Het werd tijd voor een nieuwe stofzuiger. De oude was niet meer zo fijn, omdat de stang niet meer bleef vast te zitten. Niet handig, wanneer je net besloten hebt om het kleed in de woonkamer eens goed te doen. Het werd dus tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe hobby stofzuiger.

Het werd tijd voor een nieuwe stofzuiger

Stofzuigen als hobby?

Waarom zou je stofzuigen beschouwen als een hobby. Dat doet niemand. Althans, ik ken geen mensen die stofzuigen als hobby hebben.

Een van de vooroordelen die mensen kunnen hebben over de huisvaders is dat ze erg veel zin hebben in huishoudelijke taken. Alsof ze er dagelijks naar uit kijken, naar dat stofzuigen. Vandaar dat ik nog wel eens wil opmerken dat stofzuigen mijn grootste hobby is. Dat is het niet, laten we duidelijk zijn.

Actieradius

Een zoektocht naar een nieuwe stofzuiger doet je beseffen dat je goed moet opletten. Niet iedere stofzuiger is geschikt voor wat je ermee gaat doen. Vooral bij de zeer laaggeprijsde stofzuigers wil het nog wel eens voorkomen dat de actieradius tekort zal schieten. De actieradius is eigenlijk te vergelijken met hoever je met de stofzuiger kunt komen, zonder dat je moet wisselen van stopcontact. De fabrikanten doen er makkelijk over. De actieradius van een stofzuiger waarvan men zegt dat deze acht meter is, die is dat niet. Je moet namelijk de stofzuiger en de stofzuigerslang ook meerekenen. Dit kan ervoor zorgen dat er nog maar zes meter snoer of minder overblijft.

Met of zonder zak

De een is van mening dat stofzuigers met een zak beter zijn dat die zonder zak. Dat is een kwestie van wat je makkelijk vindt. Wel is het zo dat het vuil beter afgesloten zal worden in een zak. Bovendien scheelt het je meer schoonmaakwerk. Al moet je er rekening mee houden dat het filter van een stofzuiger met zak ook schoongemaakt moet worden of op termijn moet worden vervangen.

Kies je voor een stofzuiger met zak, dan moet je goed controleren of de stofzuigerzakken goed te verkrijgen zijn. In sommige gevallen ben je aangewezen op een merk stofzuigerzakken. Je kunt dan niet gebruik maken van universele stofzuigerzakken.

Mocht je af willen gaan op een energielabel, dan moet ik je teleurstellen. Niet alleen bij (diesel)auto’s wordt soms wat gesjoemeld. De energie labels voor stofzuigers werden in 2019 door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. Dit zorgt ervoor dat stofzuigers eigenlijk alleen vergeleken kunnen worden op basis van kwaliteit en stroomverbruik.

Stang

Niet iedere stofzuiger wordt geleverd met eenzelfde soort stang. Sommige systemen schuif je in elkaar, terwijl je weer andere klikt. Nu weet ik dat ik begon met een introductie over een stofzuigerslang die niet meer goed in elkaar wilde klikken. Dat neemt niet weg dat de kliksystemen over het algemeen beter zijn. Een systeem waarbij je de delen van de stang schuift, kan zorgen voor een verwijding van de stang. Op den duur is dat niet heel erg handig. Maar goed, een niet-werkend kliksysteem is dat ook niet.

Wat krijg je erbij?

Niet elk accessoire heb je nodig. Zelfs al wordt de werking ervan nog zo goed uitgelegd door de verkoopmedewerker in de winkel of in de productbeschrijving van de webshop. In de praktijk heb ik inmiddels gemerkt dat het wisselen van opzetstukken iets is dat je de eerst tijd doet. Daarna kies je voor het opzetstuk dat het meest geschikt is. Dan moet je wel opletten op wat voor soort ondergrond je de stofzuiger wilt gaan gebruiken. Vooral de goedkoopste versies van stofzuigers hebben opzetstukken die bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor parket of laminaat.

Wendbaarheid

Een andere belangrijke reden om een stofzuiger wel of niet te kopen is de wendbaarheid. Deze is mede afhankelijk van de omvang van het apparaat, de actieradius en de lengte van de stofzuigerslang. Laat je alleen niet verleiden om een te klein apparaat te kopen, want het zijn vaak de kleine apparaten – met een lage prijs – die je nog beter kunt vergelijken met een kruimelzuiger. Een kruimelzuiger is niet geschikt voor dezelfde soort huishoudelijke taken als een normale stofzuiger.

Steelstofzuigers

Daarover gesproken, die kruimelzuigers. Het is natuurlijk erg handig, een stofzuiger die weinig ruimte inneemt. Een stofzuiger die een rechte stang heeft en die je makkelijk kunt bedienen. De meeste van deze steelstofzuigers zijn veredelde kruimelzuigers of kruimeldieven. Niet geschikt dus voor de normale manier van stofzuiger. Niet alleen is de kracht niet zo groot, maar ook is de inhoud van de opvangbak voor het vuil niet groot. Anders zijn de stofzuigers van Dyson.

