Een veel gestelde vraag over mijn taak als huisvader: Hoe doe je dat dan? Dan gaat het hoe we dit financieel geregeld hebben. Daar vertel ik je graag meer over, zonder al te veel details te geven. Dit bericht is aangepast in februari 2022 en verscheen oorspronkelijk in 2018 op deze website.

Geen inzage in het huishoudboekje

Nee, ik geef je geen inzage in het huishoudboekje. Dat gebruiken we trouwens niet eens. Ook mijn bankrekening is privé. In dit artikel ga ik in op de vraag hoe we het dan doen. Het is een andere manier waarop we het doen. Ook na het schrijven van het oorspronkelijke artikel is dat zo. Natuurlijk, het is niet helemaal vreemd meer. Gewoon of normaal is het nog steeds niet. Dat de man niet de hoofdkostwinner is en ook nog eens huisvader is. Misschien is er wel wat mis?!

Gelukkig, er is niets mis. Zij – mijn wederhelft – werkte in 2018 als wetenschapper. Later werd dat accountmanager en inmiddels is ze productmanager. Zelf ben ik van fotograferende en schrijvende huisvader naar een digital creator gegaan. Maar, ik ben nog steeds thuis.

‘Thuis’

Thuis is overigens een interessant begrip. Anno 2022 is mijn vrouw ook regelmatig thuis te vinden. We hebben geen groot huis, dus we hebben beiden een bureau in de woonkamer. Zij verdient nog steeds het meeste geld. Nee, dat is geen schande. Dat doen we overigens al sinds 2014. Lang voordat het oorspronkelijke artikel verscheen op deze website.

Burn-out

In 2013 kreeg ik te maken met een burn-out. Ik was langere tijd thuis. De beslissing om vervolgens mijn baan op te zeggen bij een Leids ziekenhuis was er een die we samen namen. De zorg voor de kinderen kwam dan voor mijn rekening en dat zou ik combineren met mijn werkzaamheden als zelfstandige. Nu is het niet zo dat mijn wederhelft helemaal niet meer ging zorgen voor de kinderen. Zij werkte fulltime en ik parttime. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.

Een financiële uitdaging

Het is een gemakkelijke aanname om te denken dat mijn wederhelft dan wel heel veel geld moet verdienen. In sommige reacties op social media naar aanleiding van de uitzending van EditieNL waarin ik geïnterviewd werd kwamen dat soort reacties naar voren.

Inderdaad. Geld speelt een belangrijke rol van betekenis. De mogelijkheden zijn er niet voor iedereen, vanwege een belangrijk probleem binnen onze samenleving. De gelijke beloning voor mannen en vrouwen. Deze is in niet alle gevallen gelijk. Bovendien speelt er nog iets anders mee.

Van vrouwen kun je eisen dat ze meer gaan werken. Wie moet dan een stapje terugdoen? Inderdaad. Dat zijn de mannen. De onwil speelt hierin een belangrijke rol van betekenis.

Uitstapjes

Tussen 2014 en 2019 maakte ik, laat ik het maar zo noemen, uitstapjes. Terug in loondienst. Met wisselend succes. Uiteindelijk besloten we dat het beter was wanneer ik weer volledig huisvader zou worden in combinatie met mijn werkzaamheden als zelfstandige. Nee, dat was financieel soms best een uitdaging.

Slim boodschappen doen

Het ligt voor de hand, maar voor een gezin zijn de wekelijkse boodschappen een grote uitgave. Zeker wanneer je bedenkt dat ook in 2022 het leven duurder geworden is. Slim boodschappen doen dus. In de gaten houden waar wat in de aanbieding is en goed bedenken of je het echt wel nodig hebt. Daarmee red je het niet alleen. Het vergt ook goed inzicht in hoe je er financieel voor staat. Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt en wat zijn doorgroeimogelijkheden. Die laatste twee punten zorgen ervoor dat het niet voor iedereen kan.

Hypotheek

Lange tijd was het een grote uitdaging: de hypotheek. Net op het moment dat wij een eigen huis konden bekostigen (met natuurlijk hulp van de bank), bleek de hypotheekrente op een hoogtepunt te zijn beland. Inmiddels werd dit beter en het voorzetten van de hypotheek onder een lagere rente zorgde voor meer financiële rust.

Geluk

We hebben het geluk dat we dit kunnen doen. We, want mijn wetenschapper levert een essentiële bijdrage. Eentje waarvoor ze hard gewerkt heeft: Mavo, MBO, HBO, WO. Een mentaliteit die alleen maar geroemd kan worden!

Hoe doe je het dan?

Hoe doe je het dan? Door voortdurend scherp te blijven. Door te blijven denken dat er mogelijkheden zijn. Door je nooit rijk te rekenen. Maar bovenal, door regelmatig met elkaar te communiceren. Eigenlijk best simpel… Het begint met een goede communicatie.

Vergelijkbare berichten