Hoewel de avonturen van Taco Tapir geschikt zijn voor jongere kinderen dan de mijne, vond ik het een goed idee om aandacht te besteden aan het idee van Renske en Cesar. Via Instagram vroegen ze aandacht voor iets dat geboren is in de lockdown: Taco Tapir.

Thuisonderwijs

Sinds maart vorig jaar is er veel te melden over COVID-19. Je kunt er op social media de laatste maanden niet omheen: het thuisonderwijs dat nodig is om het aantal besmettingen eronder te krijgen. Dinsdagavond werd bekend gemaakt dat het thuisonderwijs vanaf 8 februari ingeruild gaat worden voor fysiek onderwijs. Ben je als ouder daarmee onderwijzer-af?

Eigenlijk niet helemaal. Hoe vaak komt het niet voor dat je als ouder iets uitlegt aan de kinderen dat geleerd is op school of nog niet helemaal gesnapt wordt. Dat is helemaal niet erg. Wat nu, wanneer je een beroep kunt doen op een vrolijk diertje om iets begrijpelijk te maken?

Spreekwoorden

Taco Tapir is eigenlijk een digitaal voorleesboek. Het zijn (voor)leesverhaaltjes voor kinderen in rijmvorm. In de verhalen speelt telkens weer een ander spreekwoord een rol. Hierdoor leren kinderen op speelse wijze niet alleen meer over taal, maar ook over spreekwoorden. Uit eigen ervaring weet ik dat sommige spreekwoorden voor kinderen best lastig zijn.

We gebruiken spreekwoorden erg vaak. Een korte, krachtige uitspraak die vaak een bepaalde volkswijsheid, opvatting of moraliteit weergeeft. Ze zijn zelfs voor volwassenen soms erg lastig. Dan gaat het vaak om het correct toepassen van het spreekwoord. Wanneer je op jonge leeftijd aan spreekwoorden begint, dan zou je er later best veel profijt van kunnen hebben.


Op de Instagram pagina van Taco Tapir vind je niet alleen de verhalen via de Instagram Stories. Je kunt in de verschillende posts ook andere leuke dingen terugvinden. Bijvoorbeeld kleurplaten.

Achterstanden

De eerste post op Instagram dateert van 29 april 2020. Dat was tijdens de zogeheten intelligente lockdown. Gedreven door het idee dat kinderen mogelijke achterstanden zouden kunnen oplopen, besloten schrijfster Renske van den Bogaard en illustrator Cees Schilder om met Taco te starten. Zonder twijfel mag je dit beschouwen als iets moois dat is voortgekomen uit de lockdown. Zeker wanneer je bedenkt dat Van den Boogaard en Schilder geen geld meeverdienen. Althans, op dit moment nog niet. Althans, op dit moment nog niet.

Boek

Van verschillende kanten ontvingen de twee makers positieve reacties. Daarom besloten ze de avonturen van Taco uit te geven in boekvorm. De avonturen zijn inmiddels verkrijgbaar via de website.

Het idee om iets te doen met Taco en zijn avonturen bestond overigens al voordat de lockdown begon. De makers kennen elkaar van de gezamenlijke werkgever. Van den Boogaard werkt als copywriter en Schilder als digitaal vormgever. Ze vonden het erg leuk om nu skills nu eens voor andere doeleinden aan te wenden dan dat ze normaal gesproken doen.


Dit soort initiatieven kun je eigenlijk alleen maar toejuichen, zelfs wanneer je eigen kinderen niet tot de doelgroep (meer) behoren!

Meer informatie

recensie?

Wil je dat ik een recensie schrijf over jouw dienst of jouw product? Dan doe ik dit graag voor je! Laat het weten via het onderstaande formulier! Voordat je het formulier invult, bekijk dan ook even deze pagina.

Omdat je hebt aangegeven dat je niet akkoord gaat met de opslag van je gegevens, is het niet mogelijk om verder gebruik te maken van dit formulier. 


Vergelijkbare berichten