Gefeliciteerd mannen! Het is vandaag jullie dag! Het is de dag die in 1992 begon als International Mens Day. Jaarlijks staat de negentiende november in het teken van mannen. Wat moeten we met deze dag?

Natuurlijk, de gedachte erachter is schitterend. Een dag waarop we nadenken over alles wat men het man-zijn te maken heeft. Met de nadruk op de prestaties en bijdragen aan de wereldwijde samenleving. De bedenker ervan, Thomas Oaster, vond dat er best meer aandacht gegeven mocht worden aan deze bijdragen en prestaties.

Prullenbak?

Moet de dag verwezen worden naar de prullenbak? Het lastige is dat je een dag of herdenking niet kunt verwijzen naar de prullenbak. Het idee erachter trouwens ook niet. Je kunt het wel afwijzen. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom er een Internationale Mannendag zou moeten zijn. Daar staat tegenover dat er misschien nog wel meer redenen zijn om dit soort dagen af te schaffen.

Het is een geweldige wereld om in te leven als man. Helemaal wanneer je een heteroseksuele witte man bent. Je privileges worden al toegekend bij je geboorte, zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de behandeling die je krijgt. Een loonkloof daar kan je alleen maar om lachen, want die is niet van toepassing op jou. Onderwijs is nagenoeg vrij toegankelijk. Mocht je politieke ambities hebben, dan kun je met veel moeite een poging doen om een land te gaan leiden. Kortom, perfect!

Daar staat tegenover dat meisje en vrouwen deze kansen niet krijgen. Ze moeten niet zeuren, want zij hebben ergens in maart ‘hun’ dag (Internationale Vrouwendag). Bovendien, het valt toch wel best mee? Het bewijs voor een lager salaris is lastig te vinden. Dat geldt ook voor het bewijs dat meisjes en vrouwen niet dezelfde kansen krijgen. Bovendien, wij wonen toch in Nederland? Hier is iedereen gelijk. Waar maakt men zich druk om?

Waar de dag wel voor nodig is dat is de groep jongens en mannen wiens leven niet zo vanzelfsprekend is. Denk aan iedereen die misbruikt wordt of geconfronteerd wordt met geweld. Bovendien, dat witte privilege dat geldt niet voor iedere jongen of man. Wanneer je bedenkt dat er voor sommigen geen gelijkheid bestaat in het geven of ontvangen van liefde. Of wanneer je bedenkt dat het anno 2020 nog steeds zaken voorkomen als racisme en discriminatie, dan zorgt dit ervoor dat niet iedereen gelijk wordt behandeld. Daar staat tegenover dat vrouwen hiermee ook te maken kunnen krijgen.

Thema

Het jaar thema van dit jaar: “Better health for men and boys.” Waarom betere gezondheidszorg voor mannen en jongens? Het maakt me ongemakkelijk. De positie van de man en jongens in de samenleving, waar dan ook ter wereld, is vaak beter dan die van vrouwen en meisjes. Nee, niet in ons welvarende land. Daar krijgen vrouwen en meisjes in de gezondheidszorg dezelfde behandeling. Racisme komt voor, maar dan via een andere weg: patiënten die racistisch zijn tegen het zorgpersoneel.

Mag de man klagen? Eigenlijk denk ik van niet, tenzij je het hebt over de groepen die echt iets te klagen hebben. Toch voelt het allemaal erg ongemakkelijk. Voortdurend moet ik denken aan de rol van de vrouw en de meisjes in deze wereld. Een rol die het noodzakelijk maakt om jaarlijks een Internationale Vrouwendag te organiseren, want er valt nog veel te verbeteren. Natuurlijk zijn er ook voor mannenzaken die verbetert moeten worden. Het komt alleen op mij over als een dag die geboren is om een tegengewicht te bieden en dat is naar mijn idee niet helemaal correct.

Maar goed, wat weet deze schrijvende huisvader ervan…

Internationale Dag van de rechten van het Kind

Morgen zal het weer helemaal anders zijn. Dan is het 20 november en dat is de Internationale Dag van de rechten van het Kind (Universal Children’s Day). We hebben als verantwoorde ouders besloten om onze kinderen voor een dag de baas te maken. Ik laat nog wel even weten of dit een succes zal zijn…

Bron afbeelding: Pixabay.

Vergelijkbare berichten