Hoe ik denk over het nieuws dat een topman van ING een salarisverhoging tegemoet kan zien van maar liefst vijftig procent? Simpel: dit is graaien! Men vergeet even dat er regels gemaakt zijn over de bonussen bij banken (met een reden) … of men weet deze regelingen op een onaangename manier te omzeilen.

Geen bonus

We noemen het geen bonus. We noemen het een loonsverhoging. Dit is nodig, omdat men speelt in de Eredivisie. Het salaris – dat drie jaar geleden al steeg met dertig procent – is niet conform deze manier van spelen. Laat dit spelen in het verleden (en nog niet zo gek lang geleden), nu geleid hebben tot veel ellende. Het was niet zonder reden dat de Nederlandse overheid de bank moest steunen. Inderdaad, die tien miljard is niet meer aan de orde. De bank heeft het bedrag voldaan, nadat het beter ging met de bank. Dat is heel fijn voor de ING. Alleen wat hebben de medewerkers eraan om te weten dat hun bank speelt in de hoogste regionen van de financiële sector? Zij kunnen een loonsverhoging tegemoetzien van 1,7 procent. Nu ben ik ook wel zo realistisch om te zien dat niet iedere werknemer een loonsverhoging tegemoet kan zien van vijftig procent. Dat maakt het nog steeds niet beter. Sterker nog, het getuigt van weinig respect voor de steun die men kreeg van de overheid en voor de overige medewerkers om dit te doen. De overige medewerkers werken misschien ook erg hard. Zij zorgen ervoor dat de bank mee kan spelen in de hoogste regionen van de financiële sector. Dit is niet alleen de verdienste van de man die de loonsverhoging krijgt.

Fouten

Van fouten moet je leren. Er was veel mis in de financiële wereld, waar ook de ING onderdeel van is. Een van de zaken die mis waren: de bonussen. De ING probeert nu op een slinkse wijze de regelgeving te omzeilen. En waarom? Alleen maar omdat men niet in de Jupiler League speelt, maar in de Eredivisie? De bank zelf kan aankomen met allerlei mooie berekeningen, waaruit blijkt dat het salaris achterloopt op andere bedrijven. Om nu te spreken over veel te weinig, dat gaat echt te ver. Wat is te weinig? Te weinig houdt in, dat je niet genoeg hebt. Is de topman van mening dat hij te weinig salaris ontvangt voor zijn werkzaamheden, dan staat het hem vrij weg te gaan. ING geeft aan dat men in de pas moet lopen met andere bedrijven, om er zo voor te zorgen dat personeel niet vertrekt. De vraag is: wil je dit wel? Mensen aan de organisatie binden op basis van geld?

Makkelijk oordelen

Als huisvader is het natuurlijk makkelijk oordelen hierover. Wanneer heb ik voor het laatst gewerkt en heeft dit niet te maken met jaloezie? Als antwoord op het eerste deel van mijn vraag: ik heb vorige week nog gewerkt, een leuke fotoreportage bij een Leids bedrijf. Daarnaast was ik vanochtend weer druk bezig met het uitzoeken van te publiceren gedichten op de website waarvoor ik verantwoordelijk ben: een internationale website over poëzie. Als het gaat om het tweede deel: of ik jaloers ben? Ik ben van mening dat het niet de moeite waard is, om hierover jaloers te zijn. Een bankrekening, al dan niet gevuld, is het niet waard om jaloers over te zijn. Iets dat ik niet alleen toepas op een bankrekening. Nee, ik heb ervoor gekozen om te kijken naar wat ik zelf heb. Niet alleen het materiële. Het zijn vooral de immateriële zaken die een grote rol spelen in mijn leven.

Kinderen

Deze levenslessen leer ik mijn twee kinderen ook. Ik leer ze, dat ze altijd even verder moeten kijken. Jaloers zijn op het speelgoed van een ander, het overkomt veel kinderen. Ik leg ze dan uit dat ze zelf ook best leuk speelgoed hebben. Wanneer ze dan nog steeds van mening zijn dat ze stom speelgoed bezitten, dan stel ik voor om dit stomme speelgoed te verkopen. Met het geld dat ze er dan mee verdienen, kunnen ze leuk speelgoed kopen. Bovenal leer ik ze, dat ze eerst een goed moeten nadenken en moeten beslissen of het eigenlijk wel de moeite waard is, om er negatief over te denken.

Graaien

Het is gemakkelijk gesproken, misschien. Misschien ben ik wel weer te snel en ondoordacht met mijn oordeel. Ik schreef er in ieder geval wel een gedicht over: Graaien. Omdat ik dit bericht publiceerde via mijn Instagram account waarop ik meer poëzie publiceer, zie je een ander logo staan. Wil je meer weten over mijn activiteiten als freelanceschrijver en fotograaf, dan klik je hier.

Graaien (gedicht)


 

Vergelijkbare berichten