De Goede Huisvader

Wereld Habitat Dag

Datum

maandag 07 oktober 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, eerste maandag van oktober.

Wereld Habitat Dag (Engels: World Habitat Day) is een door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen dag die plaatsvindt op de eerste maandag van oktober. De dag moet mensen laten nadenken over de staat van de stedelijke gebieden.

Verwar deze dag niet met de Internationale Dag van de stad, die plaatsvindt op 31 oktober. Deze dag is ook wel bekend onder de Engelse naam World Cities Day. Die dag is er sinds 2014 en de focus ligt dan op de grote steden van de wereld. Al eerder was er Wereld Habitat Dag. Deze dag ontstond in de jaren tachtig en gaat over meer dan alleen de grote steden van de wereld.

Towns and cities

Op deze dag gaat het dus om het verstedelijk gebied. Steden, stadjes en dorpen. In het Engels spreekt men over towns and cities. Dus eigenlijk dorpen en steden. Wat zijn de gevolgen van de alsmaar oprukkende steden op de omliggende gebieden, bijvoorbeeld de omliggende kleinere stadjes of dorpen? Wat is de invloed op de natuur? De verstedelijking heeft impact op milieu en de armoedegrens. In ieder geval in bepaalde delen van de wereld.

De eerste editie van Wereld Habitat dag dateert uit 1986 en had als thema “Shelter is My Right.” Daarmee wilde de VN laten zien dat het zelfs in een verstedelijkt gebied niet gebruikelijk is dat iedereen een dak boven het hoofd heeft, maar dit wel een recht zou moeten zijn. Dit is in alle opvolgende jaren helaas nog niet veranderd. In de daaropvolgende jaren draaide het zeker niet altijd om daklozen. Ook thema’s als veiligheid en milieu werden belangrijk genoeg geacht om aandacht aan te besteden.

Bijzonder

Het is heel bijzonder: in sommige delen van de wereld willen mensen juist vanaf het platteland graag naar steden verhuizen. In andere delen van de wereld willen mensen juist het omgekeerde. Het gaat allemaal om hoe dromen wel of niet werkelijkheid kunnen worden. De verstedelijking kan hierbij een rol spelen. Samen met groei en bijbehorende problemen. Op Wereld Habitat dag is het een goed moment om daar stil bij te staan. Welk thema er dit jaar aan de orde komt valt na te lezen op de speciale website over deze dag.

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag 07 oktober 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

UN-Habitat
Website
https://unhabitat.org/

Andere Organisatoren

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/