Graaien
Hoe denkt deze schrijvende huisvader over het nieuws dat een ING-topman een salarisverhoging tegemoet kan zien van maar liefst vijftig procent? Simpel: dat is niets anders dan graaien. Men vergeet even dat er regels gemaakt zijn over bonussen bij banken, met een reden. Toch weet men de regels op een slimme manier te omzeilen.
Geen bonus
We noemen het geen bonus. We noemen het een loonsverhoging. Dit is nodig, omdat men speelt in de Eredivisie. Het salaris – dat drie jaar geleden al steeg met dertig procent – is niet conform deze manier van spelen. Laat dit spelen in het verleden (en nog niet zo gek lang geleden), nu geleid hebben tot veel ellende. Het was niet zonder reden dat de Nederlandse overheid de bank moest steunen. Inderdaad, die tien miljard is niet meer aan de orde. De bank heeft het bedrag voldaan, nadat het beter ging met de bank. Dat is heel fijn voor de ING. Alleen wat hebben de medewerkers eraan om te weten dat hun bank speelt in de hoogste regionen van de financiële sector? Zij kunnen een loonsverhoging tegemoetzien van 1,7 procent. Nu ben ik ook wel zo realistisch om te zien dat niet iedere werknemer een loonsverhoging tegemoet kan zien van vijftig procent. Dat maakt het nog steeds niet beter. Sterker nog, het getuigt van weinig respect voor de steun die men kreeg van de overheid en voor de overige medewerkers om dit te doen. De overige medewerkers werken misschien ook erg hard. Zij zorgen ervoor dat de bank mee kan spelen in de hoogste regionen van de financiële sector. Dit is niet alleen de verdienste van de man die de loonsverhoging krijgt.
Fouten
Van fouten moet je leren. Er was veel mis in de financiële wereld, waar ook de ING onderdeel van is. Een van de zaken die mis waren: de bonussen. De ING probeert nu op een slinkse wijze de regelgeving te omzeilen. En waarom? Alleen maar omdat men niet in de Jupiler League speelt, maar in de Eredivisie? De bank zelf kan aankomen met allerlei mooie berekeningen, waaruit blijkt dat het salaris achterloopt op andere bedrijven. Om nu te spreken over veel te weinig, dat gaat echt te ver. Wat is te weinig? Te weinig houdt in, dat je niet genoeg hebt. Is de topman van mening dat hij te weinig salaris ontvangt voor zijn werkzaamheden, dan staat het hem vrij weg te gaan. ING geeft aan dat men in de pas moet lopen met andere bedrijven, om er zo voor te zorgen dat personeel niet vertrekt. De vraag is: wil je dit wel? Mensen aan de organisatie binden op basis van geld?
Makkelijk oordelen
Als huisvader is het natuurlijk erg makkelijk oordelen hierover. Zeg nu zelf: Wanneer heb ik voor het laatst gewerkt? Heeft dit misschien te maken met jaloezie?
Ik heb vorige week een fotoreportage verzorgd voor een Leids bedrijf. Of ik jaloers ben? Ik ben van mening dat het niet de moeite waard is om er jaloers over te zijn. Een bankrekening, al dan niet gevuld, is het niet waard om jaloers over te zijn.
Misschien is het allemaal erg makkelijk. Naïef. Aan de andere kant komt het op mij over als ordinair graaien. Daarover schreef ik een gedicht.
Update 2023
Dit artikel is op enige punten aangepast. De bedrijfsactiviteiten die ik in het originele artikel benoemde zijn weggelaten, omdat deze niet meer relevant waren op bepaalde punten. Inmiddels maak ik ook geen bedrijfsreportages meer. Fotografie is iets waarmee ik me niet meer bezighoud. Meer over mijn bedrijfsactiviteiten: www.goedehuisvader.com.