwachten dat je partner het opvangt. Je partner werkt fulltime.

Huishouden

Wat er ook bij komt kijken is het huishouden. Ben je in staat om alle huishoudelijke taken uit te voeren? Niet direct lachen en verklaren dat iedereen dit wel kan. Niet iedereen kan dit. Niet iedereen wil dit. Er bestaat voldoende weerstand. De vraag is daarom: Wil je dit?

Er is een tweede deel van dit artikel. Benieuwd naar dit tweede deel? Klik dan hier.

Afbeelding boven aan deze pagina: Unsplash.

Vergelijkbare berichten