
Zwolse Blauwvingerdagen (12 juli)
Wanneer: 12 juli 2023.
De woensdagen in juli staan in het teken van de Zwolse Blauwvingerdagen. Deze vinden in 2023 plaats op de woensdagen in juli en het gaat om een grootse braderie die georganiseerd wordt in het centrum van Zwolle.
De naam blauwvingers
De naam blauwvingers lijkt een “leuke” bijnaam te zijn van de Zwollenaren, die een herkomst zou hebben in een burenruzie met de gemeente Kampen over de aankoop van een carillon. De prijs die de Zwollenaren rekenden was zo hoog, dat hiervoor wel drie carillons gekocht konden worden. Als wraak zouden de Kampenaren besloten hebben te betalen, maar dan met stuivers. Het tellen zou twee dagen in beslag genomen hebben en dit zou de bijnaam opgeleverd hebben. Daar is niets van waar. De naam is een verwijzing naar een gebeurtenis uit de zestiende eeuw.
Zowel Kampen als Zwolle hadden trouw gezworen aan de bisschop van Utrecht, Filips van Bourgondië. Ze klopten bij hem aan om een einde te maken aan een vete over de heffing van tol op de rivier de IJssel door Kampen. Mede hierdoor en door het feit dat Karel V Filips van Bourgondië aangesteld had zonder rekening te houden met de belangen van de Staten van de Sticht en Oversticht – Utrecht, Overijssel en Drenthe), besloot Zwolle te kiezen voor de hertog van Gelre. Dat zinde Karel V niet en hij besloot Oversticht in te nemen. In 1524 wilde de Zwollenaren dan maar weer terugkeren naar de bisschop als landheer. Karel V was hiervan niet gediend en reisde met een leger af naar de stad. Tijdens het naar binnenrijden van de stad, lieten de Zwollenaren de stadspoort zakken en de hertog zat met een deel van zijn leger vast. Hij mocht een dag later vertrekken onder de voorwaarde dat de stad weer onder het bestuur zou vallen van de bisschop. Nauwelijks een maand later overleed de Filips en hij werd opgevolgd door Hendrik II. Omdat de stad tot tweemaal toe in verzet kwam tegen de hertog leverde het hen de bijnaam blauwvingers op. Meer hierover lees je via deze website.
Braderie
De eerste braderie werd georganiseerd in de jaren tachtig. Daarmee bestaan de Blauwvingerdagen zo’n veertig jaar. Wat er precies allemaal te doen is valt te lezen via deze pagina.
Afbeelding: Wikimedia Commons.