Met enige regelmaat vragen mijn kinderen of we een nieuw huisdier kunnen aanschaffen. Met de herinnering aan het overlijden van de parkiet en de vissen nog in het achterhoofd, vraag ik mij voortdurend af of het een goed idee is. Omdat er dus geen nieuw huisdier is aangeschaft, kiest mijn dochter ervoor om op zoek te gaan naar een eigen gekozen huisdier. Na een bij en een mier hebben we sinds twee dagen een nieuw huisdier: een worm.

Een worm. Correctie: Roosje. Dat is de naam van de worm. Dochterlief is van mening dat de worm in kwestie een meisje is. Dat gold ook voor de bij en mier, die eerder dezelfde naam kregen. Dit keer weet ze het zeker: dit is een blijvertje. De bij vloog immers gewoon weg om nooit meer terug te keren en de mier moest zich voegen bij de rest van de mieren in de tuin.

En ze noemt haar Roosje

We hebben eerder huisdieren gehad. Ooit hadden we een vogeltje. Op een ochtend kwamen we erachter dat hij in de nacht gestorven was. Onze zoon kreeg hier niets van mee, want we vonden het niet zo’n goed idee om dit direct te vertellen op het moment dat we eigenlijk weg moesten gaan. Pas later hebben we dat verteld. Toen is de vogel netjes in de tuin begraven. Een paar dagen later vroeg zoonlief huilend of we hem misschien konden opgraven, hij wilde hem zo graag nog eens vasthouden.

De vissen ontvielen ons een voor een. Nadat de laatste vis overleden was, wilden mijn kinderen geen vissen meer hebben. Die gingen toch alleen maar dood. Ze besloten in te zetten op een hamster of konijn. Dan dient zich meteen een probleem aan. Wanneer hun moeder lang genoeg in de buurt is van dit soort dieren, dan zal ze een allergische reactie krijgen. We hebben het de kinderen in begrijpelijke taal uitgelegd. Inmiddels zijn ze van mening dat hun moeder dood neer zal vallen wanneer ze ook maar kijkt naar een hamster of konijn. Zelfs in het tuincentrum wordt haar dit – op vaak luide toon – meegedeeld.

Goed, geen hamster of konijn. Een rat dan? Ook geen optie. Ook daarvoor is hun moeder allergisch. Bij ieder dier vragen de kinderen als eerste of er een mogelijke allergische reactie kan optreden. Inmiddels weten ze dit ook van katten. Dat weet ik trouwens ook, want de eerste keer dat ik zag wat voor effect het had op mijn toenmalige vriendin zag ze eruit alsof ze heel hard op haar ogen was geslagen. Het was een klein wonder te noemen hoe ze de reis met het openbaarvervoer afgelegd had van Lelystad naar Amsterdam.

Hond

Een hond dan! Geen probleem. Geen allergische reactie. Alleen wel een reactie van hun vader. Het idee dat je een grote verantwoordelijkheid op je neemt is er een die mij doet aarzelen. Aarzelen omdat ik weet dat geen van de twee de hond ’s avonds gaan uitlaten. Nu is dat op warme zomeravonden geen probleem. Op natte, koude winteravonden is dat een wat minder goed idee. Moest er trouwens wel overgegaan worden tot de gezinsuitbreiding met een hond, dan is er maar een logische optie denkbaar: zo groot en log mogelijk. Een model zoals een Sint-bernard. Dit stuit op de nodige bezwaren vanaf de kant van mijn wederhelft. Voor mij zou het een reden zijn om een zo groot mogelijke auto aan te schaffen trouwens…

Goed, er mag worden gefeliciteerd. Ons gezin is dus sinds twee dagen uitgebreid met een worm. Correctie: met Roosje. Ik ben benieuwd hoe lang deze relatie zal duren. Misschien wel lang genoeg zodat dochterlief dit als huisdier kan opvoeren tijdens haar spreekbeurt. Van haar meester moeten de kinderen uit de klas van mijn dochter – inclusief mijn dochter – een spreekbeurt houden over een huisdier. Grappenderwijs liet ik al weten dat ze er ook voor kan kiezen om de spreekbeurt over haar broer te houden. Haar broer het huisdier. Of over een kameel. Ja, een kameel is toegestaan om te houden als huisdier. Althans, dat vond ik terug in deze lijst. In deze lijst staan meer interessante opties: De alpaca, de lama en … heel interessant: de waterbuffel. Nu maar hopen dat niemand hiervoor allergisch is…

Schat, we hebben een nieuw huisdier. We noemen ‘m Kees. Geen zorgen, niet de grootte van een Sint-bernard. Dat wilde je niet. Hij is nog groter…

agriculture animals asia buffalo
Foto door Pixabay op Pexels.com

Vergelijkbare berichten