Hoe doe je dat dan?!

Hoe doe je dat dan?!

Een veel gestelde vraag over mijn taak als huisvader. En in het bijzonder hoe wij dit financieel doen. Ik vertel je er graag meer over!

Hoe doe je dat dan?!

Bron afbeelding: QuinceMedia


Nee, ik ga geen inzage geven in mijn huishoudboekje (heb ik trouwens niet) of mijn bankreking. In dit blog ga ik in op de vraag hoe we het doen, deze andere manier. Met deze andere manier bedoel ik natuurlijk: Harm is thuis, de wetenschapper werkt.
We begonnen ermee in 2014 (officieel). Een burn-out zorgde ervoor dat ik al langere tijd thuis te vinden was. Ik nam de beslissing om mijn functie als senior functioneel applicatiebeheerder op te zeggen. Ik zou aan de slag gaan als zelfstandige (toen nog fotografie en het ontwikkelen van websites) en daarnaast zou ik de zorg dragen voor de kinderen. Het was niet gemakkelijk. Financieel gezien was het een uitdaging om alles rond te krijgen. Slim boodschappen doen, grote uitgaven uit te stellen of hierbij de vraag de stellen: “Heb ik het echt nodig?” zorgden voor oplossingen. Een en ander werd beter, toen ik in 2015 terugkeerde in een functie in loondienst. Dit was net de periode, waarin het moeilijk ging met onze zoon. De details laat ik achterwege, maar het leidde ertoe dat we afscheid moesten nemen van de Vrijeschool en hem moesten plaatsen op een school voor speciaal basisonderwijs. Ondertussen ging dochterlief gewoon wel naar de Vrijeschool. Laat ik het erop houden dat het “iets” was met een goede start (of liever: het ontbreken ervan).
De eerste werkgever had nauwelijks begrip voor de situatie. De tweede werkgever toonde zich een stuk meer meegaand. Alleen, begrijpelijk, de uren die ik moest missen moesten ingehaald worden. Daarnaast was ik niet voldoende “betrouwbaar” als het ging om inzetbaarheid. Hoewel ik een verlenging kreeg van mijn contract, besloot ik in mei 2017 een punt te zetten achter mijn contract. Terug naar hoe het voorheen was. Dat was moeilijk en is het soms nog steeds. Het idee dat ik toch wel graag wil werken, maar niet “betrouwbaar” ben als het gaat om inzetbaarheid is lastig. Toch is dit zoals het nu is. De hoop dat het gaat veranderen, die is aanwezig. En het gaat uiteindelijk ook veranderen. Tot die tijd ben ik dus huisvader en zelfstandige (zie Over mij). Daar is niet mis mee, al denken sommige mensen hier anders over. Ik heb geleerd dit te negeren en te focussen op wat belangrijk is: mijn kinderen, mijn wetenschapper.
Terug naar hoe we het doen. Ja, het is lastig. Vooral wanneer je bedenkt dat wij een hypotheek afgesloten hebben in een periode met een extreem hoge rente. Ik noem het zelf schrapen, als het om het huishoudboekje gaat (hebben we dus niet, maar ik doe graag alsof). Het is niet voor iedereen weggelegd, dat weet ik. Inkomensgelijkheid is hierbij van essentieel belang. Net zo goed als een andere mind set.
We doen het goed en hebben dat ook gedaan. De maand januari is een maand waarin we afscheid nemen van de “oude” hypotheek en overgaan naar de nieuwe. Nee, er breken nog steeds geen “gouden tijden” aan. We moeten altijd blijven letten op de financiën. Maar we zitten niet aan de grond. We hebben een inkomen en af en toe kan ik wat bijdragen (opdrachten zijn helaas spaarzaam). We hebben het geluk dat we dit kunnen doen. We, want mijn wetenschapper levert een essentiële bijdrage. Eentje waarvoor ze hard gewerkt heeft: Mavo, MBO, HBO, WO. Een mentaliteit die alleen maar geroemd kan worden!
Hoe doe je het dan? Door voortdurend scherp te blijven. Door te blijven denken dat er mogelijkheden zijn. Door je nooit rijk te rekenen. Maar bovenal, door regelmatig met elkaar te communiceren. Eigenlijk best simpel… Het begint met een goede communicatie.

Geef een reactie