Dyson en Miele

Als het om de prijs gaat, dan onderscheidt Dyson zich. Naar mijn idee niet in een goed opzicht. Natuurlijk, er is nagedacht over de motor, over het ontwerp. Maar dat laatste is allemaal erg leuk, maar voor een stofzuiger?
Een vergelijkbare prijsklasse zal je treffen bij Miele. Ik weet het, dit oerdegelijke Duitse merk biedt een kwaliteit die ervoor zorgt dat de apparaten jarenlang mee gaan. Maar, net zoals dit het geval is met Dyson, heeft dit een prijskaartje.

Philips en Bosch

De stofzuigers van Philips en Bosch zijn doorgaans goedkoper. Toch zweren heel wat mensen bij deze twee merken. Hoe lang het nog zal duren voordat er ‘echte’ Philips stofzuigers te koop zijn, dat weet ik niet. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Philips wil zich meer gaan richten op medische technologie. De consumentenelektronica, waar stofzuigers onder vallen, worden op termijn afgestoten. Dat geldt overigens niet voor het Duitse Bosch.

Hoe meer opties, hoe gemakkelijker de storing

Ik bekeek een stofzuiger waarmee je via de stang de stand van de zuigkracht kon regelen. Met een druk op de knop kon je ook nog eens de functie van de stang instellen. Superhandig dus. Maar mijn eerste gedachte was: gaat het kapot, wat dan?

Het is allemaal een kwestie…

Als ‘volleerd’ stofzuiger gebruiker weet ik dat het allemaal een kwestie is van het goed gebruiken van de stofzuiger. Regelmatig maak je de filters schoon en je vervangt – indien van toepassing – op tijd de stofzuigerzak. Vergeet van tijd tot tijd niet even de mondstukken te reinigen.

Wat vind ik het belangrijkst?

Nu het tijd was voor een nieuwe stofzuiger waren er een aantal zaken die belangrijk waren. Ten eerste was er de prijs. Ik vond het niet noodzakelijk om een bedrag neer te leggen ter waarde van een budget tweede- of derdehands auto (zo’n 600 – 700 euro). Daarnaast was het belangrijk dat de actieradius van het apparaat voldoende was (negen meter of meer). Ook was het belangrijk dat de stofzuigerzakken overal te verkrijgen zijn. Dat is voor de Philips Performer Active FC8578 het geval.

Handig is dat je hier extra opzet- of mondstukken bij krijgt. Net zoals een klein opzetstukje, dat je gebruikt voor bijvoorbeeld hoekjes en randjes. Maar in de praktijk weet ik dat het grootste, het universele opzetstuk, mijn beste vriend zal worden.

De stofzuiger stelt je in staat om te kiezen tussen een aantal standen. Deze duidt men aan met een parketondergrond, een tapijtondergrond en een stoel. Drie verschillende manieren dus om te stofzuigen.
Wat meteen weer opviel, ten opzichte van de vorige stofzuiger – hoe goed deze ook schoongemaakt was – dat was de kracht. Vergelijk het een beetje met een auto die je voorzien hebt van ‘nieuwe’ benzine. Dat lijkt altijd wat pittiger, wat krachtiger.

Met 900 Watt is de stofzuiger niet anders dan die van andere fabrikanten. Dankzij een handig kliksysteem hoef ik me geen zorgen te maken over breder wordende delen van de stofzuigerstang.

De oude stofzuiger

Wat het makkelijker maakte om de aanschaf niet online te doen was niet alleen dat ik de stofzuiger uit kon proberen. De oude stofzuiger kon gewoon ingeleverd worden. Daarvoor betaal je die verwijderingsbijdrage. Of dat ook het geval is, wanneer je de stofzuiger via een webwinkel koopt valt te bezien. In sommige gevallen zal de bezorger de oude stofzuiger echt niet meenemen. Tenzij de verkoper in dienst is van de webshop zelf.

Philips Performer Active FC8578

De Philips Performer Active FC8578 heeft de volgende specificaties:

  • Maximum vermogen: 900 Watt,
  • Geluidsniveau: 77 DB,
  • Actieradius: 9 meter,
  • Lengte snoer: 6 meter,
  • Soort buis: kliksysteem, telescopisch,
  • Soort wielen: rubber.

Nu maar eens zoeken naar een echt nieuwe hobby…

Tijdens de periode van thuisonderwijs was er ook tijd voor een les huishoudkunde.
Schoonmaken tijdens de lockdown, toen ons hele leven zo’n beetje afspeelde aan die ene tafel in de woonkamer.

Vergelijkbare berichten