Het is maar klein leed, of toch niet?

Het is maar klein leed, of toch niet?

Het is maar klein leed, of toch niet?

Misschien heb je er helemaal niets aan, wanneer je aan de andere kant van het land woont. Of wanneer je ervoor kiest of hebt gekozen om jouw kind naar een ander soort peuteropvang te sturen. Als vader van een dochter die de vrijeschool bezoekt heb ik er zelf ook niet veel mee. Ik heb geen kinderen meer die een peuterspeelzaal gaan bezoeken. Het is maar klein leed, of niet? Waarom een sluiting van een peuterspeelzaal in Leiden geen klein leed is.

Laat ik direct “to the point” komen. De sluiting van peuteropvang Het Rozenpoortje in Leiden dreigt plaats te vinden na de zomervakantie. Twee weken voordat de zomervakantie begint, zal voor een aantal ouders in en rond Leiden een onzekere periode aanbreken.

Tot aan het einde van dit schooljaar is Het Rozenpoortje gevestigd in het gebouw van de vrijeschool in Leiden (Vrijeschool Mareland). Omdat deze school de afgelopen jaren flink is gegroeid, moest er flink geschoven worden. Het gevolg: er was geen ruimte meer voor de peuteropvang.

Niets aan de hand zou je denken. Er kan heus wel een vervangend gebouw worden gevonden. Helaas, dat is dus niet het geval. In een poging een oplossing te bieden, werd een vergunning ingediend om op een veldje in de buurt van de school een noodgebouw neer te zetten. Alles leek hiermee opgelost. Toch vond de gemeente Leiden dat niet zo’n goed idee.

De afgelopen jaren hebben veel vrijescholen in Nederland een groei doorgemaakt. Meer ouders hebben ingezien dat deze vorm van onderwijs er een is om te koesteren. Veel ouders van vrijeschoolleerlingen hebben de afgelopen jaren kennis kunnen maken met een andere manier van onderwijs. Onderwijs waarbij het niet allemaal hoeft te gaan om Cito’s of prestatiedruk. Waar kinderen in de kleuterklas nog echt kunnen “kleuteren.” Oh, ik kan nog wel even doorgaan met de verschillen met de verschillende andere onderwijsvormen.

Denk nu niet dat alles maar een janboel is op deze vrijescholen. Nog steeds denken mensen die de onderwijsvorm niet kennen dat de naam letterlijk genomen mag worden. Kinderen zouden maar een beetje zelf aan kunnen rommelen.

In andere landen kent men deze onderwijs als Waldorfscholen. Grondlegger is Rudolf Steiner. De scholen hebben antroposofische grondslag. Menswording van het kind speelt een centrale rol. De Nederlandse naam vrijeschool heeft niets te maken met vermeende vrijheden van kinderen. De naam verwijst naar de oorsprong van de scholen in Nederland: vrij van overheidsbemoeienis. Vooral vanaf 2000 werd de situatie anders. De overheid beperkte de vrijheden voor een deel. Daarvoor stonden sommige scholen te boek als “zwakke scholen.” Inmiddels is dat absoluut niet meer het geval.

De onderwijsvorm spreekt steeds meer mensen aan. Dat onderwijs begint eigenlijk al in de peuterfase. Vandaar dat er ook peuterspeelzalen zijn met een antroposofische grondslag. In Leiden is dat, net zoals de vrijeschool voor basisonderwijs en de vrijeschool voor middelbaar onderwijs, maar een. Zou deze peuteropvang de deuren moeten sluiten, omdat er geen geschikte ruimte kan worden gevonden, dan komt daarmee dus een einde aan de peuterspeelzaal.

Nog steeds kun je de vraag stellen: is dit klein leed? Of je kunt de vraag stellen wat jij aan deze informatie hebt. Toch heb je wel degelijk wat aan deze informatie. Zo heb je kunnen lezen dat er goede redenen zijn om voor het vrijeschoolonderwijs te kiezen. Ook heb je kunnen lezen dat er sprake is geweest van een groei, de afgelopen jaren. Wat jij daaraan hebt? Dat je in ieder geval weet dat het ook “anders” kan. Anders is in dit geval niet negatief, niet minder. Of het meer is, dat staat voor mijn wel vast. Het vrijeschoolonderwijs is een verrijking en juist daarom is het ontzettend jammer, dat in sommige gevallen de groei ervan tegengehouden wordt. Tegengehouden door regels of de melding dat het niet mogelijk is. Wat overigens opvallend is, want ik ben regelmatig in Leiden te vinden en weet aardig wat gebouwen te benoemen die leeg staan.

Dat laatste is een belangrijk punt. Blijkbaar wonen we in een land waarin oude, afgedankte gebouwen liever gesloopt worden om er nieuwe voor te bouwen. Renovatie wordt vaak niet rendabel geacht. Maar nieuwbouw zorgt in sommige gevallen ook voor stijgende verkoop- of huurprijzen. Dat zien we niet alleen als het gaat om kantoren, publieke gebouwen of scholen. We zien het ook bij woningen. En dat is jammer.

Klein leed? Ik denk het niet. Het is de gedachte erachter. Eentje die verder gaat dan gemeentegrenzen. Overigens, dit gaat verder dan de gemeentegrenzen van Leiden. In de regio Leiden is er geen vrijeschool te vinden. De dichtstbijzijnde scholen bevinden zich in Noordwijkerhout, Alphen aan den Rijn en, verder weg, in Den Haag. Niet echt een optie, lijkt mij.


Lees ook:

04-07-2019: ‘Ouders in actie tegen dreigende sluiting peuteropvang Het Rozenpoortje.’
Volgen

Harm Jagerman

Trotse eigenaar van een website over zijn leven als fotograferende en schrijvende huisvader. Vader van twee kinderen. Schrijft ook graag over auto's en in het bijzonder over Volvo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: