De afgelopen dagen heb je via Instagram, Twitter en Facebook al verschillende foto’s voorbij zien komen. Over wat het thuisonderwijs. Natuurlijk met een flinke korrel zout. Het zijn rare en andere tijden. Deze tijden vergen nogal wat van ons als ouders. Dus daarom de vraag: Hoe gaat het echt met ons?

Dag 7

Dag 7
Dag 7, het begin van de fotoreeks.

Het was erg fijn om mijn camera weer aan te raken. Dat heb ik sinds twee weken niet meer echt gedaan. Je begrijpt dat er momenteel niet veel vraag is naar een fotoreportage. Ook voor mijn andere bedrijfsactiviteiten geldt: erg rustig. Heel erg rustig. Dat geeft ruimte om te experimenteren, bijvoorbeeld met foto’s van mijn gezinsleden. Dat is niet hoe het zou moeten, maar het is nu eenmaal niet anders.

Enkele dagen voor de aankondiging dat de scholen zouden sluiten, hadden wij ons besluit al genomen. Onze kinderen zouden die maandag thuisblijven. We zouden nog wel een slag om de arm houden als het ging om de verjaardag van onze dochter. De gebeurtenissen volgden zich hierna snel op en het werd duidelijk dat er geen verjaardagsfeest gehouden kon worden.

Waarom namen we op voorhand al de beslissing om de kinderen niet naar school te laten gaan? In de eerste plaats omdat de kinderen niet alleen naar school gaan. Je brengt ze weg. Er is contact met andere ouders. Misschien is het wetenschappelijk zo dat kinderen een uitzondering vormen. Volwassenen doen dat dan niet. Dat is hoe men er nu over denkt. Voor ons was het toen reden om de beslissing te nemen om ze thuis te houden.

We kregen instructies van beide scholen voor wat betreft het thuisonderwijs. Daarom hebben we een extra functie erbij gekregen. Al is het niet helemaal nieuw. Zoonlief is in het verleden regelmatig thuis geweest. Dan was het de bedoeling dat er schoolwerk gedaan moest worden. Dat deden we dan ook. Nu is dochterlief erbij gekomen en we vullen onze dagen met schoolse activiteiten. Natuurlijk maak ik veel grappen daarover. Dat neemt niet weg dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Dat leidt soms wel eens tot een boze reactie bij de kinderen. Iets wat eigenlijk best logisch is. Van de een op andere dag is school er niet meer. Zonder dat het een vakantie is. Nou ja, school is er nog wel, maar er zijn geen lessen op school.

Doen wat je kunt doen, dat is wat we ons voorgenomen hebben. De ene dag is de weerstand iets groter dan de andere dag. Dat geldt ook voor het naar bed gaan. Waarom rond dezelfde tijd naar bed gaan, wanneer er toch weer een dag van thuisonderwijs volgt? Een dag waarop je de eerste uren best kunt besteden aan schoolwerk in je pyjama. Er is geen regel die voorschrijft dat dit niet mag. Wie zijn wij om dat te weigeren.
Forceren is niet goed. Wanneer er protest volgt, dan leggen we uit waarom iets gedaan moet worden. Is er nog steeds protest, dan laten we het op dat moment even zitten. Dat weet ik, het is misschien niet de manier. Maar wat is dat momenteel wel? De vertrouwde omgeving heeft plaatsgemaakt voor de woonkamer. Waar het normaal gesproken natuurlijk ook vertrouwd is, maar dan op een andere manier. Een manier die bestaat uit wat huiswerk en vooral spelen. Het is dus moeilijk om je te beheersen, wanneer je weet dat je gewoon thuis bent.

Van werken komt vanaf mijn kant erg weinig terecht. Niemand zit te wachten op een fotograaf, tekstschrijver of websiteontwikkelaar. Mijn wederhelft verricht haar werkzaamheden vanuit huis. Voor zover dit gaat. Ze zit niet in de meest gemakkelijke branche op dit moment. Ze moet daarom veel “nee” verkopen. Dat maakt het allemaal niet makkelijker. Waar ze kan, werkt ze heel erg hard. In dat opzicht wijken de foto’s soms niet veel af van de realiteit.

Ineens is mama heel veel thuis. Iets dat normaal gesproken het geval niet zo is. Nee, daarmee is ze niet een “slechte” moeder. We doen het hier nu eenmaal anders. Dat kan ook, mocht je dat denken. Dat ze nu thuis is, lijkt soms erg aantrekkelijk te zijn voor de kinderen. Ineens is mama om van alles te vragen. Dat maakt het soms lastig, bijvoorbeeld wanneer ze een vergadering bijwoont via de webcam. Gelukkig heeft ze collega’s die dit begrijpen.

Hoe gaat het echt met ons?

Natuurlijk, soms kan ik best overdrijven. Doen alsof het verschrikkelijk dramatisch is. Dat is het op bepaalde momenten ook. Gelukkig zijn er meer dan genoeg momenten waarop het niet zo is. Hoe het dus met ons gaat: het gaat. Het gaat niet goed, het gaat niet slecht. Het is gewoon wat het is, meer niet.

Na 6 april

De grote vraag is natuurlijk wat er gebeuren gaat na 6 april. Eigenlijk weet ik het antwoord al wel. Zeker nu bekend is geworden dat het RIVM een onderzoek is begonnen. Hoewel Mark Rutte erover zei dat dinsdag 31 maart een beslissing zal vallen (bron), lijkt het aannemelijk te zijn dat het onderzoek van het RIVM afgewacht zal gaan worden. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal het nog even goed nadenken zijn wat we na 6 april gaan doen.

Afbeelding bovenaan dit bericht: Unsplash.

Vergelijkbare berichten