Ik dacht na over hoe het vroeger ging. Vroeger, daarmee bedoel ik de periode dat ik zelf een vader kende. Het is lang geleden, dus het vergt soms wat denkwerk. Hoe was het ook alweer?


We hadden ruzie. Woorden vlogen door de kamer heen. Ze ketsten af op de muren. We waren beiden boos. Waarom eigenlijk? Geen idee meer. Iemand deed wat, vervolgens zei de ander daar weer wat van en het was raak.

Woorden kunnen soms veel pijn doen. Maar goed, dat is dan een kwestie van het doen wanneer je net hard in je kruis getrapt bent. Je verbijt de pijn en gaat door. Maar omdat je pijn hebt, zeg je zelf ook weer lelijke dingen. Dingen waarvan je later dan weer spijt hebt, dat je dat op een niet-pedagogisch verantwoorde manier hebt gezegd. Dat zijn de momenten waarop ik mijn vader soms mis.

Raar, dat je een zeer negatief iets wilt koppelen aan iets dat nog negatiever is. Alsof je doet aan zelfkastijding. Je krijgt overigens tóch de antwoorden niet. Alleen de invulling. Dat wil zeggen: wat je zelf denkt dat de ander zou zeggen.

 “Hoe zou jij het aangepakt hebben?”

Het is een vraag die ik graag gesteld zou hebben aan mijn vader. Advies. Hoewel ik vermoed dat hij het ook niet zou weten. Hij was vaak weg.

En die ruzie. We stonden beiden boos te zijn tegenover elkaar. Ineens dacht ik: “Verdomme, wat lijk jij toch op mij.” Fout. Laat je niet afleiden tijdens zoiets, daar wordt misbruik van gemaakt. Opzettelijk of niet. En ja hoor: “Je bent een rotvader.” Bam, daar was ‘ie dan!

Er werd met een deur gesmeten. Boze voetstappen op de trap. Om vervolgens na een kwartier of wat weer trippel-trap naar beneden te komen en zich te verontschuldigen. Knuffelen. Dat werkt vaak heel erg goed.

We zouden er een mooie dag van maken. Gelukkig.

Bron foto: Pexels.com

Vergelijkbare berichten